Caraorman, satul din inima Deltei unde clopoţelul a sunat doar pentru şapte copii. „În zece ani s-au născut 11 prunci şi au murit 176 de persoane“

Caraorman, satul din inima Deltei unde clopoţelul a sunat doar pentru şapte copii. „În zece ani s-au născut 11 prunci şi au murit 176 de persoane“

Sngurii copii de vârstă şcolară din Caraorman FOTO Earth's Angels

Dacă pentru turişti Caraorman este Raiul, pentru localnici este un loc unde supravieţuiesc. Satul este mic, sărac şi aproape pustiu. În prima zi de şcoală,  clopoţelul a sunat doar pentru şapte copii.

Ştiri pe aceeaşi temă

La grădiniţa din Caraorman, vine o singură fetiţă. O altă copilă merge la şcoala pregătitoare, patru copii sunt înscrişi în clasa a III-a, iar o fetiţă este în clasa a VI-a. Educatoarea predă şi materiile umane la gimnaziu, iar un alt cadru didactic, care lucrează şi la poştă, predă materiile reale. Cea mai apropiată şcoală modernă este la Crişan, însă transportul pe apă este costisitor. Pasagerul pleacă cu mult înainte de răsăritul soarelui şi se întoarce la apus. 
 
În ciuda acestor greutăţi, aici, în sat, s-au născut, au învăţat şi au fost educaţi copii minunaţi. Mulţi dintre ei au urmat licee foarte bune din Tulcea şi apoi şi-au urmat visul la şcoli înalte din ţară. in păcate, niciunul nu s-a mai întors în Caraorman. Lipsa oricăror condiţii minime de trai i-a îndepărtat pentru totdeauna. 
 
 
În sat mai trăiesc 135 de persoane, spune preotul Florian Dumitrescu. În ultimii zece ani, în sat au fost 176 de decese, 11 naşteri şi doar trei cununii. 
 
Pentru aceşti copii, membrii Asociaţiei Earth's Angels“ au donat rechizite, haine, produse alimentare şi au investit şi în utilarea unei săli de sport şi a unei şcoli cu calculatoare. Prima parte a proiectului s-a derulat în trei localităţi din Delta Dunării: Caraorman, Mila 23 şi Sfântu Gheorghe. 
 
 
Şcoala din Caraorman FOTO „Earth's Angels“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: