Cum a învins un şofer Poliţia Rutieră. A fost lăsat fără permis în urma unui blocaj în trafic. „Fapta n-a fost constatată de agentul de poliţie cu propriile simţuri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
aglomeratie trafic

Un conducător auto din judeţul Vaslui, sancţionat cu avertisment şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 60 de zile, fiind considerat vinovat în cazul unei tamponări produse într-un blocaj în trafic, a reuşit să demonstreze în instanţă că poliţiştii au greşit.

Hotărârea Judecătoriei Vaslui, prin care s-a dispus anularea procesului perbal întocmit de poliţiştii rutieri vine la  mai bine de un an de la producerea evenimentului rutier.

În motivarea plângerii înaintată instanţei, bărbatul a arătat că nu se face vinovat de cele menţionate în procesul-verbal contestat. El a precizat că pe 25 octombrie 2018 se deplasa dinspre Bârlad spre Vaslui, la volanul unui Ford, cu intenţia de a vira la stânga pe un drum secundar aflat la km 119 pe drumul naţional, în zona motelului Everest. 

A semnalizat intenţia de a vira stânga şi apoi s-a apropiat de axul drumului, iar la acel moment, autospeciala Ambulanţei nu se afla în spatele autoturismului pe care îl conducea. Fiind foarte aglomerat, nu reuşea să facă virajul la stânga pentru că de pe contrasens veneau în continuu autoturisme, iar autoturismele care vene au din spatele său erau nevoite să-l ocolească pe partea dreaptă, carosabilul fiind lat şi permiţând acest lucru. 

În timp ce aştepta să efectueze virajul la stânga, a auzit din spate ambulanţa şi imediat s-a produs impactul dintre autospeciala Ambulanţei şi autoturismul pe care îl conducea.  

”Întrucât era oprit pentru a vira stânga, iar de pe contrasens veneau autotur sme şi pe partea dreaptă circulau alte autoturisme care ocoleau maşina petentului, ambulanţa nu avea nicio opţiune pentru a-şi continua drumul, decât să frâneze. Datorită vitezei mari cu care circula ambulanţa, aceasta nu a reuşit să frâneze suficient, producându-se impactul. În concluzie, nu a avut timp să reacţioneze sau să efectueze o altă manevră pentru a permite ambulanţei să treacă, fiind, la rândul său, blocat în trafic”, a invocat petentul în faţa judecătorilor.

Poliţiştii rutieri au considerat că şoferul care aştepta efectuarea virajului se face vinovat de producerea accidentului, deoarece nu ar fi acordat prioritate de trecere ambulanţei care avea pornite semnalele acustice şi luminoase. 

În urma administrării probatoriului, judecătorii au stabilit că fapta contravenţională ”nu a fost constatată de agentul de poliţie cu propriile simţuri şi nici cu mijloace tehnice, ci pe baza declaraţiilor ulterioare date de cei doi conducători auto”. 

Blocat în trafic, dar amendat

Din declaraţia dată ulterior poliţiştilor, reiese că şoferul Fordului a semnalizat pentru a face virajul la dreapta, a aşteptat circa 20-30 de secunde pentru că veneau maşini pe contrasens. El a mai declarat că la un moment dat a auzit sirena ambulanţei care venea din spate, dar nu a putut face nimic pentru că era blocat în trafic, astfel că a fost acroşat de ambulanţă. 

La rândul său, şoferul ambulanţei, a declarat că se deplasa în regim de urgenţă cu semnalele acustice şi luminoase în funcţiune că a văzut în faţa sa o maşină care semnaliza dreapta pentru a ocoli un alt autoturism care intenţiona să vireze stânga. A mai precizat că în momentul în care autoturismul din faţa sa a virat dreapta a văzut autoturismul care intenţiona să facă stânga, că a frânat întrucât nu putea să-l depăşească prin dreapta pentru că nu avea spaţiu suficient pentru ambulanţă şi în acel moment l-a acroşat  în spatele remorcii. Ambulanţierul a subliniat că nu putea să depăşească prin stânga pentru că veneau maşini pe contrasens care nu au acordat prioritate. 

Un alt martor audiat în instanţă a susţinut la rândul său că şoferul care se angajase în efectuarea virajului la stânga nu avea nicio posibilitate să elibereze şoseaua dată fiind agoleraţia din zonă.

”Susţinerile petentului şi ale martorului se coroborează cu cele declarate de conducătorul ambulanţei, re ieşind că petentul avea pusă semnalizarea pentru a efectua virajul la stânga, dar era blocat staţionat pe sensul său de mers neputând efectua virajul la st ânga din cauza autoturismelor care circulau pe contrasens şi care, la rândul lor, aveau obligaţia leg ală de a acorda prioritate de trecere ambulanţei care se deplasa cu semnalele luminoase şi acustice în funcţiune. Mai reiese că petentul nu putea elibera b anda nici prin retragere pe partea dreaptă pentru a acorda prioritate ambulanţei pentru că era depăşi t pe partea dreaptă de alte autoturisme. Reiese, aşadar, că petentul nu a încălcat cu vinovăţie obligaţia de acordare de prioritate ambulanţei, accidentul de circulaţie neproducându-se din vina sa”, au arătat judecătorii în motivarea sentinţei prin care au dispus anularea procesului verbal întocmit de poliţişti. Decizia instanţei nu este definitivă.

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite