Lovitură de graţie dată procurorilor: Inculpaţii acuzaţi de furtul a mii de litri de motorină de la CFR, achitaţi definitiv
0Ultima speranţă a procurorilor sălăjeni privind dosarul „Motorina“, în care toţi cei 23 de inculpaţi acuzaţi de delapidare, dare şi luare de mită au fost achitaţi, s-a năruit, după ce instanţa a respins definitiv contestaţia în anulare.
Toţi cei 23 de inculpaţi din dosarul furtului a mii de litri de motorină din locomotivele CFR Călători au scăpat basma curată, în ciuda eforturilor depuse de către procurori pentru a le demonstra vinovăţia. După ce în luna septembrie a acestui an, Curtea de Apel Cluj a pronunţat o sentinţă definitivă, achitându-i, procurorii au făcut o ultimă încercare în speranţa că dosarul va fi repus pe rolul instanţei.
În acest sens, ei au apelat la o cale extraordinară de atac şi au formulat o contestaţie în anulare, invocând că membrii completului de judecată s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate. Marţi, 19 noiembrie, magistraţii Curţii clujene au respins "ca inadmisibilă în principiu contestaţia în anulare", decizia fiind una definitivă.
Soluţia instanţei vine ca o lovitură sub centură pentru procurori, dosarul în cauză fiind, de altfel, unul dintre cele mai complexe instrumentate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj. Contactat, Bogdan Chiş, prim-procuror al Parchetului şi procuror de caz, nu a vrut să comenteze decizia instanţei, invocând că aşteaptă motivarea sentinţei.
Reamintim că în 2011, cinci poliţişti de la Transporturi Feroviare Jibou şi 18 angajaţi ai Staţiei CFR din oraş au fost trimişi în judecată pentru furtul a mii de litri de motorină din locomotivele ce staţionau în Gara Jibou. Procurorii susţineau la acea dată că în perioada februarie-mai 2010, CFR Călători a fost prejudiciată cu 14.612 litri de motorină şi 180 de litri de ulei din locomotivele ce staţionau în Gara Jibou. Potrivit anchetatorilor, mecanicii sustrăgeau între 20 şi 200 de litri de motorină la sosirea din fiecare cursă, din care dădeau poliţiştilor între 5-10 litri ca mită, plus o altă cantitate contracost, însă la preţuri sub cele de la pompă, pentru ca aceştia să nu constate infracţiunile săvârşite de către ceferişti. La rândul lor, poliţiştii vindeau motorina şoferilor din zonă interesaţi. O parte dintre cei vizaţi de acest dosar au fost prinşi în flagrant, în vara lui 2010.
Dosarul de delapidare a ajuns pentru prima dată pe masa judecătorilor Tribunalului Sălaj în mai 2011. Prima sentinţă, pronunţată în decembrie 2013, prin care toţi cei 23 primeau pedepse cu executare, a fost desfiinţată de Curtea de Apel Cluj, cauza fiind întoarsă la Tribunal în vederea rejudecării. În toamna lui 2017, după rejudecare, instanţa a aplicat pedepse cu executare pentru cinci dintre inculpaţi, ceilalţi primind cu suspendare sau amendă administrativă. În urma recursului pe care l-au formulat, toţi au fost achitaţi de către Curtea de Apel Cluj.
Mai puteţi citi: