Stareţul unei mănăstiri din judeţul Vaslui, atacat noaptea în propria chilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţiştii din Vaslui au declanşat o anchetă după ce stareţul Mănăstirii ”Sf. Constantin şi Elena” de la Movila lui Burcel a fost tâlhărit de persoane necunoscute, în toiul nopţii, în timp ce dormea în chilie.

Evenimentul s-a produs în noaptea de duminică spre luni, în chiliile lăcaşului de cult situat pe raza comunei Micleşti.  

”Am fost sesizaţi la numărul de urgenţă 112, în noaptea de 12/13 martie, în jurul orei 02.20, de către un bărbat de 67 din Micleşti, care a reclamat faptul că a fost agresat in timp ce se afla într-o chilie. La faţa locului s-au deplasat politişti de la Secţia 2, iar în urma verificărilor, au stabilit că în cursul nopţii, în timp ce persoana de 67 de ani dormea, persoane necunoscute au patruns în chilie şi l-au lovit. Bărbatul a fugit în altă chilie, iar când a revenit în încăpere a constatat că îi lipsesc cheile de la două autoturisme şi cele de la lăcaşul de cult. În cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tâlhărie calificată.

Stareţul Guşă slujeşte la mănăstirea de la Movila lui Burcel din anul 1993, iar trecutul său este unul tumultos. În perioada comunistă, în 1984, pe când era stareţ la mânăstirea Durău,  a semnat un angajament de colaborare cu securitatea, motivând că astfel a scăpat de puşcărie, după ce aceiaşi securişti i-ar fi înscenat un furt.  

Pactul cu Securitatea nu i-au albit cazierul stareţului Guşă, acesta fiind condamnat cu suspendare, pentru furtul sacilor cu ciment, despre care spune că a fost o înscenare grosolană. Condamnarea avea să-l coste mai mult decât colaborarea cu securitatea. Astfel, în anul 1990, pe când era vicar administrativ la Arhiepiscopia Tomisului, i s-a desfăcut disciplinar contractul de muncă, după ce superiorii săi au aflat de condamnare.

Mănăstirea din mijlocul unei rezervaţii naturale   

În ciuda evenimentului din 1990, stareţul Guşă şi-a continuat viaţa monahală, el fiind cel care a ctitorit o mănăstire într-o zonă a judeţului Vaslui, încărcată de istorie: Movila lui Burcel. 

În anul 1993, chiar în apropierea movilei, considerată monument istoric, şi a rezervaţiei naturale de salcâmi, protejată de lege, Arhimandritul Guşă a sfinţit paraclisul Mănăstirii Ştefan cel Mare şi Sfânt. Trei ani mai târziu a fost ctitorit şi lăcaşul de cult. În 2005,biserica mănăstirii a fost fost mistuită de un incendiu , provocate de un scurt circuit.  

În locul bisericii mistuite de incendiu, au fost construite alte două biserici, una de lemn pentru călugări şi alta de piatră (care însă nu a fost finalizată nici până astăzi. În 2013, un alt incendiu a fost la un pas să distrugă lăcaşul de cult, însă intervenţia pompierilor a făcut a focul să fie lichidat fără a fi afectat lăcaşul de cult, ci numai o anexă gospodărească. 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite