EXCLUSIV Strada Herta Müller din Timișoara nu a fost acceptată pe motiv că scriitoarea este în viață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O comisie a Instituției Prefectului a respins votul Consiliului Local de a numi o stradă din Timișoara cu numele scriitoarei de Nobel, Herta Müller, dar a respins şi propunerea ca o altă stradă să se numească Mario Vargas Llosa.

Consiliul Local a decis să schimbe denumirile la o piață și cinci tronsoane de străzi, respectiv să atribuie denumiri la șase străzi fără nume din Timișoara. Conform legii, aprobarea noilor denumiri este dată de o comisie al Instituției Prefectului. Comisia alcătuită din mai mulți oameni de cultură din oraș au spus “Da” tuturor denumirilor, cu excepția a două: Mario Vargas Llosa și Herta Müller.

Propunerea ca o stradă din Timișoara, să poarte numele lui Mario Vargas Llosa a fost înaintată de Consulatul Onorific al Republicii Peru la Timișoara, în timp ce propunerea străzii Herta Müller a venit din partea consilierului FDR, Elena Wolf.

Regret dacă s-a întâmplat acest lucru. Din punctul meu de vedere, doamna Herta Müller merită să aibă o stradă cu numele ei în Timișoara. A făcut multe pentru România, deși nu avea nicio obligație. Prefectura nu se implică, ci există o comisie județeană formată de oameni de cultură, care se ocupă de aceste lucruri”, a declarat prefectul Mircea Băcală.

"E mai bine să așteptăm să devină istorie"

Unul din reperezentanții comisiei prefecturii este directorul Muzeului Banatului, Dan Leopold Ciobotariu. Acesta a explicat că nu este oportună denumirea unor străzi după numele unor persoane aflate în viață.

Am considerat că este mai bine să nu fim de acord cu numirea de străzi după persoane în viață. Sigur că Herta Müller are o valoare mondială, dar ea încă își desfășoară activitatea. Nu va fi nicio problemă după trecerea acesteia în rândul celor drepți. E mai bine să așteptăm să devină istorie. Este o decizie luată, dar asta nu înseamnă că dacă se insistă asupra acestei denumiri să luăm din nou în discuție problema”, a spus Dan Leopold Ciobotariu.

Nu e normal să acordăm numele unei străzi unei persoane aflate în viață, nici chiar în cazul Hertei Müller. Să presupunem că peste câțiva ani o persoană își va ucide familia. Atunci ce facem, schimbăm din nou numele străzii pentru că nu este moral să promovăm un criminal”, a declarat Ioan Szekernyes, un alt membru al comisiei. Din comisie mai fac parte personalități precum scriitorul Cornel Ungureanu sau istoricul Ioan Hațegan.

“Să nu așteptăm să bocim la catafalc”

Herta Müller s-a născut pe 17 august 1953, la Nițchidorf, în județul Timiș. Scriitoarea a absolvit Liceul “Nikolaus Lenau” din Timișoara și Facultatea de Litere de la Universitatea de Vest. A făcut parte din grupul scriitorilor germani de la cenaclul „Adam Muller Guttenbrunn”. Herta Müller a emigrat în Germania în 1987, după mulți ani de persecuție și urmărire din partea securității. Scriitoarea a câștigat Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.

Se confirmă zicala că nu poți fi profet în țara ta. Avem tendința să ne aplecăm asupra valorilor și să vorbim despre ei doar după moartea lor. Nu este o cutumă. Personalitatea Hertei Müller este extraordinară, să protăm de ea cât este în viață, nu să bocim toți la catafalc după ce moare. Ar fi un lucru bun dacă s-ar repune pe tapet discuția pe această temă, nu trebuie abandonată ideea”, a declarat Adrian Orza, viceprimarul Timișoarei.

La conferința de presă susținută de Lepa Brena, la Timișoara, renumita cântăreață a povestit jurnaliștilor că ea are o stradă cu numele ei în capitala Serbiei, Belgrad. Semn că în altă parte nu se așteaptă moartea unei personalități, pentru a le arăta respect.

Străzi noi: Titus Livius, Ans sau Marcel Iancu

Au fost apobate nume ca Titus Livius sau Ans, ori nume de personalităţi care nu au avut nimic cu Timișoara: strada din Zona Ronaţ, cuprinsă între str. Madona și str. Tacit, își va schimba denumirea din  str. Nou Proiectată în str. Titus Livius (a trăit în perioada 59 î.Hr.–17 d.Hr.). Acesta a fost un istoric roman, autor al unei monumentale istorii a Romei, “Ab urbe condita” (De la fondarea Romei).

Strada fără nume din Zona Calea Aradului – Sere, paralelă cu str. Tristan Tzara, va purta denumirea de  str. Marcel Iancu. Acesta s-a născut la 24 mai 1895,  la Bucuresti și a murit pe 21 aprilie 1984, la Ein Hod – Israel. A fost pictor, arhitect și eseist originar din România, stabilit ulterior în Israel.

Strada din Zona Calea Aradului – Liege va purta denumirea de str. Ans: oraș belgian în provincia Liege.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite