Un bijutier timişorean face artă pe oase şi ouă de struţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bijutier profesionist, Molnar Geza spune că şi-a dorit dintotdeauna să creeze ceva cu totul deosebit. Oasele şi ouăle de struţ i-au dat această ocazie. Materia primă i-a căzut în mână, la ferma părinţilor.

Bijutierul Molnar Geza nu se dă înlături să lucreze cu materie primă extrem de variată. Pe lângă pietre semipreţioase, precum ametistul, chihlimbarul, serpentinitul, agathul, quartzul, jaspul, carneolul sau calcedonia, adunate chiar de el din munţi şi peşteri, ori cumpărate de peste hotare, timişoreanul ciopleşte şi în oase şi ouă de struţ.



Totul a început din întâmplare. Părinţii mei au avut la sat o crescătorie de struţi. Ştiam că se poartă în artă pictura pe ouă de struţ. Pentru că rămâneau bucăţi din coaja de ou, m-am gândit să le folosesc pentru a realiza din ele bijuterii. Am luat o daltă fină şi am început să cioplesc şi am văzut că merge. Am vrut tot timpul să fac ceva ca lumea, nu să îi copiez pe alţii”, a povestit Molnar Geza.



Coaja oului de struţ este pretenţioasă, spune artistul, pentru că se casează uşor. „Nu folosesc doar oul de struţ, ci şi oasele. Acestea nu au măduvă şi sunt foarte moi. Din câte ştiu, mai sunt artişti care folosesc ca materie primă oase de animale, în special de vită şi coarne de cerb, dar nu ştiu să fi folosit cineva os de struţ”, a mai spus Molnar, care a realizat din ouă de struţi şi câteva veioze inedite.



Foloseşte freză de stomatolog


Bijutierul profesionist lucrează cu pietre de când se ştie. Şi-a luat rolul mai în serios în urmă cu zece ani, când s-a şi înscris la Facultatea de Arte. Sculpturile în miniatură sunt realizate cu ajutorul unei freze identice cu cele folosite în cabinetele stomatologice.
Majoritatea pietrelor le caut eu în natură. Fac drumuri în munţi. Iau ditamai bolovanul, iar după ce tai bucăţle pot să fac tot ce îmi imaginez”, a mărturisit artistul.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite