Tânăr de 22 de ani omorât de un căruţaş cu o alcoolemie uriaşă. De ce a fost aplicată o pedeapsă cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Graţian Vrăbieş a murit în 22 decembrie 2019 FOTO Special Arad/Aradon
Graţian Vrăbieş a murit în 22 decembrie 2019 FOTO Special Arad/Aradon

Curtea de Apel Timişoara a pronunţat sentinţa finală în dosarul unui accident în urma căruia un tânăr de 22 de ani a murit după ce intrat cu maşina într-o căruţă nesemnalizată, condusă de un bărbat cu o alcoolemie de peste 3 la mie.

Un tânăr de 22 de ani din judeţul Arad a murit în decembrie 2019 după ce maşina pe care o conducea a intrat într-o căruţă care cirucla nesemnalizată pe drumul judeţean Curtici – Macea. Concret, tânărul circula pe drumul judeţean când a intrat într-o depăşire şi a lovit în plin căruţa care circula din sens opus fără niciun semnal luminos. În plus, căruţaşul nu avea vestă reflectorizantă.

În urma cercetărilor s-a ajuns la concluzia că tânărul circula cu o viteză regulamentară, iar căruţaşul avea o alcoolemie de 3,61 mg/l alcool pur în sânge. Căruţaşul în vârstă de 38 de ani a fost trimis în judecată, fiind considerat responsabil de decesul tânărului.

În expertiza realizată în dosar, expertul a arătat că ar exista o culpă şi din partea victimei care, deşi s-a angajat în depăşire pe timp de noapte, nu a utilizat faza lungă a luminilor autoturismului. Judecătorii au decis, însă, că nu I se poate imputa victimei că nu a folosit faza lungă, în condiţiile în care legea prevede că „conducătorul autoturismului este obligat să folosească luminile de întâlnire la o distanţă de cel puţin 100 m atunci când se apropie de un alt vehicul, situaţie în care ne aflăm şi în cazul în speţă, în faţa maşinii conduse de victimă deplasându-se un alt autovehicul în depăşirea căruia s-a angajat acesta iar pe sensul opus aflându-se atelajul condus de inculpate”. „Ca atare, victima a respectat normele legale, neputând fi reţinută în sarcina sa vreo culpă în producerea accidentului”, au arătat judecătorii.

Condamnat cu suspendare

Prima fază a procesului în care căruţaşul vinovat de producerea accidentului a fost trimis în judecată s-a judecat la Judecătoria Arad. Bărbatul a recunoscut faptele, cerând să fie judecat în procedură simplificată. În urma procesului, căruţaşul a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost atacată cu apel, dar Curtea de Apel a menţinut pedeapsa.

„Instanţa de apel reaminteşte că sancţiunea aplicată unei persoane trebuie să fie una echitabilă şi echilibrată; că funcţia punitivă nu poate prevala în faţa celei de reeducare şi reintegrare socială; o depăşire a acestor limite putând avea un efect contrar şi resimţirea unui sentiment de injustiţie. În acest sens, se reţine vârsta inculpatului, respectiv 40 de ani, integrarea socială, având capacitatea de a înţelege clemenţa organelor judiciare şi riscurile la care se expune în cazul încălcării normelor legale.

Este adevărat că asemenea conduite sunt reprobabile şi se impun a fi luate măsuri care să le stopeze; însă Curtea apreciază că pedeapsa de 2 ani închisoare, raportat şi la practica constantă a instanţei în astfel de cauze este o sancţiune suficientă pentru a i se atrage inculpatului atenţia că trebuie să-şi controleze comportamentul/reacţiile indiferent de situaţia în care se află”, a arătat Curtea de Apel Timişoara, în sentinţa definitivă.

Totodată, Curtea de Apel Timişoara a explicat şi motivele pentru care o pedeapsă cu suspendare este suficientă.

„Curtea constată că sunt îndeplinite condiţiile de aplicare a disp. art. 91 C.p. cu privire la suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, atât cu privire la pedeapsa aplicată efectiv, care nu poate depăşi 3 ani (pedeapsa fiind de 2 ani închisoare), lipsa unei condamnări la pedeapsa închisorii mai mare de 1 an (lipsa antecedentelor penale), inculpatul manifestându-şi acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii (aspect consemnat în declaraţia dată în primă instanţă), dar şi raportat la persoana inculpatului, vârsta acestuia, nivelul de instruire existând posibilitatea îndreptării sale şi fără executarea efectivă a pedepsei, fiind necesară supravegherea conduitei pentru o perioadă determinată”, au mai arătat judecătorii.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Grav accident rutier, în Timiş. Trei tineri au fost răniţi după ce maşinile în care se aflau s-au ciocnit frontal

Drama unei cântăreţe de 22 de ani, moarte într-un accident rutier VIDEO

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite