Recursul compensatoriu i-a adus libertatea avocatului care a ucis doi tineri după ce s-a urcat băut la volan

Recursul compensatoriu i-a adus libertatea avocatului care a ucis doi tineri după ce s-a urcat băut la
volan

Victor Ion Axinte, alături de tânăra cu care se afla în maşină în momentul accidentului FOTO Facebook

Victor Ion Axinte, avocatul din Iaşi condamnat în 2017 pentru ucidere din culpă şi conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost eliberat din închisoare cu mult înaintea executării integrale a pedepsei, graţie recursului compensatoriu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Condamnat definitiv la 5 ani şi 10 luni de închisoare pentru tragicul accident în care şi-au pierdut viaţa doi logodnici, avocatul Victor Ion Axinte a părăsit miercuri, 11 decembrie, Penitenciarul Vaslui, fiind eliberat condiţionat. Judecătoria Vaslui a hotărât încă de pe 6 decembrie punerea în libertate a acestuia, fiind îndeplinite condiţiile legale privind eliberarea condiţionată.

Avocatul a reuşit să îndeplinească fracţia legală, necesară liberării, graţie recursului compensatoriu prin care i-au fost scăzute zilele pentru condiţiile necorespunzătoare de detenţie. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui nu s-au opus deciziei, însuşindu-şi hotărârea instanţei. Victor Ion Axinte se afla în închisoare din martie 2017.

Accidentul provocat de avocatul ieşean, în urma căruia şi-au pierdut viaţa un un tânăr de 32 de ani, din Iaşi, şi logodnica acestuia, o tânără de 26 de ani, a avut loc pe 22 martie 2017 pe Bulevardul Socola din Iaşi. Impactul nimicitor provocat de maşina avocatului, care gonea cu 155 km/h prin oraş, a fost surprins de camerele de supraveghere.

Victor Ion Axinte se întorcea de la Pensiunea „La Cumătru“, din Bucium, alături de iubita sa, Daniela Celpan, unde participase la ziua unui prieten. Deşi convenise ca după eveniment să plece acasă cu un taxi, avocatul aflat într-o stare avansată de ebrietate a hotărât, într-un final, să conducă el maşina, o Toyota Corolla. Camerele de supraveghere ale pensiunii l-au surprins în parcare în timp ce se deplasa spre autoturism, alături de iubita sa, abia ţinându-se pe picioare.

După ce a urcat la volan, avocatul a coborât în mare viteză spre intersecţia Granit din Iaşi, unde avea să lovească nimicitor o maşină care tocmai se pusese în mişcare după ce aşteptase la semafor. Înainte de a lovi fatal maşina în care se aflau cele două victime, avocatul nu a „schiţat niciun gest de frânare“. De altfel, viteza extrem de mare, de aproximativ 155 de kilometri la oră, a făcut ca maşina în care se aflau Axinte şi iubita sa să se oprească într-un copac de la o distanţă de 190 de metri de locul accidentului. În momentul producerii accidentului, avocatul avea o alcoolemie de 2,05 la mie.

”Orice conducător auto ştie încă de la obţinerea permisului de conducere că trebuie să respecte normele legale şi să circule cu prudenţă, existând riscul de a accidenta o altă persoană, posibil chiar mortal. Din acest punct de vedere, culpa conducătorului auto care conduce intenţionat un autovehicul în stare de ebrietate, cu o viteză peste limita legală admisă în interiorul localităţii, şi cauzează un accident mortal spulberând un autoturism al cărui şofer aşteptase la semafor, este mai gravă decât culpa simplă a unei persoane care, de exemplu, manipulează greşit un utilaj sau apreciază eronat o situaţie periculoasă, tocmai pentru că, deşi infracţiunea este comisă din culpă, în lanţul ei cauzal există şi o faptă intenţionată”, au motivat judecătorii Curţii de Apel Iaşi decizia prin care au dispus condamnarea avocatului.

Instanţa a apreciat că tocmai calitatea de avocat ar fi trebuit să îl oblige la o doză mai mare de prudenţă şi un grad ridicat de conştientizare, prin prisma faptului că el a fost expus consecinţelor unor astfel de fapte .


După minutul 1.00 este surprins momentul impactului SURSĂ: Ziarul de Iaşi  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: