„Biblia Pierdută”, cartea de succes a unui român, strârneşte mânia fanaticilor din Serbia. Scene incredibile în centrul Belgradului

„Biblia Pierdută”, cartea de succes a unui român, strârneşte mânia fanaticilor din Serbia. Scene incredibile în centrul Belgradului

Librăria Vulkan din centrul Belgradului. Pentagrama de pe reclamă a fost acoperită FOTO espreso.rs

Incident neobişnuit în capitala Serbiei. Un bărbat a spart cu o cărămidă vitrina care afişa coperta cărţii autorului român Igor Bergler.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scene şocante în centrul Belgradului. Un individ a spart vitrina librăriei Vulcan de pe bulevardul Kralj Alexandar, din centrul capitalei Serbiei. 
 
Atacatorul a fost deranjat de reclama cărţii „Biblia Pierdută” a scriitorului timişorean Igor Bergler. Cartea tradusă şi în limba sârbă, cu titlul „Izgubljena Biblija”, are pe coperta roşie o pentagramă. 
 
Pentagrama (cu un cap de ţap) este folosită în ritualuri satanice, dar şi de veneratorii diavolului.
 
Se pare că acesta este motivul pentru care un fanatic a considerat că este vorba de o carte satanică promovată în centrul Belgradului, a relatat site-ul www.espreso.rs. 
 
După acest incident, reprezentanţii librăriei au acoperit pentagrama controversată cu o folie neagră, până se vor decide ce este de făcut pe viitor.  
 
Acest eveniment vine cu două săptămâni înainte să apară în librării cea mai noua carte a lui Igor Bergler, intitulată „Şase poveşti cu draci”.
 
Igor Bergler, vorbitor fluent de limba sârbă, care se declară mare admirator al culturii sârbe, s-a distrat tare când a auzit de incidentul de la Belgrad.
 

FOTO espreso.rs
 
"Prostia şi fundamentalismul nu ne sunt doar nouă specifice"
 
Igor Bergler a declarat pentru Adevărul că în tot răul există un lucru bun: o campanie de publicitate foarte bună. 
 
„Debilii fără frontiere s-au unit. Iată că prostia şi fundamentalismul nu ne sunt doar nouă specifice. M-a distrat toată chestia asta. E ca un instrument de marketing la care, sincer, nu m-am gândit. Nu înţeleg de ce a acoperit librăria pentargama. Presupun că nu o să se işte un război civil, mai ales că librăria Vulkan a luat şi cartea <Şase poveşti cu draci>, care va fi lansată în 21 septembrie”, a declarat Igor Bergler.
 
 
“Biblia Pierdută” este cel mai vândut roman din istoria contemporană a României, cu peste 130.000 de exemplare vândute în doi ani. Drepturile pentru publicarea primului roman al autorului timişorean Igor Bergler au fost achiziţionate de cel mai mare grup editorial din lume, gigantul american Penguin-Random House. 
 
 
De asemenea, “Biblia Pierdută” a apărut şi la prestigioasa editură înfiinţată de Umberto Eco – La nave di Teseo.
 
Până la această oră, cartea lui Bergler a ajuns să fie vândută în 31 de ţări.
 
Al doilea roman al lui Igor Bergler, „Testamentul lui Abraham” (apărut în toamna anului trecut) s-a vândut deja în peste 65.000 de exemplare.
 

Precedent periculos
 
Scriitorul iranian Salman Rushdie a devenit celebru în lumea întreagă în 1989, după sentinţa de condamnare la moarte pronunţată împotriva sa de un tribunal islamic din Iran, în urma publicării romanului „Versetele satanice”.
 
Romanul a fost socotit blasfemator la adresa profetului Mahomed. Cartea a fost interzisă în lumea islamică.
 
Pe 12 februarie 1989, cinci manifestanţi au fost ucişi de poliţie în timpul unui miting anti-Rushdie din Islamabad.
 
Pe 14 februarie 1989, ayatolahul Ruhollah Khomeini a citit la un post de radio din Teheran un decret religios prin care Salman Rushdie urma să fie executat.
 
În 1999, Iranul a pus pe capul lui Rushdie o recompensă record de 2,8 milioane de dolari.  
 
Serviciile Secrete Britanice şi FBI au reuşit să-l protejeze pe romancier, care a trăit ascuns în America.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: