Cine este noul ambasador Timişoara 2021. Filmul său despre Revoluţie a fost interzis multă vreme în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul director al Asociaţiei Timişoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii l-a desemnat pe regizorul Robert Dornhelm ca ambasador al Timişoarei 2021.

Robert Dornhelm s-a născut în 17 decembrie 1947 la Timişoara, a emigrat în Austria în 1961, unde a studiat la Academia de Film de la Viena. 

În prezent trăieşte în Statele Unite unde îşi continuă cariera de regizor de film. În calitatea sa de ambasador al Timişoarei Capitală Europeană a Culturii, regizorul va avea misiunea de a promova Timişoara peste graniţă şi de a susţine evenimentele culturale organizate de Timişoara 2021.

Robert Dornhelm este verişor cu Ioan Hollender, un alt timişorean de renume, fost director al Operei din Viena.

Familia Dornhelm a fost obligată să plece din România în urma repetatelor persecuţii la care a fost supusă: tatăl său a făcut închisoare politică, iar proprietăţile din centrul Timişoarei le-au fost confiscate. Printre proprietăţile deţinute de familia Dornhelm se află şi actualul magazin Materna, din centrul oraşului.

Bunicul lui Robert era unul dintre cei mai importanţi membri ai comunităţii mozaice din Timişoara.

Între anii 1965 şi 1967, a studiat la Academia de Film din Viena. Filmul său de debut este „The Children of Theatre Street” („Copiii teatrului din stradă” - n.r.) din 1977, pentru care a fost nominalizat la Oscar la categoria Film Documentar, în 1978. Filmul vorbeşte despre şcoala rusească de balet, Kirov, naratoare fiind Grace Kelly.

De o nominalizare la Oscar a avut parte şi producţia „She Dances Alone", povestea tinerei Nijinska, fiica celebrului dansator Nijinsky.  

Imagine indisponibilă


 

Cetăţean de onoare al Timişoarei

Robert Donhelm a primit în 2014 şi titlul de cetăţean de onoare al Timişoarei.
 

„În inimă şi în suflet am rămas timişorean. Am cam uitat limba în aceşti 54 de ani de când am plecat şi nu am mai putut să o vorbesc. Sunt foarte fericit şi mândru că am primit titlul de Cetăţean de Onoare a Timişoarei. Vă pot spune că Recviem pentru Dominic e cel mai important film pe care l-am făcut. Şi mă bucur că timişorenii pot vedea acest film după 25 de ani”, a declarat Robert Dornehelm, în 2014, când a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Timişoarei.

Imagine indisponibilă

Filmul interzis multă vreme în România

Filmul „Recviem pentru Dominic” este realizat după o poveste reală petrecută în timpul Revoluţiei din Timişoara. Filmul nominalizat la Globul de Aur, pentru cel mai bun documentar-ficţiune din 1990, a rulat în numeroase ţări din Europa şi America, dar în România a fost trecut la „Index” de regimul Ion Iliescu. Până în 2014, filmul nu a fost difuzat niciodată în România.
 

Inginerul Dominic Paraschiv, supranumit pe nedrept „Măcelarul de la Timişoara” şi „teroristul”, care a murit împuşcat de soldaţi, este eroul filmului semnat de un celebru regizor austriac, născut în capitala Banatului. 

Dominic Paraschiv era prieten de copilărie cu Robert Dornhelm, care a decis să facă un film biografic în care aduce la suprafaţă vremurile de tristă amintire din timpul Revoluţiei, când au murit mulţi timişoreni nevinovaţi.

Imagine indisponibilă

Inginerul Dominic Paraschiv avea să primească pe nedrept eticheta de „Măcelarul din Timişoara”,  după ce a fost împuşcat de militarii care păzeau fabrica Azur.

Aflat pe patul de spital, Paraschiv era prezentat opiniei publice, în acele zile sângeroase, ca „terorist”, lui s-au pus zeci de morţi din timpul Revoluţiei. Paraschiv zăcea dezbrăcat pe patul de spital, în perfuzii, cu mâinile legate şi acoperit doar cu plasa unei porţi de fotbal adusă de pe Stadionul „1 Mai” (n.r. - în prezent, Stadionul „Dan Păltinişanu”), aflat în faţa spitalului. Aşa s-au asigurat cei din jurul lui că „periculosul terorist”, aflat acum pe patul de moarte, nu va putea evada din spital. 


Citiţi mai jos întreaga poveste a filmului "Recviem pentru Dominic"
 

„Măcelarul din Timişoara”. Filmul interzis de Iliescu despre un martir al Revoluţiei transformat de comunişti într-un casap

Cariera lui Dornhelm


Dornhelm a regizat şi alte producţii ale USA Network: „RUDY: The Rudy Giuliani Story" (cu James Woods si Penelope Ann Miller), „Sins of the Father" (cu Tom Sizemore, Ving Rhames si Richard Jenkins), „RFK” (cu Linus Roache in rolul lui Robert Kennedy) şi „Anne Frank". Acesta din urmă a obţinut 11 nominalizări Emmy şi un premiu pentru „Cea mai bună miniserie" în 2001. 
 

Alta producţie a sa este „Fatal Deception: Mrs. Lee Harvey Oswald" pentru care actriţa Helena Bonham Carter, în rolul principal, a fost nominalizată la Oscar la categoria „Cea mai bună actriţă". În 1995, „The Break", un thriller politic, a deschis Festivalul International de Film de la Dublin. 

Serile TV „Afaceri de familie”, „Război şi Pace”, „Das Sacher. In bester Gesellschaft”, „Maria Theresia” i-au adus regizorului noi premii şi nominalizări.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite