A început festivalul maghiarilor din Timişoara. Primarul Robu: „Oraşul dă un exemplu pentru toţi, de cum se poate trăi frumos, în armonie, în diversitate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au început Zilele Maghiare din Timişoara
Au început Zilele Maghiare din Timişoara

Zilele Culturale Maghiare din Timişoara propune, în acest week-end, un program spectaculos. Concertele, târgul meşteşugăresc şi zona gastronomică vor fi cel mai vizibile pentru locuitorii oraşului.

Ediţia a patra a Zilelor Maghiare din Timişoara a demarat, aseară, cu un spectacol de gală găzduit de Opera Română, la care au participat oficialităţi locale şi invitaţi din România şi Ungaria.

„Sunt mândru că sunt primarul unui oraş ca Timişoara, care dă un exemplu pentru întreaga planetă, de cum se poate trăi frumos, în armonie, în diversitate. Maghiarii din Timişoara, germanii, sârbii, ucrainenii, bulgarii, evreii, slovacii şi ceilaţi, împreună cu românii de aici, trăim în respect reciproc. Împărtăşim fiecare din valorile celulalt. Învaţă fiecare de la ceilalţi. Asta este una dintre cele mai mari bogăţii ale oraşului nostru. De accea suntem atât de puternici şi prosperi. Suntem oraşul cu cel mai ridiciat PIB pe cap de locuitor, suntem oraşul cel mai dinamic din România, oraşul cu cea mai mare valoare a investiţiilor străine, cea mai mare valoare a investiţiilor româneşti etc. Se întâmplă toate pentru că aici nu sunt tensiuni, ne respectăm unii cu alţii, suntem prieteni unii cu alţii. Ne simţim cu toţii la noi acasă, asta e foarte important. Vreau să mulţumesc statului maghiar pentru sprijinul pe care-l acordă păstrării culturii, tradiţiilor, specificităţii maghiarilor din Timişoara. Se întâmplă lucruri importante în Timişoara, cu fonduri din Ungaria. Iar noi am sprijinit toate aceste proiecte. ”, a declarat Nicolae Robu, primarul Timişoarei, la deschiderea Zilelor Maghiare.

ZCM 2019

Péter Szilágyi, comisarul guvernamental de la Budapesta, László Tőkés, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Farkas Imre, viceprimarul Timişoarei şi preotul franciscan Böjte Csaba.

“Timişoara a fost o perioadă şi capitala Regatului Ungariei, având în vedere că Regele Carol Robert şi-a stabilit aici sediul regal. Numele oraşului a fost însă scris în istorie pentru totdeauna, după ce aici a izbucnit revoluţia românească, care a înlăturat dictatura comunistă. Zilele Culturale Maghiare din Timişoara poartă, pe lângă reîncărcarea culturală şi gastronomică, şi un mesaj simbolic şi anume că maghiarii urbei ştiu şi vor să trăiască aici”, a spus Péter Szilágyi. 

ZCM 2019

Din cei 320.000 de locutori ai Timişoarei, la recensământul din 2011 cinci procente s-au declarat maghiari.

ZCM 2019 devine un festival verde

După discursurile oficiale, a urmat spectacolul susţinut de ansamblul „Duna” şi orchestra Goncol din Budapesta, împreună cu dansatorii timişoreni de la trupa Eszterlanc.



Din acest an, Zilele Maghiare se transformă într-un festival verde, în care se va pune accentul pe mediul înconjurător. Deşerurile vor fi strânse selectiv, iar paharele, farfuriile şi tacâmurile fi din materiale reciclabile. Paharele de bere vor costa cinci lei şi vor putea fi reutilizate. Vor avea loc dezbateri pe teme ecologice şi de mediu.

ZCM 2019

Maghiarii îşi prezintă cultura, tradiţiile şi specificităţile

În acest week-end, în zona centrală a Timişoarei vor predomina culorile roş-alb-verde.

Asociaţia Bastion a pregătit un program extrem de variat: concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastonomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, peste o sută de căsuţe întinse pe străzile Mărăşeşti şi Delavrancea, ateliere pentru copii în Piaţa Libertăţii. Dezbateri, lansări de carte, filme în Teatrul Maghiar şi Facultatea de Muzică, spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara. Dar şi multe altele.



Zona gastronomică, din parcarea de la Modex propune 20 de standuri cu specialităţi ungureşti.

ZCM 2019

Noutăţile din acest an sunt standul de cafea artizanală, cel cu prăjituri ungureşti, mezelurile şi preparate din carne de mistreţ şi cerb. Cel mai mare stand aparţine firmei maghiare Budapest Gastro. Standuri de dimensiuni apreciabile au şi cei de la Szekely Gastro şi Quick Lunch. 

Nici anul acesta nu vor lipsi standurile cu bere artizanală (Foti), standurile cu bere Csiki Sor, cele cu pălincă, langoşi, plăcinte, Kürtős Kalács sau celebrele brânzeturi de la Torocko.

Un trenuleţ turistic adus de pe Balaton face deliciul celor care vor să facă plimbări prin oraş.

ZCM 2019

„Vom pune un mare accent pe ecologie şi mediul înconjurător. Undeva trebuie să înceapă această curăţire generală în noi. Este o mare mândrie pentru noi că putem să face acest eveniment. Scopul nostru este să ne deschidem lumii, să ne prezentăm românilor, să le arătăm câte ceva din cultura noastră. Este un punct de întâlnire şi pentru ungurii din Timişoara. Este un eveniment foarte complex. Calitatea actului cultural, al evenimentelor, al produselor sunt importante, vrem să ţinem ştacheta sus”, a spus Tamas Peter, consolul onorific al Ungariei la Timişoara şi preşedintele Asociaţiei Bastion.



În Piaţa Victorie se află căsuţele reprezantanţelor turistice din Ungaria, mai exact din judeţele Bekes, Bacs-Kiskun sau Csongrad. Nu lipsesc cei de la ştrandurile din Mako, Gyula, Morahalom sau Gyoparos.

ZCM 2019

Întâlnire cu văduva alpinistului Zsolt Erőss

Zilele Maghiare de la Timişoara aduc foarte multe dezbateri, care se vor ţine la Teatrul Maghiar şi la Facultatea de Muzică din Piaţa Libertăţii.

Printre invitaţi va fi şi văduva alpinistului Zsolt Erőss, cel mai cunoscut alpinist din Ungaria, care în primăvara lui 2013, în timpul unei ascensiuni pe Kangchenjunga (de pe Himalaya), a fost dat dispărut şi ulterior declarat mort.

Printre performanţele sale remarcabile se numără ascensiune a 10 din cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri altitudine ale munţilor Himalaya şi Karakorum. Este primul maghiar care a urcat pe vârful Everest.

Imagine indisponibilă

Văduva lui Zsolt, Sterczer Hilda – şi ea o alpinistă, conduce o fudaţie care poartă numele fostului soţ.

Nepotul fostului lider comunist Béla Kun vine la Timişoara

În sala Facultăţii de Muzică va avea loc un eveniment pentru amatorii de istorie. La ZMT 2019 este invitat istoricul Kun Miklos, nimeni altul decât nepotul lui Béla Kun - fostul dictator comunist maghiar care a condus în anul 1919 revoluţia bolşevică din Ungaria.  

În luna noiembrie 1918, Kun a creat Partidul Comunist Maghiar şi a devenit preşedintele comitetului central. 

Kun Miklos este un istoric care s-a specializat pe problema Uniunii Sovietice. Va ţine o prelegere inteersantă despre amestecul URSS în ţările estice. 

Concerte cu Ismeros Arcok, Beatrice şi Neoton Familia

Concertele vor avea loc pe scena din faţa Operei. În fiecare seară vor evolua o trupe foarte iubite în ţara vecină. 

Ziua de vineri începe cu dansuri populare maghiare. Urmează concertul cu trupa Titan, care a fost înfiinţată în oraşul Reghin, în anul 2003. Seara se încheie cu trupa rock Ismeros Arcok.

Sâmbătă, vor fi numeroase programe pentru copii, printre care şi o prezentare de modă pentru prichindei. Va urma un concert cu trupa Apacuka din Ungaria, tot pentru cei mici, după care va concerta formaţia Tedy Bear din Cluj. 



De la ora 20.00, începe concertul formaţiei Beatrice - una dintre legendarele trupe punk-rock din Ungaria.

ZCM 2019

Duminică, iubitorii jazz-ului vor avea parte de un concert cu trupa Molnar Dixiland Band din Szeged, care a mai concertat, cu succes, la prima ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara. Urmează un spectacol interesant cu Mahó Andrea şi invitaţi ei. 

ZCM 2019 se va încheia cu un concert cu legendara formaţie Neoton Familia.

Banditul Whisky la prezentarea filmului

Zilele Culturale Maghiare din Timişoara prezintă, în această seară, de la ora 18.00, în Sala Mare a Teatrului Maghiar, filmul „Banditul Whisky”. După proiecţia filmului, publicul din Timişoara va avea ocazia să-l întâlnească pe Ambrus Attila - „Banditul Whisky”, invitat special la ZMT.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite