FOTO Premieră, în ziua centenarului: Ordinul “Meritul Cultural” pentru Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad

FOTO Premieră, în ziua centenarului: Ordinul “Meritul Cultural” pentru Muzeul “Vasile
Pârvan” Bârlad

Ordinul semnat de preşedintele României a fost înmâ'nat directorului muzeului   Foto Simona Voicu

Patru reprezentanţi de seamă ai trecutului şi prezentului  Muzeului “Vasile Pârvan” au fost prezenţi astăzi la Prefectura Vaslui pentru a fi decoraţi cu Ordinul “Meritul Cultural”, în grad de caveler, în chiar ziua în care s-au împlinit 100 de ani de la înfinţarea instituţiei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prin decret semnat de preşedintele ţării Muzeului bârlădean i s-a conferit ordinul “Meritul Cultural” - în grad de ofiţer, categoria E, “Patrimoniul cultural naţional”, cu prilejul aniversării a 100 de ani de la înfiinţare “în semn de înaltă recunoaştere şi apreciere pentru contribuţia deosebită la conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural naţional”.

Alături de oameni muzeului, pentru a-i felicita şi a le mulţumi pentru activitate au fost prezenţi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean Vasile Mihalachi şi Corneliu Bichineţ, primarul municipiului Bârlad Constantin Constantinescu, senatorul Gabriela Creţi şi deputaţii Adrian Solomon şi Irinel Stativă.

“Este o zi cu totul şi cu totul specială pentru noi. Pe 10 aprilie 1914 o mână de oameni, de intelectuali bârlădeni, au decis să înfiinţeze la Bârlad un muzeu care să vină în sprijinul tinerilor, a omenilor, în general, pentru a-i ajuta să cunoască istoria, pentru a contribui la educaţia patriotică a acestora”, a spus în cadrul ceremoniei Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului “Vasile Pârvan”.

“În întreaga sa istorie, muzeul a trecut prin două războaei mondiale, prin patru cutremure, şi, cu toate acestea, a rămas în pcioare”, a adăugat acesta, care a calificat instituţia pe care o conduce drept “un muzeu de talie europeană, un muzeu de talie mondială”. “Oricine ar veni în muzeul bârlădean nu ar putea spune că nu ne aliniem al alte muzee de înalt nivel”, a mai spus conducătorul instituţiei aniversate ieri, care a ţinut să aprecieze munca celor 184 de oameni care au lucrat la muzeu în decursul timpului.

În aplauzele celor prezenţi, prefectul Andrei Puică a citit decretele şi le-a înmânat decoraţiile, ordinul “Meritul Cultural” - în grad de cavaler, categoria F - “Promovarea culturii” profesorului Mircea D. Mamalaucă, arheolog, director al muzeului, Nicoletei V. Arnăutu, fost director al instituţiei, Eugeniei I. Popuşoi, fost director adjunct al muzeului, şi Lidiei C. Dragomir, fost restaurator al instituţiei.

Apreciată în mod deosebit a fost Eugenia Păpuşoi, salariată a instituţiei din anul 1959, prin activitatea căreia muzeul a ajuns pe primul loc în ţară la valoarea patrimoniului de tezaur.

Citeşte şi: 

Cum a intrat omul preistoric în Bârlad. Promo amuzant gândit pentru centenarul Muzeului „Vasile Pârvan”

Pavilionul „Marcel Guguianu” Bârlad, singurul muzeu de sculptor din lume cu Planetariu

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările