„Moda“ lipsei autorizaţiei ISU la spitalele din România. Nu o are nici spitalul unde este titular ministrul Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Huşi, acolo unde ministrul sănătăţii este chirurg, a fost afectat de două incendii
Spitalul din Huşi, acolo unde ministrul sănătăţii este chirurg, a fost afectat de două incendii

Tragedia petrecută la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ readuce în actualitate una dintre problemele cu care se confruntă spitalele din România: lipsa autorizaţilor pentru securitatea la incendii.

În judeţul Vaslui, toate cele trei spitale funcţionează fără autorizaţia ISU. Şi asta în condiţiile în care două dintre ele, Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui şi Spitalul Municipal Huşi, au beneficiat de ample proiecte de reabilitare şi modernizare.

 Investiţiile, ce s-au ridicat la zeci de milioane de lei, s-au realizat fără a fi adaptate la noile normative privind securitatea la incendiu. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui au efectuat constat controale la unităţile sanitare şi de fiecare dată verificările au fost urmate cu sancţiuni. 

Pentru că au solicitat respectarea legii, nu de puţine ori funcţionarii ISU Vaslui au fost acuzaţi de rea credinţă, ori că sunt prea exigenţi şi infexibili. Şi asta în condiţiile în care ISU Vaslui îşi anunţa disponibilitatea în mod public pentru a oferi consultanţă tehnică de specialitate.

În această vară, Consiliul Judeţean Vaslui a organizat o licitaţie pentru  elaborarea de documentaţie şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu pentru SJU Vaslui, valoarea proiectului fiind  de 42.000 de lei. Licitaţia a fost deja adjudecată, firma câştigătoare având termen cinci luni pentru a elabora documentaţia tehnică necesară autorizării SJU Vaslui. 

SJU Vaslui (clădirea principală, formată din corpul A+B) a fost construit în anul 1972, în baza legislaţiei existente la acea dată. În anii 90, la SJU Vaslui au fost efectuate lucrări de conslidare prin execuţia unor barete pe holurile de evacuare la dimensiuni sub 2,2 m (limita minimă prevăzută de legislaţia ISU).

Prin lucrările efectuate în cadrul proiectului cu finanţare europeană, în care s-au investit 15 milioane de euro, nu au fost executate lucrări care să lărgească holurile. Pe parcursul derulării proiectului european, ISU Vaslui a efectuat mai multe controale şi a transmis mai multe obiecţiuni privind neconformităţile proiectului. Una dintre ele viza tocmai lăţimile mici ale holurilor, respectiv ale palierelor din casele de scară.

Pentru că nu au reuşit să lăţească holurile spitalului, investiţia a fost suplimentată cu construcţia unei scări exterioare de evacuare, insuficientă pentru a îndeplini cerinţele ISU.

Spitalul din Vaslui a fost recepţionat în prezenţa ministrului Bănicioiu, fără a fi obţinută autorizaţia ISU

banicioiu la vaslui

În 2014, la finalul lucrărilor de reabilitare, SJU Vaslui a fost recepţionat în prezenţa ministrului Sănătăţii de la acea dată, Nicolae Bănicioiu, fără ca unitatea să fi obţinută autorizaţia ISU.

Incendiile care au fost la un pas să mistuie spitalul ministrului Sănătăţii

Un alt spital modernizat, care nu deţine autorizaţie ISU este Spitalul Municipal Huşi, acolo unde este medic chirurg titular ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru, care, în trecut, a şi condus unitatea medicală. În urma controalelor efectuate, pompierii au sancţionat de 14 ori unitatea medicală pentru nerespectarea normelor privind securitatea la incendiu. Şi aici una dintre principalele probleme este legată de lăţimea holurilor. 

Primarul Huşului, Ioan Ciupilan, acuza ISU de exigenţă extremă şi rea credinţă, înaintând nemeroase memorii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui, însă fără efect. 

Exigenţa pompierilor era una justificată de neîndeplinirea condiţiilor legale de autorizare, Mai mult, la spitalul din Huşi, s-au înregistrat două incendii grave, într-unul dintre ele fiind înregistrat un deces.

Holul de acces la UPU Huşi FOTO Simona Voicu

spital castroian husi

Cel mai grav incendiu înregistrat la spitalul din Huşi a avut loc în noaptea de 24 iunie 2006, la Secţia Neonatologie. Un nou-născut a fost găsit carbonizat, iar alţi doi au fost salvaţi în ultima clipă. Deşi medicii legişti au stabilit drept cauza a decesului intoxicaţia cu fum, medicii huşeni au invocat atunci că de fapt nou-născutul, un prematur, decedase înainte de izbucnirea incendiului, iar acest lucru ar fi fost consemnat în documente. Ba mai mult, surse din spital au vehiculat că incendiul ar fi fost provocat de o lumânare lăsată la căpătâiul pruncului ce tocmai murise. Oficial, pompierii au stabilit drept cauză a incendiului un scurt circuit la un aparat medical. În urma incendiului, un incubator a ars complet, ferestrele au fost distruse, iar tencuiala din salon a fost afectată.  Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru moartea nou-născutului. Mama pruncului, a cărei sacină nu fusese monitorizată, a declarat atunci că medicii o atenţionase, încă dinaintea incendiului, că nou-nascutul nu are şanse de supravieţuire. 

Un alt incendiu a afectat Secţia Boli Interne a spitalul din Huşi în noaptea de 17 aprilie 2010, în camera de gardă a medicilor. Un fum negru şi înecăcios a cuprins atunci întreaga secţie, 70 de bolnavi fiind evacuaţi.

”Cu toate că intervenţia s-a desfăşurat în condiţii de vizibilitate redusă, din cauza cantităţilor mari de fum şi gaze toxice, echipajele de pompieri, împreună cu personalul de pe locul de muncă au reuşit salvarea a 20 de persoane aflate în acel moment în secţie, evacuarea a 50 de bolnavi de la etajele superioare ale spitalului, precum şi protejarea bunurilor materiale, în valoare de 2.500.000 lei. Cauza producerii incendiului a fost un scurtcircuit la un televizor lăsat în funcţiune nesupravegheat. Flăcările au distrus un televizor, un frigider, instalaţia de aer condiţionat şi zugrăveala interioară”  au arătat reărezentanţii ISU Vaslui într-un raport înaintat Prefecturii Vaslui. 

Situaţia cu care se confruntă spitalele din Vaslui nu este un singulară. Majoritatea unităţilor sanitare din România funcţionează fără autorizaţii pentru securitatea la incendii. Clădirile vechi, construite după legislaţia de dinainte de 1989, reabilitările făcute fără a se ţine cont de noile norme ISU au determinat perpetuarea acestei probleme, autorităţile ignorând pericolul la care sunt supuşi pacienţii, dar şi cadrele medicale.

Situaţia cu care se confruntă spitalele din Vaslui nu este un singulară. Majoritatea unităţilor sanitare din România funcţionează fără autorizaţii pentru securitatea la incendii. Clădirile vechi, construite după legislaţia de dinainte de 1989, reabilitările făcute fără a se ţine cont de noile norme ISU au determinat perpetuarea acestei probleme, autorităţile ignorând pericolul la care sunt supuşi pacienţii, dar şi cadrele medicale. 

Vă mai recomandăm să citiţi:

Prefectul de Neamţ: Secţia ATI pentru COVID-19 a fost mutată sâmbătă de la etajul trei la etajul doi, fără informarea DSP. Câteva ore mai târziu a ars

Zece morţi la secţia ATI din Piatra Neamţ în urma unui incendiu. Medicul de gardă, rănit grav, după ce a suferit arsuri, va fi transferat la Bucureşti FOTO VIDEO

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite