Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Heliportul de un milion de lei construit fără loc de aterizare. Cum a fost posibil proiectul aberant aprobat de guvern

Hangarul a fost recepţionat în septembrie 2016 FOTO CJ Sălaj

O investiţie în valoare de un milion de lei, finalizată în luna septembrie a anului trecut, nu a fost dată nici acum în folosinţă, după ce autorităţile au constatat că este, de fapt, incompletă.

Ştiri pe aceeaşi temă

La heliportul de la Jibou ar urma să fie staţionat, potrivit unei decizii comunicate în 2014 de către secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, elicopterul SMURD care va deservi Regiunea de Nord-Vest, mai exact judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Construcţia acestei baze a durat aproape un an şi a fost finalizată în septembrie 2016, însă nu este funcţională, întrucât Autoritatea Aeronautică Civile Română a constatat că investiţia nu dispune de o platformă de aterizare/decolare pentru elicopterul SMURD şi nici de sistem de balizaj luminos.

Oficialii Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, instituţie care a suportat investiţia în valoare de un milion de lei, susţin că nu au nicio vină pentru situaţia creată, de vreme ce obligaţia lor a fost să respecte întocmai prevederile unui act normativ.

"În octombrie 2014 a fost emisă o hotărâre de Guvern prin care se stabilea trecerea în administrarea judeţului a terenului de la Jibou şi construirea unui hangar pentru elicopterul SMURD şi a spaţiilor anexe. Nu era prevăzută şi amenajarea unei platforme pentru aterizare. Probabil că partea asta le-a scăpat din vedere", explică Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj.

Ca urmare, specialiştii Autorităţii Aeronautice au refuzat să elibereze autorizaţia de funcţionare, condiţionând eliberarea documentului de amenajarea unui spaţiu care să permită aterizarea şi decolarea elicopterului de terapie intensivă. Pentru ca acest lucru să poată fi realizat, susţine oficialul, este nevoie de o nouă Hotărâre de Guvern, prin care amplasamentul de la Jibou să treacă din nou în administrarea Consiliului şi în care să se stipuleze necesitatea construirii unei astfel de platforme.

Prezent, zilele trecute, în judeţul Sălaj, Raed Arafat a vizitat împreună cu şeful judeţului heliportul de la Jibou şi a dat asigurări că mult-aşteptatul act normativ va apărarea următoarele câteva săptămâni, pentru a permite autorităţilor judeţene să finalizeze construcţia. După cum susţine Tiberiu Marc, pentru amenjarea platformei ar fi nevoie de o investiţie minimă de un milion de lei, bani care, cel mai probabil, ar urma să fie asiguraţi tot de la bugetul Sălajului. "Încă nu ştim dacă bugetul va permite derularea acestei investiţii. Sperăm, totuşi, să primim ceva şi de la Guvern", a precizat preşedintele CJ Sălaj, care estimează că noul obiectiv ar putea deveni funcţional în maxim un an de la apariţia actului normativ.

Oficialul sălăjean nu exclude, însă, ca suma necesară să depăşească cu mult un milion de lei, în situaţia în care se va decide că elicopterele SMURD pot efectua zboruri şi pe timp de noapte: "Dacă se zboară doar pe timp de zi, atunci va fi suficient un sistem de semnalizare simplu, care nu presupune cheltuieli foarte mari. Pentru zboruri pe timp de noapte, investiţia ce trebuie făcută este mai complexă şi mai costisitoare".

Vă mai recomandăm:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările