Moda mini caselor cucereşte România. Cât costă acum o căsuţă, deşi au crescut preţurile de construcţie FOTO

Moda mini caselor cucereşte România. Cât costă acum o căsuţă, deşi au crescut preţurile de construcţie FOTO

Un spectaculos tiny house care costă 25.000 de euro

Tot mai mulţi români sunt interesaţi de casele în miniatură, care pot fi montate fără autorizaţie de construcţie. Din păcate, odată cu scumpirea materialelor de construcţie din ultimul an, şi preţurile lor au crescut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conceptul tiny house, început în Statele Unite ale Americii, se află de câţiva ani şi în atenţia românilor. Au atras în primul rând preţurile mici ale caselor, designul, dar şi mobilitatea lor, faptul că pot fi mutate uşor. Şi pot fi chiar case de vacanţă foarte plăcute. În plus, nu au nevoie nici de autorizaţie de construcţie. Se face comanda, se aşteaptă construirea ei, în jur de două-trei luni, iar apoi transportul şi montarea. Totul se face la cheie.   

GALERIE FOTO
 
Mini casele nu sunt rulote, nu sunt pe roţi şi nu sunt nici acele cunoscute construcţii din containere. Sunt realmente case, foarte micuţe, construite după un plan de arhitectură.  
 
„Suntem producători de căsuţe tiny houses, afacerea e la început. Avem patru modele create. A pornit din pasiunea noastră pentru căsuţele mici, am călătorit foarte mult în lume, am fost inclusiv în America, am văzut mişcarea tiny houses de acolo. Am stat şi noi în rulote, autorulote, am testat acest stil de viaţă, dar căsuţele mobile sunt cu totul altceva. Şi am ajuns să facem şi noi. Când faci ceva cu pasiune, e perfect. Eu sunt arhitect de meserie, mi-am dorit întotdeauna să creez căsuţe mici. Pot să vă spun că în Europa sunt deja foarte căutate aceste case”, a declarat Anda Maxim, fondatorul firmei Pura Vida Huts. 

 

Căsuţe cu pereţi de sticlă 

 
Căsuţa prezentată la Flight Festival din Timişoara de cei de la Pura Vida Huts este spectaculoasă, chiar dacă este gândită în stil minimalist. Cea mai mare a pereţilor este din sticlă şi are şase metri lungime, o înălţime de 3,20 metri şi o lăţime de 2,55 metri, maximul admis pentru transportul pe şoselele noastre. 
 
„Se pot face mai mici, dar şi mai mari, însă în cazul în care depăşeşte dimensiunea legală, ai nevoie de un transport special, cu aprobări speciale. Cea pe care o avem la Flight Festival poate fi transportată cu o platformă normală, trasă de o maşină cu motor mai puternic. Casa asta are o greutate de 3,5 tone, sticla e foarte grea, dar avem şi unele care au 2 tone”,  a mai spus Anda Maxim.  

 

Dotată cu tot ce ai nevoie 

 
Construcţia casei începe cu platformă metalică, un şasiu, apoi se realizează structura de lemn de pin. Are izolaţie, are geamul tripan - un geam termoizolant cu trei foi de sticlă. Pe lângă camera principală, dispune de o baie spectaculoasă, cu tot cu duş, o mini chicinetă, unde poţi să prepari o cafea, un sandvici. 
 
„Avem o canapea care se transformă în foarte multe moduri, inclusiv într-un pat mare, de 1,60/2 metri. Ai loc să-ţi depozitezi hainele. Are tot. Sistem de iluminare, aer condiţionat, sistem de încălzire, chiar şi un televizor de perete. Trebuie să fie conectată la o sursă de curent electric. Pentru baie e nevoie şi de o conectare la o reţea de apă şi de canalizare. Aceasta e gândită să fie pusă pe loc fix. O poţi transporta o dată, de două ori, dar e bine să aibă locul ei, cu utilităţi lângă ea. Pot fi gândite şi modele independente, cu panouri solare şi cu WC-uri chimice, dar acestea sunt mai mici, ele pot să călătorească mai mult”, a mai declarat Anda Maxim. 

 
Producătorii au câteva modele de catalog, dar sunt deschişi şi la proiectul adus de client sau dacă acesta doreşte să i se construiască un anumit stil de casă, îi poate fi îndeplinit visul. 
 

S-au scumpit materialele de construcţie 

 
Până înainte de pandemia de coronavirus, preţurile la mini case erau foarte atractive, chiar şi cu 10.000 de euro putând fi cumpărată una. Acum, materialele de construcţii s-au scumpit mult, unele chiar şi cu 85 la sută. 
 
„Inclusiv la această căsuţă, când ne-am apucat să o facem şi până am terminat-o s-a scumpit lemnul cu 85 la sută. Au urcat foarte mult preţurile la materiale de construcţii, este o criză în domeniul acesta. Căsuţele noastre pornesc de la 20.000 de euro şi ajung până la 30.000 de euro, în funcţie de dimensiune şi dotări. Căsuţa de la Flight Festival costă 25.000 de euro, la cheie. Acum doi ani era mult mai ieftină. Vă mai spun că aproape jumătate din preţ e doar sticla. E foarte scumpă sticlă, lemnul, dar şi celelalte materiale, uita aşa ajunge la acest preţ de vânzare”, a explicat Anda Maxim.  

 

Nu e nevoie de autorizaţie de construcţie 

 
Proprietarul casei are nevoie de un teren. Căsuţa poate fi montată pe o structură sau pe o mică fundaţie, fie pe picioarele hidraulice cu care este dotată. Sunt gândite să fie mobile şi au cel mai mare avantaj că nu necesită autorizaţie de construcţie. Cel mult, în anumite zone, se poate cere aviz de amplasament, dar e foarte simplu de obţinut. Este foarte avantajos şi pentru cei care doresc să facă un camping cu căsuţe mobile. Dacă omul comandă mâine, în maximum trei luni e gata”, a încheiat Anda Maxim.   

 
Cei de la Pura Vida Huts au parte şi de multe comenzi din afara ţării. Căsuţa prezentată la Flight Festival din Timişoara se află în drum spre Olanda. 


  


 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările