FOTO Vizitele de lucru ale lui Ceauşescu în judeţul Mureş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
azo6

Nicolae Ceauşescu obişnuia să se plimbe prin ţară să viziteze marile fabrici şi uzine, să se asigure că totul decurge bine şi să vadă cât de grandioasă este România comunistă. Într-una din vizitele de la Târgu-Mureş dictatorul a fost prezent şi la Uzina Fotosensibile ce aparţinea de Combinatul Azomureş. Muncitorii de atunci îşi amintesc cum s-au pregătit şi 3-4 zile înainte pentru a-l primi pe conducător

azo2

Secţia de materiale fotosensibile a societăţii Azomureş Târgu-Mureş era singurul producător autohton de produse şi filme foto. Până în 1989, filmele foto marca Azomureş au dominat piaţa românească de profil, iar clinicile sau secţiile de radiologie din spitalele româneşti foloseau produsele fabricate la Târgu-Mureş.

Combinatul de îngrăşăminte azotoase Târgu-Mureş  - actual AZOMUREŞ - a fost înfiinţat în anul 1962  pentru  fabricarea de îngrăşăminte azotoase, având trei secţii de producţie de bază (amoniac, acid azotic, azotat de amoniu) şi  cinci subunităţi auxiliare  pentru deservirea secţiilor de producţie cu apă de răcire,  apă demineralizată,  abur, energie electrică,  piese de schimb şi utilaje.

Combinatul a fost construit în mai multe etape, iar în etapa a V-a, ultima, a fost inagurată în anul 1981 Uzina de Materiale Fotosensibile şi o instalaţie de producere a melaminei. 

Sute de tineri munceau acolo, iar înainte de vizitele fostului dictator pregătirile erau în toi. Foştii muncitori îşi amintesc cum vopseau gardul, cum totul trebuia să arate ca de sărbătoare.

Cam prin anii 80-81 a fost la Uzina FOTO. Înainte de venirea dictatorului se vopsea tot. La Foto era o platformă, un fel de clădire cu multe vestiare, mai multe căsuţe la un loc. Îmi aduc aminte că înainte cu câteva zile să vină Ceauşescu acea platformă a trebuit să dispară de acolo. S-a îngropat fierul inestetic, totul trebuia să arate bine” îşi aminteşte Cornel Chirilă, maistru la Uzina Fotosensibile, în acele timpuri.

azo4

Dictatorul a aterizat chiar în curtea fostei uzine Foto, iar muncitorii s-au ocupat de tot.

Eu am vopsit personal punctul de aterizare a elicopterului lui Ceauşescu. Două astfel de puncte. Le-am vopsit cu var. Îmi amintesc cum la aterizare prima dată au coborât câinii. Doi câini, iar noi îi aplaudam” mai completează fostul muncitor.

La aterizare muncitorii îl aşteptau cu steguleţe şi băteau din palme.

La Combinatul Azomureş Ceauşescu a făcut vreo 2-3 vizite, îşi aminteşte şi fostul director de atunci, Vasile Urdea.

Venea să vadă cum merge combinatul. Punea întrebări şi el şi doamna. Ea de obicei era cam pe lângă subiect. Îl întâmpinam la pavilionul administrativ.” spune Vasile Urdea, fost director la Combinatul Azomureş

Împătimiţii fotografiei alb-negru încă deplâng dispariţia filmelor, soluţiilor şi hârtiei fotografice Azomureş.

După ce a fost ani întregi brandul fotografic de nădejde al românilor, secţia foto de la Azomureş s-a dovedit nerentabilă şi a fost închisă, în anul 2003.

azo6

Filmele şi hârtia fotografică alb-negru, de import, sunt acum mai scumpe decât cele color în România.

După datele existente şi pozele care se găsesc şi pe internet, Nicolae Ceauşescu a vizitat în 20 iunie 1978 mai multe fabrici din judeţul Mureş. Dictatorul s-a aflat la fabrica „Ţesătura de mătase Sighişoara şi a fost prezent la Întreprinderea Metalotehnica Târgu-Mureş.

Târgu-Mureş



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite