O poveste românească: a fraudat, dar a şi falsificat! Cum a ajuns un primar să fie validat deşi este sub control judiciar pentru că a fraudat alegerile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Benone Pletea conduce comuna Ibăneşti de 20 de ani
Benone Pletea conduce comuna Ibăneşti de 20 de ani

Un primar din judeţul Vaslui, reţinut pentru 24 de ore şi pus sub acuzare pentru fraudă electorală în urma scrutinului din 27 septembrie, a fost validat în funcţie, pentru al cincilea mandat, deşi se află sub control judiciar, iar procurorii au date certe că alegerile din comună au fost fraudate.

Judecătoria Bârlad a decis pe 13 octombrie validarea în funcţie a candidatului care a câştigat alegerile în comuna Ibăneşti- Benone Pletea (52 ani), primarul care se află la conducerea comunei de 20 de ani. Potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central, Benonone Pletea (PSD) a obţinut 518 voturi, în timp ce contracandidata acestuia de la PNL a adunat 212 voturi. 

Decizia instanţei vine la nici o săptămână după ce edilul Benone Pletea, alături de viceprimarul Ionel Iacomi, şi alţi cinci complici au fost încătuşaţi şi puşi sub acuzare pentru fraudă electorală. Reţinut pentru 24 de ore, alături de viceprimarul comunei, preşedintele secţiei de votare, un medic de familie şi soţia acestuia, respectiv, două cadre medicale ale spitalului din Bârlad, Benone Pletea a fost pus sub urmărire penală pentru abuz în serviciu, instigare la fals şi uz de fals. 

După 24 de ore petrecute în arest, primarul Pletea a fost pus în libertate, procurorii luând împotriva sa măsura controlului judiciar timp de 60 de zile. Ancheta desfăşurată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad a scos la iveală mecanismul prin care Pletea a fraudat alegerile pentru a-şi asigura voturile.

Cum ancheta este, însă, în curs, în ciuda indiciilor temeinice care arată că rezultatele alegerilor din comuna Ibăneşti au fost viciate, Benone Pletea a fost validat în funcţie. Atât instanţa de Jjudecată, cât şi Prefectura Vaslui au invocat că persoana în cauză, până la soluţionarea definitivă a procesului, beneficiază de prezumţia de nevinovăţie.

Contracandidata primarului şi PNL au contestat hotărârea de validare a Judecătoriei Bârlad, o decizie definitivă urmând a fi pronunţată zilele următoare de instanţa de control judiciar.

Scandalul electoral din comuna Ibăneşti a izbucnit după ce mai mulţi localnici au sesizat faptul că s-au trezit pe 27 septembrie cu urna mobilă la poartă, deşi nu au solicitat acest lucru. Ba mai mult, sătenii s-au plâns că reprezentanţii secţiei de votare, desemnaţi să meargă cu urna mobilă prin sat, le-au dat indicaţii pe cine să voteze, deşi ei aveau altă opţiune.

În urma cercetărilor efectuate de poliţiştii de investigaţii criminale, cu sprijinul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, avea să se descopere cum o comună mică avea să înregistreze mai multe voturi cu urna mobilă decât municipiile şi comunele mari din judeţ.

Nu mai puţin de 75 de voturi (mai mult de 10%) înregistrate în comuna Ibăneşti au fost exprimate prin intermediul urnei mobile. Potrivit anchetatorilor, primarul Pletea a pus la cale un întreg mecanism. Cu o zi înainte de desfăşurarea alegerilor, pe 26 septembrie, Benone Pletea şi viceprimarul Ionel Iacomi au completat mai multe cereri în numele persoanelor la care urmau să se deplaseze membrii secţiilor de votare pe care ulterior le-au predat preşedinţilor celor trei secţii de votare din comună. În total, edilul a completat 81 de astfel de cereri, fără a avea acordul persoanelor în cauză şi fără ca acestea să aibă cunoştinţă de acest lucru. Pentru a crea aparenţa de legalitate, toate cererile pentru urna mobilă aveau ataşate şi adeverinţe medicale care atestau că persoanele respective nu se pot deplasa la secţia de votare.

În urma cercetărilor desfăşurate, procurorii au stabilit că pentru a face rost de adeverinţe medicale, primarul a apelat la o asistentă medicală de la Secţia Psihiatrie a spitalului din Bârlad, căreia i-a prezentat acesteia un tabel cu numele şi datele votanţilor. Ulterior, adeverinţele medicale eliberate în fals au fost transmise, prin intermediul unui brancardier al spitalului, unui medic de familie, care le-a şi parafat. Potrivit anchetatorilor, primarul Pletea a plătit pentru remiterea documentelor medicale false, însă nu au menţionat cuantumul sumei.

Şi-a falsificat diplomă de facultate, deşi avea doar 10 clase

Ajuns primar în 2000 din partea PRM, Benone Pletea a trecut la PDL, apoi la PNL şi, în final, la PSD, al cărui membru este şi în prezent. El va rămâne în istoria administraţiei după ce a fost condamnat pentru că şi-a falsificat CV-ul, prezentând la dosarul de angajare o diplomă falsă. Mai exact, Pletea a depus la Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui o diplomă care atesta că este absolvent al Academiei de Studii Economice, în condiţiile în care el avea doar zece clase. În 2007,  Pletea, a fost condamnat de Judecătoria Bârlad la un an de închisoare cu suspendare, pentru fals.

Un an mai târziu, în 2008, primarul de Ibăneşti a reuşit să se facă de tot râsul când a fost dat afară din examenul de bacalaureat pentru fraudă. Edilul, care absolvise la fără frecvenţă liceul din comuna Zorleni, a fost prins copiind la proba de limba română chiar de către un fost coleg de partid, care l-a dat afară din sală imediat ce i-a descoperit fiţuicile în buzunar.  

Primarul nu a dorit să comenteze acuzaţiile care i se aduc în dosarul privind fraudele electorale. Cea mai recentă intervenţie publică a primarului de Ibăneşti a avut loc cu ocazia vizitei fostului premier, Viorica Dăncilă, Vaslui, din luna mai, anul trecut. Atunci, printr-un discurs agramat şi incoerent, edilul s-a plâns oficialilor din Guvern că în comuna sa mistreţii merg în gaşcă de câte 30-40-50. Intervenţia primarului Pletea poate fi urmărită mai jos:

Vă mai recomandăm să citiţi:

Paradoxul primarilor incompatibili: au avut voie să candideze, au câştigat alegerile, dar nu primesc funcţia

VIDEO Un fost primar din Teleorman, infectat cu SARS-CoV-2, a fugit din spital după ce a dat cu pumnii şi picioarele în uşă. „A înnebunit!“
 

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite