Victoria, primul cinema reabilitat din Timişoara. A costat două milioane de euro şi poate să funcţioneze ca o sală de spectacole VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victoria, primul cinema reabilitat din Timişoara FOTO Ş.Both
Victoria, primul cinema reabilitat din Timişoara FOTO Ş.Both

Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, iar prin dosarul de candidatură s-a angajat la realizarea unor obiective de infrastructură culturală. Prima „moşternire" este cinematograful Victoria. Lucrările s-au încheiat şi se aşteaptă inaugurarea primului cinema modernizat după Revoluţie în oraşul de pe Bega.

În toamna anului 2018, când au început lucrările la fostul cinema Victoria de pe strada Ciprian Porumbescu din Bălcescu, sala arăta ca după război. În anii ’90, după închiderea cinematografului, RADEF a închiriat spaţiul din faţă un centru medical. Aici a funcţionat ani buni laboratorul de analize a Centrului medical Dr.Golea. Între timp, sala cinematografului a fost transformată în depozit. Vestea bună este că Victoria este prima din fostele săli ale RADEF reabilitată.

GALERIE FOTO

Lucrările s-au încheiat şi se mai aşteaptă doar obţinerea anumitor avize pentru a putea fi inaugurată. 

„După ani de zile în care timişorenii nu au avut ocazia să vină aici şi să vadă un film, în sfârşit, putem spune că în această primăvară pot veni din nou. Şi pe lângă filme, vor putea vedea şi spectacole, un concert, o expoziţie şi alte evenimente. Ce am vrut noi să rămână după Timişoara- Capitala Europeană a Culturii 2023 este această infrastructură pusă la punct. Aceasta este moşternirea, sigur, alături de celelalte cinematografe care se reabilitează. Victoria este gata, inaugurarea va avea loc în scurt timp. Nu am stabilit încă o dată, poate fi recepţionat oricând, însă mai avem nevoie de acele acte administrative, avize, de la DSP şi ISU. Dar în rest, totul e gata”, a spus Anderka Iancea, purtătorul de cuvânt al Centrului de Proiecte al Primăriei Timişoara.


 

Victoria

Amenajare şi tehnică de cel mai înalt nivel

Ceea ce a ieşit cu adevărat spectaculos. Nimic nu mai aminteşte de fostul cinematograf. Totul este nou, finisajele sunt de calitate. Echipamentul audio-video este şi el de ultimul răcnet, la fel şi light designul.

“Cinematograful este echipat din punct de vedere tehnic ca să funcţioneze ca o sală multifuncţională. Există două sisteme separate de sonorizare, unul specific calibrat necesarului de cinema, şi există un alt sistem de sunet pentru celelalte tipuri de nevoi de sonorizare, concerte, spectacole de teatru sau conferinţe. La partea de lumini, avem reflectoare folosite în mod convenţional la spectacole de teatru sau concerte live, dar şi echipament inteligente de tip <moving head>. Luminle ambientale fac parte din designul sălii, au şi funcţie de iluminare la coborârea treptelor, cât şi de arhitectură, nu sunt becuri, ci nişte benzi-led”, a declarat Lucian Pană, manager de infrastructură din cadrul Centrului de Proiecte. 

Victoria

Sală cu 192 de locuri

La intrare, există un ecran-led pe care pot rula secvenţe dintr-un film, iar publicul va putea să-şi ia bilete şi cu cardul de la automatul de pe hol. Există un hol mare unde se află recepţia şi zona destinată vânzărilor de bilete. Aici va funcţiona şi o cafenea, dar este loc şi pentru un mic magazin. Tot aici sunt şi toaletele.

Victoria

Sala este amenajată în aşa fel încât să repecte şi nevoie persoanelor cu dizabilităţi, cu separată, dar şi locuri rezervate celor care vin în scaun cu rotile. În sală sunt 192 de locuri pe scaune.


În spatele ecranului, care poate fi ridicat şi coborât, este o scenă pe care se vor putea ţine concerte, spectacole de teatru şi alte evenimente artistice.

"Jumătate din scenă este hidraulică, pentru a permite personalului tehnic să fie mai eficient în montări-demontări. O zona de culise este gândită în spatele scenei. Videoproiectorul este unul special fabricat pentru cinematografe profesioniste", a mai spus Lucian Pană.

Victoria


„Trebuie să construim împreună cu întreaga comunitate"

Cu ajutorul unui chestionar au fost colectate opinii şi potenţiale soluţii de administrare şi management de conţinut pentru viitoarele destinaţii ale sălilor de cinema

„Dincolo de ziduri reabilitate şi dotări moderne, aceste spaţii trebuie să adune timişorenii în jurul unor activităţi culturale şi comunitare de bună calitate, care să reflecte spiritul şi tradiţia cartierului în care se află. O condiţie asumată la preluarea cinematografelor de la RADEF este difuzarea a minimum patru proiecţii pe lună. Mai departe, însă, trebuie să construim împreună cu întreaga comunitate, ce ne dorim să găzduim în aceste spaţii. Împreună cu colegii de la Centrul de Proiecte Timişoara şi cu operatori culturali lucrăm la posibile strategii de funcţionare şi administrare a acestor spaţii”, a anunţat primarul Dominic Fritz. 

Victoria



Lucrările au costat în juir de 2 milioane de euro. 60 la sută sunt bani de la Primăria Timişoara, iar 40 la sută de la Guvernul României, ca finanţare pentru proiectul Timişoara 2023.
 

Situaţia celorlalte cinematografe

La cinematograful Dacia lucrările sunt în stadiu incipient, se lucrează la nivelul de structură, însă anul acesta ar trebuie să fie gata. De asemenenea, se lucrează la Cinema Studio. Zilele acestea vor intra muncitorii şi la Cinema Timiş, din centrul oraşului. La fostul cinematograf  Freidorf s-a depus cererea de finanţare pentru fonduri europene şi urmează semnarea contractului de finanţare.
 

Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both

O situaţie aparte există la fostul cinematograf Arta din Iosefin, intrat în posesia Teatrului Maghiar din Timişoara, care aşteaptă încă o finanţate de la Guvernul Maghiar pentru a începe efectiv reabilitarea. 

Victoria
Victoria
Victoria
Victoria
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Victoria
Victoria
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both
Cinema Victoria din Timişoara FOTO Ş.Both



Vă mai recomandăm să citiţi:

Transformarea radicală a unui vechi cinema. Trei milioane de euro pentru ceva unic în România FOTO

Victoria, primul cinema modernizat din Timişoara. Cum arată fosta sală a RADEF-ului în timpul reabilitării FOTO

S-a dat startul lucrărilor la Studio. Trei milioane de euro pentru cinematograful închis de peste 20 de ani FOTO VIDEO

FOTO Cum arată proiectul cinematografului de artă din Timişoara, finanţat de francezi şi donat primăriei pentru a face lucrările

FOTO Proiecţii de filme pe acoperiş. A fost prezentat proiectul futurist pentru Cinema Studio. “O adevărată bijuterie în plin centrul oraşului”

FOTO Fostul cinematograf Arta din Timişoara se transformă într-un hub cultural cu sprijinul Guvernului Ungariei

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite