Un controversat om de afaceri, achitat definitiv după ce a primit 15 ani în primă instanţă: „Fapta nu e prevăzută de legea penală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolaus Mann, achitat definitiv în dosarul în care a fost condamnat la 15 ani în primă instanţă FOTO pressalert.ro
Nikolaus Mann, achitat definitiv în dosarul în care a fost condamnat la 15 ani în primă instanţă FOTO pressalert.ro

Curtea de Apel Alba-Iulia a emis sentinţa finală în dosarul în care controversatul om de afaceri Nikolaus Mann a fost trimis în judecată de DIICOT cu acuzaţia că a devalizat grupul german Aton Transilvania, cauzând un prejudiciu de 30 de milioane de euro. Condamnat în primă instanţă la 15 ani de închisoare, Mann a fost achitat în apel. Sentinţa fiind definitivă.

Nikolaus Mann, un controversat om de afaceri din Timiş, trimis în judecată de DIICOT într-unul dintre cele mai ample dosare economice din Vestul ţării, a fost achitat definitiv de Curtea de Apel Alba – Iulia după ce a fost condamnat în primă instanţă la 15 ani de închisoare. Odată cu Mann au fost achitaţi de Curtea de Apel Alba – Iulia şi ceilalţi şase inculpaţi din dosar. Potrivit informaţiilor disponibile pe portatul instanţelor de judecată, Mann şi ceilalţi inculpaţi au fost achitaţi în baza art. 16, alin.1, lit. b, teza 1 din Codul de Procedură Penală, unde se prevede că „fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Acuzaţiile aduse lui Mann

Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pe Nikolaus Mann pentru fals, pentru delapidare cu consecinţe deosebit grave, gestiune frauduloasă, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi spălare de bani. Concret, Mann a fost acuzat că a orchestrat devalizarea grupului german Aton Transilvania, care deţinea în Timiş o moară şi cultiva peste 40.000 de hectare de teren, având peste 2.500 de angajaţi.

„Membrii grupării, în calitate de administratori ai părţii vătămate, sub coordonarea inculpatului Mann Nikolaus, au obţinut beneficii financiare substanţiale prin însuşirea în mod fraudulos, folosirea şi traficarea de bunuri şi bani, aparţinând societăţilor comerciale administrate, prin falsificarea şi utilizarea unor documente falsificate (contracte de comodat, de livrare de mărfuri, facturi, bilete la ordin, procese verbale de compensare)”, arătau procurorii DIICOT la trimirea în judecată a lui Mann şi a celorlalţi inculpaţi.

Procurorii l-au mai acuzat pe Nikolaus Mann că şi-a însuşit ilegal, direct sau prin persoane interpuse şi prin intermediul firmei pe care o controla în fapt, sume de bani, mijloace fixe şi active din patrimoniul grupului Aton, prin diverse mijloace frauduloase. „Direct sau prin persoane interpuse şi prin intermediul S.C. Euromobille S.R.L., societate pe care o controla în fapt, inculpatul Mann Nikolaus şi–a însuşit fără drept sume de bani, mijloace fixe (utilaje de exploatare minieră, de transport) şi active ( statie de betoane) din patrimoniul parţilor vătămate, prin diverse mijloace frauduloase ( cu titlu de exemplu - cumpărări de bunuri imobile urmate de închiriere la un preţ supraevaluat către partea vătămată, dobândire de active la un preţ subevaluat )”, mai arătau procurorii DIICOT în rechizitoriu. Prejudiciul de care a fost acuzat gruparea Mann a fost estimate la peste 30 de milioane de euro.

Mann, condamnat definitiv pentru că a încercat să îi cumpere pe judecători

În 2014, după ce a fost trimis în judecată de DIICOT pentru devalizarea Aton Transilvania, Nikolaus Man a fost condamnat la trei ani cu suspendare pentru trafic de influenţă. Mann a fost acuzat de DNA că, prin intermediul unui avocat, a încercat să cumpere două sentinţe judecătoreşti. „În data de 4 aprilie 2012, inculpatul Gherasim Andrei, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins de la inculpatul Mann Nikolaus, prin intermediar, suma de 100.000 euro pentru a interveni pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Tribunalului Braşov, faţă de care a lăsat să se creadă că are influenţă, pentru a-i determina pe aceştia să adopte soluţii favorabile inculpatului Mann Nikolaus în două dosare civile. Unul dintre acestea avea ca obiect o cerere de strămutare a cauzei iar altul anularea unui contract. În acest scop, la data de 12 aprilie 2012, inculpatul Gherasim Andrei a primit, prin acelaşi intermediar, suma de 50.000 de euro, reprezentând o parte din banii pretinşi”, se arată în dosarul în care Mann a fost achitat în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti, dar a fost condamnat la trei ani cu suspendare în recursul de la Înalta Curte.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite