CJSU a decis: carantină pentru trei oraşe din Sălaj. Care sunt restricţiile şi de când se aplică

CJSU a decis: carantină pentru trei oraşe din Sălaj. Care sunt restricţiile şi de când se aplică

Carantina a fost impusă pentru 14 zile FOTO Prefectura Sălaj

La solicitarea premierului Ludovic Orban, autorităţile din Sălaj au decis marţi, 3 noiembrie, carantinarea celor trei oraşe în care incidenţa a depăşit pragul de 8 la mie.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă reunit marţi, 3 noiembrie, în şedinţă extraordinară, a decis plasarea în carantină a municipiului Zalău şi a oraşelor Jibou şi Cehu Silvaniei, având în vedere valorile extrem de ridicate ale ratei infectării.

Apreciind că riscul epidemiologic este de o gravitate maximă, în circumstanţe de nerespectare a măsurilor legale în vigoare, membrii CJSU Sălaj au stabilit intrarea în carantină pentru 14 zile, începând din 5 noiembrie, ora 00.00.

Pe parcursul celor 14 zile vor fi în vigoare o serie de măsuri obligatorii pentru toate persoanele care se află permanent sau tranzitează cele trei localităţi. Astfel, va fi limitată la maxim deplasarea persoanelor şi se va monitoriza permanent respectarea acestei măsuri. Primăriile din cele trei oraşe şi Poliţia vor stabili rutele ocolitoare şi căile majore de circulaţie care tranzitează zona.

Sunt interzise nunţile, botezurile, mesele festive şi orice alte evenimente private în spaţii închise şi deschise.
Restaurantele, cafenele, terasele, sălile de jocuri de noroc, instituţiile de spectacole şi concerte, spaţiile de joacă pentru copii vor fi închise. Nici structurile de primire turistică nu vor avea activitate decât pentru persoanele care efectueaza deplasări in interes profesional pentru agenţii economici de pe raza localităţilor carantinate. De asemenea, este interzisă organizarea târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor si a pieţelor de vechituri. Autorităţie au decis şi interzicerea tuturor activităţilor şi competiţiilor sportive, cu excepţia celor profesioniste organizate de federaţiile de profil.

Slujbele religioase pot fi oficiate doar în exteriorul clădirilor, cu respectarea regulilor de protecţie sanitară. Masca de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani, în spaţiile publice închise şi deschise.

Pe durata carantinei, este permisă intrarea şi ieşirea din cele trei oraşe pentru transportul de marfă, pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfăşoară activităţi economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securităţii naţionale, sanitare, veterinare, situaţiilor de urgenţă, administraţiei publice locale, a asistenţei şi protecţiei sociale, judiciare, serviciilor de utilitate publică, agriculturii, alimentaţiei publice, comunicaţiilor şi transporturilor; pentru persoanele care locuiesc în zona carantinată şi desfăşoară activitatea profesională în afara zonei carantinate; pentru cei care realizează activităţi agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare. De asemenea, este permisă deplasarea pentru alte motive justificate, printre care îngrijirea ori însoţirea copiilor ori a unei persoane aflate în întreţinere, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi, decesul unui membru de familie, dar şi pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, respecti pentru urgenţe medicale.

Toate persoanele amintite vor prezenta autorităţilor competente un document din care să rezulte calitatea de elev, legitimaţie de serviciu valabilă, adeverinţă de salariat eliberată de angajator sau alt document care să ateste activitatea profesională. Pentru deplasarea din alte motive decât profesionale vor prezenta o declaraţie din care să rezulte motivul justificat al deplasării.

Potrivit deciziei CJSU Sălaj, tranzitarea localităţilor Zalău, Jibou şi Cehu Silvaniei de către persoanele care nu au domiciliul pe raza acesteia este permisă, cu condiţia să nu oprească în localitate.

Hotărâre va fi transmisă  Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Luni, 2 noiembrie, premierul Ludovic Orban a declarat public că a cerut prefectului de Sălaj şi directorului DSP plasarea în carantină a localităţilor din judeţ unde este depăşită rata de 6 la mie. În această situaţie se răgăsesc nu doar cele trei oraşe, ci şi cinci comune: Mirşid (8,08 la mie), Nuşfalău (7,61 la mie), Sălăţig (6,86 la mie), Someş-Odorhei (6,72 la mie) şi Hereclean (6,30 la mie).
 
În judeţul Sălaj, de la debutul pandemiei s-au înregistrat 3.081 de infectări cu noul coronavirus, 1.047 de pacienţi fiind declaraţi vindecaţi. Alte 76 de persoane au decedat. În prezent sunt active 1.958 de cazuri.
 

Vă mai recomandăm:

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările