Povestea neştiută a noului ministru de Interne, fiu de preot din Vaslui, sclipitor la şcoală. Tatăl lui Dragoş Tudorache: „L-am cam ocărât că a acceptat postul”

Povestea neştiută a noului ministru de Interne, fiu de preot din Vaslui, sclipitor la şcoală. Tatăl lui Dragoş Tudorache: „L-am cam ocărât că a acceptat postul”

Dragoş Tudorache şi tatăl său, preotul Ioan Tudorache

Dragoş Tudorache, noul ministru de Interne, are 41 de ani şi este fiul unui preot din Vaslui. Foştii profesori spun că a fost un matematician sclipitor, care însă a renunţat la ştiinţele exacte pentru a se dedica celor juridice, absolvind Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, într-o generaţie de excepţie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful Cancelariei prim-ministrului Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, a preluat miercuri portofoliu de la Interne, după demisia fostului ministru, Petre Tobă.  

În vârstă de 41 de ani, Tudorache este originar din Vaslui, fiind, de altfel, primul vasluian care ajunge ministru de prim rang într-un guvern.

Fost judecător, Dragoş Tudorache a lucrat mai bine de zece ani în cadrul Comisiei Europene şi s-a ocupat de negocierile pentru aderarea României la Schengen şi de problema migraţiei.  

Timp ce cinci ani a participat, sub egida ONU,  în Kosovo, unde a şi condus Departamentul Juridic şi echipa judecătorilor internaţionali. În noiembrie 2015, pe când era şef de unitate la Direcţia Generală pentru Afaceri Interne şi Migraţie, în cadrul Comisiei Europene, a fost cooptat de premierul Dacian Cioloş, fiind numit şeful Cancelariei. 

Sclipitor la matematică

Fiul unei familii de intelectuali, mama ingineră şi tatăl preot, Dragoş Tudorache este nu doar o mândrie pentru familie, ci şi pentru profesorii care l-au învăţat de-a lungul celor 12 ani de şcoală.
A absolvit Liceul ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, un liceu de prestigiu din zona Moldovei, în anul 1993, la secţia limbi moderne, ulterior, în 1997, a absolvit  Facultatea de  Drept a Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Profesorii şi-l amintesc pe Dragoş Tudorache drept un elev perseverent şi foarte muncitor. Dascălii din şcoala generală povestesc despre noul ministru de Interne că în timpul gimnaziului era mândria şcolii la matematică.

FOTO: Profesorul Gheorghe Popa pe vremea când era dascăl ministrului Tudorache (Arhivă personală)

”Dragoş învăţa la o clasă foarte bună, era în primii trei elevi din clasă. Era un elev studios, sclipitor la matematică, mă mândream cu el la toate concursurile. Am fost mirat când am aflat că a părăsit matematica, pentru că era foarte talentat. A ajuns la vârf datorită perseverenţei şi muncii lui. Pentru şcoala noastră, pentru învăţământul vasluian este o mândrie. Este cea mai mare bucurie a unui dascăl este atunci când ucenicii ne depăşesc”, a declarat, pentru ”Adevărul”, Gheorghe Popa, fost profesor de mateatică al ministrului Dragoş Tudorache, la Şcoala ”Ştefan cel Mare” din Vaslui. 

O generaţie de elită a Facultăţii de Drept de la Iaşi

La liceu, Dragoş Tudorache era printre elevii buni, avea medii peste 8, dar mai scăpa şi câte o notă mică, de 6 sau 7, spun profesorii. Perioada sa de vârf a fost în timpul facultăţii. La Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” de la Iaşi, Tudorache a făcut parte dintr-o generaţie de excepţie. A fost coleg de generaţie la cu fosta preşedintă a Consiliului Superior al Magistraturii Oana Schmidt Haineala, cu preşedintele în funcţie al Tribunalului Vaslui, Diana Elena Sîrghi, cu preşedintele Judecătoriei Vaslui, Luminiţa Stativă, cu vicepreşedintele Curţii de Apel Iaşi, Diana Micu Cheptene, cu procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Iaşi, Florin Căşuneanu, cu procurorul Vasile Chifan, şeful Secţiei de Urmărire Penală a PCA Iaşi, cu procurorul DNA Alina Tonigaru sau decanul Baroului de Avocaţi Iaşi, Marius Striblea şi mulţi alţi magistraţi, avocaţi, notari.

”Dragoş Tudorache face parte dintr-o generaţie în care notele aveau altă valoare. Atunci cine avea o notă peste 8 era un elev sclipitor. Rar, foarte rar se întâmpla să fie un absolvent cu zece pe linie.  Nu l-am avut elev pe noul ministru de Interne dar mă bucur că, asemenea multor colegi de generaţie, asemenea multor elevi ai liceului nostru, ne oferă motive de mândrie ajungând intelectuali şi specialişti de top în ţară şi în străinătate”, a declarat profesorul Cătălin Ignat, directorul Liceului ”Mihail Kogălniceanu” din Vaslui.


Sfaturile de la tată: ”Să fie decent”

Foştii profesori îl descriu pe noul ministru de Interne drept un elev deosebit de modest şi educat. Tatăl lui Dragoş Tudorache, preotul Ioan Tudorache spune că l-a sfătuit întotdeauna pe fiul său să fie modest şi demn. Preotul povesteşte că în timpul studenţiei i-a transmis fiului să fie decent: ”fără blugi, fără ţigări, fără alcool” şi a fost ascultat. A fost un student modest, care mergea la facultate cu maşina tatălui său, o Dacie 1310 veche, şi care întotdeauna a respectat valorile.

”Copil fiind, deodată s-a ridicat. Şi el şi sora lui (sora ministrului de Interne, Irina, a terminat Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi n.r.) s-au înţeles atât de bine amândoi, că nu şi-au spus un cuvânt urât toată viaţa lor. El a fost şi este foarte copilăros. Eu şi acum îl alint, îl sărut, ca pe un copil. Copilăria este un mare secret al vieţii, dacă ştii să o stăpâneşti. Ştiţi eu le spun tuturor părinţilor, pe copii să-l ţii în frâne, de vrei om la toţi să placă, nu-l lăsa orice să facă, nu-l lăsa orice să-ngâne, din acelaşi lemn noi scoatem şi icoană şi măciucă. Copilul este în mâna noastră, poţi să îl faci un pui de înger sau poate ajunge un derbedeu”, a declarat, pentru Adevărul, preotul Ioan Tudorache, tatăl ministrului de Interne. 

”A muncit mult, ar fi păcat să fie hăituit”

Deşi bucuros de numirea fiului său în fruntea Ministerului de Interne, preotul Tudorache se teme însă că acesta ”va fi încolţit” şi i se vor pune ” piedici”. ”Sincer să vă spun l-am cam ocărât că a acceptat postul de ministru de Interne. Nu pentru că nu ar face faţă, pentru că este foarte instruit, ci pentru că vor sări toţi pe el. El a muncit foarte mult, a învăţat pentru asta şi a făcut cinste României oriunde a fost şi ar fi păcat ca acum, din această funcţie, să fie hăituit sau să i se spună că este un nimeni. Fiul meu a ajuns expert internaţional studiind şi muncind mult, nu pe baza relaţiilor. S-a întors în ţară să pună umărul la reconstrucţia României”, a mai declarat preotul Tudorache.   

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările