FOTO Compromis între vecini şi dezvoltatorii belgieni de pe platforma fostei fabrici de Pălării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ansamblul văzut de pe colţul străzilor Seiller şi Titulescu
Ansamblul văzut de pe colţul străzilor Seiller şi Titulescu

Pe locul platformei fabricii de pălării din Timişoara va apărea un proiect imobiliar, cu funcţiuni mixte, cu clădiri de birouri, apartamente de locuit, parc şi spaţii comerciale

GALERIE FOTO

La insistenţele locuitorilor de pe strada Anton Seiller, Primăria Timişoara a organizat o dezbatere publică, prin intermediul platformei Zoom, în care să fie discutat noul proiect imobiliar care se va dezvolta pe platforma fabriciii de plălării PALTIM. 

Locuitorii au avut înainte mai multe runde de discuţii cu reprezentanţii dezvoltatorilor, dorind ca vieţile lor să nu fie afactate de acest proiect. 

Cele mai mari probleme erau legate de înălţimea noilor construcţii dinspre strada Seiller, transformarea străzii într-o arteră intens circulată şi tăierea copacilor. 

„Nu este plăcut ca vecinul de peste drum să se uite la tine în casă sau la tine pe terasă şi să nu mai ai intimitate. Nu suntem împotriva proiectului, e un teren frumos care, din păcate, până acum nu a fost valorificat aşa cum trebuie. Este OK că se face, ne bucurăm şi îi susţinem... Doar să se facă cu cap. Să se înţeleagă că suntem locuitorii oraşului înainte celor care au cumpărat terenul. Noi ne-am mutat acolo pentru că este o stradă liniştită, am investit foarte mult în casă”, a declarat Cătălina Jahn, care reprezintă locuitorii de pe strada Anton Seiller. 

PALTIM



"Ne este frică de trafic şi poluarea din zonă"

În urma discuţiilor purtate de-a lungul timpului între părţi, s-a ajuns la numeroase compromisuri. Despre acest lucru s-a vorbit şi în conferinţa Zoom, la care a participat şi arhitectul şef al oraşului, Sorin Ciurariu. 

„Doleanţele noastre au fost legate de înălţimea construcţiilor, intrarea şi ieşirea maşinilor în garaje, traficul şi copaci. Pentru că până la urmă ne este frică de trafic şi poluarea din zonă. Am început cu început mailurile şi conversaţiile cu proiectanţii. Am angajat şi un avocat care să ne reprezinte. Încă avem nemulţumiri, e adevărat că s-au făcut retragerile respective, dar am sperat la retrageri mai mari. Eventual să scadă un etaj de pe strada noastră şi să o pună pe latura cu strada Jiul, unde nu există probleme. Ne bucurăm că am ajuns la un numitor comun în ce priveşte garajele. De pe strada noastră va fi doar intrare, nu şi ieşire. Ne-am bucurat să aflăm că nu se vor tăia copacii, să rămână acea perdea verde”, a mai spus Cătălina Jahn. 

PALTIM

Pe locul platformei fabricii de pălării din Timişoara va apărea un proiect imobiliar cu funcţiuni mixte, cu clădiri de birouri, apartamente de locuit, parc şi spaţii comerciale. 

PALTIM

"Am dat înapoi la multe puncte"

De elaborarea proiectului noului ansamblu se ocupă firma de arhitectură timişoreană Subcotrol.

“Au existat mai multe discuţii cu vecinii de pe strada Seiller. Cred că s-au făcut concesii din partea investitorului pe multe puncte ridicate de vecini. Sperăm să se ajungă la înţelegere şi din partea dânşilor. Toate discuţiile au fost foarte civilizate. Am dat înapoi la multe puncte, inclusiv regimurile de retragere, partea de trafic şi sperăm să intrăm în linie dreaptă cu PUZ-ului. Copacii sunt pe domeniul public şi la o distanţă de şase metri, nu vor fi afectaţi”, a declarat arhitectul Ruxandra Bădescu.
 

Proiectul ansamblului imobiliar de la PALTIM


  "Va fi un alt tip de arhitectură" 

Demolările pe fosta platformă PALTIM au început deja, utilajele elimină toate construcţiile de pe teren.

„Probabil că investiţia va începe anul viitor. Ea se va realiza etapizat. Vor fi două corpuri de locuinţe. Unul pe strada Jiul, care este mai înalt, iar celălalt spre strada Seiller, care va fi realizat în trepte, urcând de la trei etaje la cinci etaje, către interior. Clădirea de birouri va avea maxim şapte etaje, va fi un alt tip de arhitectură, despre care încă nu pot să vă spun mai multe. În curtea interioară, care va fi deschisă publicului, va fi o cafenea, vor fi locuri de joacă, înspre Titulescu va fi o zonă verde foarte generoasă, de asemenea accesibilă tuturor”, a mai spus Ruxandra Bădescu.     

Proiectul ansamblului imobiliar de la PALTIM



Se păstrează două clădiri vechi

Se va păstra fostul sediu administrativ al fabricii, aflat pe colţul străzilor Titulescu şi Seiller, o construcţie aflată pe lista de monumente. Aceasta a fost proiectată de arhitectul Reiter Ede, la începutul secolului XX. Aici se va face un restaurant şi biruri.
Se va mai păstra un corp şi din interiorul fabricii. Este vorba de fosta centrală termică. Deşi nu este clasat ca monument istoric, având în vedere că are anumite elemente speciale, dezvoltatorii au decis să o păstreze, urmând să o folosească pentru o cafenea. 

Proiectul ansamblului imobiliar de la PALTIM

Paltim Cafe în fosta centrală termică a fabricii de pălării
 

Afacere dezvoltată de doi belgieni

Dezvoltatorii proiectului de la PALTIM sunt cei de la compania Speedwell, condusă de doi cetăţeni din Belgia, Jan Demeyere şi Didier Balcaen, care desfăşoară mai multe afaceri imobiliare în România. Aceştia au achiziţionat platforma industrială a fostei fabricii de pălării cu aproximativ nouă milioane de euro. 

„Deşi obiectivul final de a aduce profit pentru partenerii de investiţii nu este niciodată trecut cu vederea, aducerea unei îmbunătăţiri în mediul urban la care întreaga echipă poate privi în urmă cu mândrie este la fel de importantă pe lista de obiective, pe cât este şi plăcerea de a lucra în echipă la dezvoltarea proiectelor. Având un portofoliu de proiecte realizate în valoare de peste 600 de milioane de euro şi alte 400 de milioane de euro pentru proiecte aflate în plină desfăşurare, nu lăsăm numerele impresionante să stea în calea fiecărui detaliu în demersul nostru către Excelenţă”, scrie site-ul companiei Speedwell.

Proiectul ansamblului imobiliar de la PALTIM



Conform informaţiilor de pe site, spaţiul de birouri va avea 15.000 de metri pătraţi, în timp clădirile de locuit vor oferi 300 de apartamente. Proiectul va costa 52 de milioane de euro. 

PALTIM
PALTIM
PALTIM
PALTIM
PALTIM



Citiţi şi:

Fabrica de Pălării se scufundă în istoria Timişoarei. În locul ei se va construi un hotel, birouri, locuinţe şi o zonă comercială

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite