Cum şi-a recâştigat postul un manager concediat după ce s-a plâns de programul de lucru infernal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Managerul a reclamat în instanţă că a fost concediat după ce s-a plâns că lucreaă 18 ore pe zi FOTO Pixabay
Managerul a reclamat în instanţă că a fost concediat după ce s-a plâns că lucreaă 18 ore pe zi FOTO Pixabay

Concediat după ce s-a plâns superiorilor că are un program de lucru infernal, fiind nevoit să lucreze şi 16-18 ore pe zi, managerul zonal al unui lanţ de magazine care vinde haine şi produse pentru casă şi-a recâştigat postul în instanţă. Decizia este definitivă.

Printr-un proces deschis în mai 2019 la Tribunalul Timiş, Marian A. a contestat în instanţă decizia de concediere prin care a fost dat afară din postul de manager zonal al lanţului de magazine pentru care lucra. În proces, Marian a arătat că a fost angajat al lanţului de magazine din 2015, pe postul de director al unui magazin din Reşiţa.

Pentru că a avut performanţe, după un an a fost promovat ca director de vânzări pe toată zona de vest a ţării, având obligaţia să coordoneze 14 magazine din Timiş, Arad şi Caraş-Severin. Managerul susţine că, în realitate, coordona 20 de magazine, având un program de lucru infernal, muncind câte 16-18 ore pe zi.

Marian a arătat în proces că până în anul 2018 a avut calificative anuale bune, dar începând cu luna decembrie 2018, în urma unor discuţii avute cu şefii ierarhici pe marginea programului de lucru epuizant şi a schemei tot mai încărcate de magazine pe care le coordona, a intrat în dizgraţie şi au început să îl sancţioneze, penalizândul în primă fază cu 10 la sută din salariu. Ulterior, a fost concediat.

Apărarea lanţului de magazine

Compania dată în judecată s-a apărat în process arătând că „afirmaţiile reclamantului cu privire la faptul că ar fi avut un program de lucru infernal (16-18 ore zilnic) sunt profund neconforme cu însăşi actele de prezenţă pe care acesta le întocmea şi le transmitea societăţii, documente din care rezultă că nu a efectuat ore supimentare, iar pe cale de consecinţă nu a solicitat plata orelor suplimentare”.

„Chiar şi în ipoteza complet absurdă în care am accepta alegaţiile reclamantului cu privire la concedierea acestuia pe motiv că ar fi avut discuţii cu şefii ierarhici superior (este de remarcat că nu precizează cu cine a avut aceste discuţii, în ce context a avut aceste discuţii şi nici nu îi citează ca martori), reclamantul are/avea deschisă calea recuperării acestor ore suplimentare în instanţă, astfel încât eventuala concediere pentru solicitarea unor drepturi legale este absurdă, în condiţiile în care acesta şi le putea recupera”, au mai arătat reprezentanţii magazinului, potrivit cărora, una din sancţiunile disciplinare pentru care a fost sancţionat managerul este tocmai faptul că nu a evidenţiat orele suplimentare efectuate de subalternii săi pentru ca Societatea să plătească aceste ore suplimentare.

„Trebuie însă observat că reclamantul nici prin prezenta cerere şi nici prin alte cereri introductive nu a solicitat plata orelor suplimentare, ceea ce confirmă minciuna la care apelează reclamantul pentru a se victimiza.

Reclamantul a fost concediat, în esenţă pentru comportamentul său abuziv pe care l-a avut ca Director Zonal asimilând această funcţie cu o putere absolută, care îi conferă privilegii inclusiv de a angaja persoane în funcţii de conducere pentru propriile sale interese, în detrimentul alor salariaţi ai societăţii”, au arătat în proces reprezentanţii lanţului de magazine.

Managerul a obţinut reangajarea

În primă instanţă, la Tribunalul Timiş, managerul care şi-a dat în judecată fostul angajator a câştigat, judecătorii obligând compania de retauil să îl reangajeze pe manager şi să îi plătească toate salariile pentru perioada în care a stat acasă.

Tribunalul Timiş a arătat că decizia de concediere a managerului nu cuprinde toate elementele obligatorii, impuse de lege, nefiind descries în mod concret faptele pentru care managerul a fost concediat

„Descrierea faptei trebuie să fie evidentă în cuprinsul deciziei de sancţionare, mai ales în situaţia reţinerii mai multor abateri disciplinare. O descriere lacunară a faptelor savârşite echivalează cu o lipsă a descrierii faptei.

Între numeroasele repere care trebuie avute în vedere la descrierea faptei, Tribunalul reţine imperativul fixării datei săvârşirii abaterii disciplinare. În lipsa unor coordonate temporare în cadrul cărora fapta, considerată abatere să fie conturată, prin indicarea zilei, a lunii şi a anului, analizarea temeiniciei aplicării sancţiunii nu se poate efectua”, a arătat Tribunalul Timiş.

Sentinţa a fost atacată cu apel, la Curtea de Apel Timişoara. Judecătorii de la Curtea de Apel au menţinut în cea mai mare parte hotărârea Tribunalului Timiş, obligând lanţul de magazine să îl reangajeze pe manager şi să îi plătească salariile pe o perioadă de aproape doi ani. Spre deosebire de hotărârea Tribunalului, judecătorii Curţii de Apel nu au fost de acord cu plata unor dobânzi pentru sumele pe care trebuie să le încaseze managerul concediat abuziv.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Un şofer care a demisionat pentru că nu şi-a primit banii s-a trezit concediat disciplinar. Cum a fost tranşat cazul

Un român a cerut concediu fără plată încă din prima zi de muncă. Concediat imediat, a dat angajatorul în judecată

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite