Cosmin Adam realizează, cu ajutorul aerografului, adevărate opere de artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Adam Pictează maşini, căşti şi apartamente cu aerograful
Cosmin Adam Pictează maşini, căşti şi apartamente cu aerograful

La 24 de ani, Cosmin se consideră un om normal, care a avut o idee bună. El spune că pictatul cu aerograf nu reprezintă o investiţie foarte mare şi poate aduce destui bani, pentru cei care se pricep să o facă. Cosmin este unul dintre singurii timişoreni care au dezvoltat o afacere din pictatul cu aerograf

La 24 de ani, Cosmin se consideră un om normal, care a avut o idee bună. Încă din liceu, era pasionat de documentarele de pe Discovery şi posturile de televiziune străine. După ce a terminat liceul, s-a hotărât să aducă şi în România tehnicile pe care le viziona la televizor. „Mă uitam foarte mult la Discovery, la o serie de documentare şi emisiuni cu oameni care fac Airbrush. Până într-o zi, când m-am hotărât să încerc să fac şi eu. Nu mi se părea foarte greu", a povestit acesta. Tânărul spune că a învăţat tehnicile de bază, în mare parte singur. „Căutam tehnici pe Internet, mă uitam la filmuleţe şi citeam sfaturi de la specialişti, pe forumuri de specialitate", a mărturisit acesta. La sfârşitul liceului, şi-a cumpărat şi primul aerograf. Prima lui operă a fost o capotă a unei maşini Dacia1300, din garajul părinţilor, după care şi-a sacrificat pereţii garajelor. Mai experimenta pe capacele rezervoarelor de la maşini, din când în când.

După ce s-a înscris la Design grafic, la Facultatea de Arhitectură, tânărul a încercat să încurajeze chiar şi înfiinţarea unei secţii în cadrul universităţii. „Am apelat la profesorii mei, pentru a găsi sprijin, însă nu vroiau să investească în aşa ceva. Am găsit un singur dascăl care mi-a fost alături. Stăteam nopţi întregi şi exersam cu el", a spus acesta. Timp de un an, Cosmin spune că nu a acceptat să lucreze pentru nimeni, pentru că nu se simţea stăpân pe el şi nu vroia să îşi strice reputaţia. Primele comenzi pe care le-a primit au fost pentru câteva căşti de motocicletă, după care au urmat pereţi de apartamente, maşini, grădiniţe, faţade de clădiri şi chiar interiorul unui hotel de la Văliug.

Cosmin spune că pictatul cu aerograf nu reprezintă o investiţie foarte mare şi poate aduce destui bani, pentru cei care se pricep să o facă. „Aerograful poate costa de la 150 de lei, la mii de euro. Eu folosesc unul de 200 de euro şi e ok. M-a mai costat 200 de euro compresorul. Nu dau foarte mulţi bani pe vopsele. Pe o lucrare am primit de la 200 de euro şi până la câteva mii de euro. Calculez preţurile în funcţie de complexitatea lucrării", a explicat acesta.

Anul acesta, tânărul a fost contactat chiar şi de un cetăţean din Danemarca, care l-a chemat să picteze câteva piese de mobilier dintr-un parc de distracţii. „După ce mi-am făcut site-ul, am început şi colaborările internaţionale. Mi-a plăcut să lucrez cu străinii şi să duc munca mea mai departe",a  conchis acesta.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce presupune tehnica pictatului cu aerograf?

Seamănă foarte mult cu graffiti, însă permite realizări artistice mult mai generoase. De exemplu, cu ajutorul aerografului se pot realiza imagini suprarealiste. Este un efect special, care se poate obţine numai prin această tehnică.

Se poate trăi din aerografie în România?

Uneori da, şi chiar bine. Din păcate, la noi, nu a prins încă. Cei care apreciază munca mea nu au bani, iar cei care au bani, îi dau pe altceva. La mine, depinde de perioade. Sunt luni în care am şi patru lucrări şi alte perioade moarte.

Unde ţi-ai dori să ajungi, profesional?

Mi-aş dori să îmi întemeiez o firmă de Airbrush în Canada. Cred că ar fi statul ideal pentru afacerea mea.

Ce-i place

Cosmin spune despre el că este omul care se distrează cel mai bine afară. Îi plac toate animalele, muzica, filmele, comediile şi spune că adoră vacanţele petrecute la munte.

Ce nu-i place

Tânărul este foarte dezamăgit de România şi mai ales de stilul de viaţă dus de locuitorii acestei ţări Îi displac legile din ţară şi lipsa de respect dintre oameni şi autorităţi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite