Maiou sau maieu, cum este corect? Top 10 substantive folosite frecvent în mod greşit

Maiou sau maieu, cum este corect? Top 10 substantive folosite frecvent în mod greşit

Greşelile de exprimare sau de scriere sunt tot mai frecvente în rândul românilor, lingviştii atrăgând atenţia că asistăm la un proces de degradare a limbii române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Neglijenţa în exprimare, necunoaşterea normelor, folosirea excesivă a cuvintelor provenite, în principal, din limba engleză sunt considerate principalele cauze care ”schilodesc” limba română. 

Vă prezentăm, astăzi, zece dintre substantivele care îi pun în dificultate pe români atunci când le utilizează, zece greşeli frecvente pe le regăsim în lucrarea profesoarei Rodica Lăzărescu, ”Dicţionar de capcane ale limbii române”.

1. Agheasmă sau aghiazmă?
Termenul corect pentru a defini apa sfinţită este agheasmă. Sunt greşite formele aiasmă, aghiasmă sau agheazmă

2. Băşică sau beşică?

Deşi în anumite regiuni ale ţării forma de singular ”beşică” este una uzuală, folosirea ei nu este corectă. Forma acceptată de DOOM şi DEX este băşică.

3.Disertaţie sau dizertaţie?

Expunerea în care se tratează o problemă în mod ştiinţific şi amănunţit se numeşte disertaţie. Sunt greşite rostirea şi grafia dizertaţie

4.Exsudat sau exudat?

Secreţia realizată în urma unui proces patologic sau a intervenţiei unui factor chimic o denumim exsudat. Este greşit termenul exudat

5. Făraş sau foraş?

Obiectul casnic în formă de lopată, cu coadă scurtă, în care se adună cu mătura gunoiul este făraşul. Este incorectă forma foraş.

6. Genuflexiune sau genoflexiune?

Forma corectă este genuflexiune cu sensul de îndoire a genunchilor. Este greşită forma genoflexiune.

7. Glonţ sau glonte?

Proiectilul de mici dimensiuni folosit la armele de foc se numeşte glonţ şi nu glonte, aşa cum este utilizat frecvent. 

8. Maiou sau maieu?

Articolul de lenjerie, decoltat şi fără mâneci, purtat direct pe piele se numeşte maiou. Este incorectă, deşi uzuală, forma maieu.

9. Mostră sau monstră?

Atunci când ne referim la o probă, un eşantion este termenul corect este mostră şi nu monstră.

10. Repercusiune sau repercursiune?

Termenul corect este repercusiune. Format de la a ”percuta ”-a lovi (a repercuta  a însemnat la început a întoarce lovitura), nu se justifică forma repercursiune, folosită în mod frecvent.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările