„Timişoara la cutie“: o jucărie cât un pliant turistic. Idee născută în pandemia de coronavirus din Polonia

„Timişoara la cutie“: o jucărie cât un pliant turistic. Idee născută în pandemia de coronavirus din Polonia

Timişoara la cutie - o iniţiativă demnă de toată lauda

Inspirată de oraşul polonez Katowice, unde şi-a petrecut o parte din izolarea în pandemie, Elisabeta Varga a creat un joc ce promovează centrul istoric al Timişoarei şi este compus dintr-un puzzle, câteva clădiri în miniatură şi cărţi poştale

„Timişoara la cutie“ reproduce o felie din centrul istoric al oraşului de pe Bega, aducând la viaţă cinci dintre clădirile emblematice ale oraşului, într-un format de miniaturi. Setul de cutie mai conţine un puzzle al cartierului Cetate, dar şi cărţi poştale care pot fi înrămate pe post de tablou.

GALERIE FOTO

Este un proiect inedit de promovare a Timişoarei, dar şi un cadou perfect pentru cei mici şi, de ce nu, pentru cei mari. „Timişoara la cutie“ le oferă copiilor şansa de a cunoaşte mai bine oraşul prin joacă, învăţând despre arhitectura şi istoria acestuia, iar adulţilor – ocazia de a se reîndrăgosti de oraş, privindu-l cu ochi de turist. Ideea i-a venit Elisabetei Varga, în timp ce era izolată, în pandemie, tocmai în Polonia, ea fiind căsătorită cu un polonez.
 
„Noi suntem căsătoriţi de mai bine de zece ani, stăm în Timişoara, dar mergem periodic în Polonia, la rudele de acolo. Vrem ca fiul nostru, care are 3 ani, să cunoască şi cultura poloneză şi stilul de viaţă de acolo. Anul trecut, am mers cu gândul de a sta acolo o lună, dar din cauza pandemiei şi a restricţiilor am rămas aproape trei. Aşa că am vizitat ce se putea vizita. Astfel am nimerit nişte expoziţii de miniaturi. Ei aveau în miniatură oraşul Katowice. Acolo s-a născut ideea jocului «Timişoara la cutie»“, spune Elisabeta Varga, care era implicată şi în proiectul Ludoteca din Timişoara, un loc de joacă pentru copii, care în pandemie nu s-a mai putut deschide.


  
MACHETE PENTRU CINCI CLĂDIRI EMBLEMATICE 
 
Cu ideea în minte, Elisebata Varga a luat legătura cu Dan Ungureanu, unul din cei mai îndrăgiţi ilustratori de cărţi de copii din România, cât şi cu şi prietena şi partenera ei de la Ludoteca, Nicoleta Ciocov. Pentru început, au ales cinci clădiri provenind din diferite perioade istorice: Palatul Brück, Primăria Veche, fosta casă „La Leu“, Opera şi cinematograful Studio.
 
„Îl cunosc de multă vreme pe Dan Ungureanu, am colaborat şi pentru Ludotecă la ilustraţii pentru copii, dar şi în alte proiecte. L-am sunat din Polonia şi i-am spus ideea. A fost entuziast şi a spus: «Hai să facem». A urmat o adevărată muncă de documentare, nu a fost o treabă uşoară. Dan Ungureanu a redesenat o parte din harta centrului istoric al oraşului, din care s-a creat un puzzle. Apoi am ales cinci clădiri provenind din diferite perioade istorice, genuri arhitecturale şi poziţii geografice, astfel încât să ne poarte într-o călătorie spaţio-temporală diversă. Aceste clădiri au fost redesenate sub forma unor cărţi poştale cu dimensiunea A5, care pot fi şi înrămate pe post de tablou, fiind nişte bijuterii de artă ce cuprind detalii arhitecturale şi emoţionale. Munca cea mai grea a fost aceea de a desena cele cinci clădiri în format planşă, care, prin decupare, îndoire şi lipire să redea în miniatură clădiri emblematice ale Timişoarei“, explică Elisabeta Varga.

 
Asamblarea clădirilor este şi o preocupare distractivă. Este nevoie de o foarfecă, un liniar şi un lipici. Se urmăresc semnele de pe coală şi ordinea în care se pot lipi cel mai uşor elementele. 

 
PENTRU CEI CU DOR DE TIMIŞOARA
 
Lansată în decembrie ca un produs de test, „Timişoara la cutie“ s-a bucurat de aprecierea publicului timişorean, dar şi a celui naţional şi din străinătate. „Iniţial, ne gândeam că în mare parte vor cumpăra părinţii pentru copii, dar s-a dovesit a fi un cadou valabil şi pentru adulţi. Ne-au contactat din Canada, Germania, Marea Britanie şi din alte ţări. Sunt oameni cu dor de Timişoara care doresc să aibă o părticică din oraş în sufragerie sau în casa lor.

 
Există acum chiar ideea de a se dezvolta proiectul atât cu Timişoara, cât şi pentru alte oraşe. „Urmează ca pe viitor să dezvoltăm câte o cutie pentru fiecare cartier al oraşului. Ne gândim la toată Timişoara, să facem primul oraş din România în miniatură. Am început cu un cartier, cu centrul istoric. Dar am fost contactaţi deja şi din alte oraşe, cum ar fi Sibiul, să replicăm acest proiect“, mai spune Elisabeta Varga.


  
Odată cu lansarea magazinului online, www.timisoaralacutie.ro, se pot comanda atât setul complet, care costă 145 de lei, cât şi componente ale acestuia, câte o clădire şi cartea poştală aferentă, puzzle-ul din 60 de bucăţi, care redă partea centrală a vechiului cartier Ceatate (plus Piaţa Victoriei) şi cartea poştală sau cărţile poştale 
separat. Vă mai recomandăm:
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările