Târgu-Mureş: „Bunelul“, cel mai bătrân sculptor european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maestrul Eduard Costin alături de "masa ielelor" cea mai îndrăgită operă a sa
Maestrul Eduard Costin alături de "masa ielelor" cea mai îndrăgită operă a sa

Eduard Costin va împlini 94 de ani peste câteva zile, dar se simte încă tânăr.A realizat cele mai frumoase sculpturi bizantine din bisericile din România, iar de ziua lui îşi va lansa şi al treilea volum de poezie.

Are 94 de ani fără câteva zile şi până în urmă cu un an sculpta iconostase în bisericile din ţară. „Am făcut în total 16 altare la 16 biserici. „Majoritatea sunt din Mureş, dar am făcut şi în cartierul Gruia din Cluj şi în Sibiu. Pot să zic cu mândrie că sculptură bizantină aşa cum fac eu nu mai face nimeni", spune bătrânul.

O viaţă plină de primejdii

Maestrul Eduard sau bunelul aşa cum îi spun apropiaţii a fost la un pas de moarte în foarte multe rânduri. Îşi aminteşte ca şi cum ar fi fost ieri cum a scăpat din „cazanul de la Stalingrad", în al doilea război mondial. „Ajunsesem la cotul Donului,  ne învârteam şi nu ştiam pe unde să mergem să nu dăm de ruşi. Noroc cu un ţigan, îl chema Axinte. El ne-a dus prin nişte văi de nu ne-au găsit ruşii" îşi aminteşte bătrânul. Tot la un pas de moarte s-a aflat prin anii 60 când era angajat la o fabrică unde se lucra cu siliciu. „Mureau pe capete oamenii în jurul meu, dar eu am fost mai şmecher", glumeşte maestrul.  

De la Kalaşnikov la daltă

Imediat după război, Eduard Costin a susţinut primul examen pentru maistru şcolar în sculptură şi a ieşit primul pe ţară. Au urmat apoi mai mulţi ani în carea împărtăşit din experienţa sa tinerilor artişti.  „ Este mentorul meu şi vă pot spune că era cel mai bătrân din Europa după maestrul Irimescu care a murit în 2005. Am ţinut corespondenţa cu mai mulţi maeştri din străinătate şi toţi l-au recunoscut ca fiind cel mai bătrân sculptor în viaţă" a mărturisit Ioan Astăluş, un alt sculptor mureşean. Acesta a preluat lucrările maestrului Eduard pentru a le expune şi în străinătate iar pe 1 august va organiza chiar o tabără internaţională de creaţie la Pogăceaua, unde „bunelul" este invitat special.

A „sculptat" şi poezie

Aşa cum a făcut şi Michelangelo, la 90 de ani, maestrul Eduard Costin a scos şi primul volum de poezie. „Am avut o viaţă întreagă timp să strâng material şi să mă inspir" spune bătrânul amintindu-şi de partidele de pescuit păstrăv prin râurile de munte din Mureş. „O parte dintre ele le-am scris în sanatoriul de la Câmpeni unde am stat internat forţat cu plămânii făcuţi zdrenţe de silicoză" povesteşte „bunelul".

În 2009 a publicat şi al doilea volum de poezie, iar anul acesta, peste cinci zile, de ziua lui, maestrul speră ca şi al treilea să vadă lumina tiparului.  

Au iubit viaţa

Toţi marii sculptori români au fost longevivi. Ion Irimescu a murit la 102 ani în Fălticeni unde avea propriul muzeu. Ion Jalea a trăit şi el 96 de ani. Şi Brâncuşi a adunat mulţi ani. Marele sculptor Constantin Brâncuşi a murit la vârsta de 81 de ani.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite