Transformare spectaculoasă a unei porţi din Timişoara: „Poarta cu nasturi” vorbeşte despre o breaslă dispărută

Transformare spectaculoasă a unei porţi din Timişoara: „Poarta cu nasturi” vorbeşte despre o breaslă dispărută

Viceprimarul Dan Diaconu a partipat la recepţia porţii restaurate FOTO Alin Zelenco

Asociaţia Culturală Kratima a restaurat poarta unei clădiri istorice din Pieţei Maria din Timişoara, în cadrul proiectul „Poartă ARTĂ!”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Poarta cu nasturi”, cunoscută astfel datorită meşterului năsturar care a avut atelierul sub această poartă, a fost demontată şi dusă în atelier spre a fi recondiţionată. Ea a fost repusă la loc şi inaugurată la sfârşitul săptămânii trecute. Este vorba de poarta imobilului aflat pe strada 16 decembrie 1989, nr.12. Lucrarea a fost coordonată de arhitectul Daniel Tellman. 
 
Poarta selectată pentru renovare reînvie practic povestea unui meşteşug. În această clădire a locuit un „năsturar” cunoscut de timişorenii din toate colţurile oraşului.  
 
Este vorba de Hary Goldenberg. Meseria de ”năsturar” nu mai există astăzi, însă caseta de pe poarta acestuia în care erau expuşi nasturii îmbrăcaţi cu migală, aminteşte de lumea de odinioară a meşteşugarilor şi a breslelor. Goldenberg avea în atelier şi flori, cravate şi marochinărie. 


 
„Prin protecţia şi restaurarea patrimoniului construit local sunt asigurate premisele pentru ca opinia publică să fie mai bine informată asupra memoriei istorice a Timişoare. În acest context, un proiect precum Poarta ARTĂ! Completează şi sprijină o astfel de iniţiativă, încercând să sensibilizeze publicul larg faţă de importanţa renovării şi punerii în valoare a patrimoniului construit al Timişoarei, printr-un demers adaptat contextului cultural actual. Porţile Timişoarei deschid drumul spre istoria oraşului. În Timişoara, majoritatea clădirilor de patrimoniu fac parte din moştenirea Imperiului Austro-Ungar, care a adus oraşului o înflorire economică inegalabilă şi referinţe stilistice inspirate din curente artistice prezente la Budapesta şi Viena”, a spus Oana Grimacovschi, de la Asociaţia Kratima.


Poarta înainte de restaurare


 

Poarta după lucrările de restaurare FOTO: Alin Zelenco
 
Proiectul „Poartă ARTĂ!” este cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi de Primăria Timişoara.
 
„<Poarta cu nasturi> de pe strada 16 decembrie nu e doar restaurarea unei opere de artă în adevaratul sens al cuvântului. <Poarta cu nasturi> readuce în faţa tuturor parfumul unor mesteşuguri pierdute, dar atât de frumoase prin migală, atenţie la detalii şi muncă asiduă. Mulţumesc tuturor celor implicaţi în proiect, rezultatul e spectaculos şi iniţiativa va continua”, a a scris pe Facebook Dan Diaconu, viceprimarul Timişoarei.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările