Sculptorul Paul Popescu a murit la vârsta de 59 de ani

Sculptorul Paul Popescu a murit la vârsta de 59 de ani

Paul Popescu a murit la vârsta de 59 de ani

Sculptorul gorjean Paul Popescu s-a stins din viaţă vineri, 7 mai, la vârsta de 59 de ani. Acesta s-a luptat în ultima perioadă cu cancerul.

 
Paul Popescu se mutase de mai mulţi ani într-o localitate din apropierea Capitalei, după ce devenise indezirabil pentru spiritul critic pe care şi-l manifesta în special la adresa autorităţilor. Sculptorul a fost chiar suspendat timp de un an de colegii săi din Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici, pentru că a criticat autorităţile. 
Mai mult decât atât, busturile soţilor Tătărăscu au fost mutate dintr-un parc din Târgu Jiu în curtea Casei Memoriale „Tudor Vladimirescu“, pe motiv că Arethia Tătărăscu ar fi avut sânii prea mari şi că busturile nu corepund din punct de vedere artistic. 
Paul Popescu a fost profesor la Liceul de Arte din Târgu Jiu, director al Centrului de cercetare „Constantin Brâncuşi“, poziţie din care a organizat primele tabere de sculptură, şi preşedinte al filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiştilor Plastici. Sculptorul a lăsat municipiului o serie de lucrări, cele mai multe din ciclul „Zborul“, temă de care era captivat.
 
„Rafinat, sensibil şi  ingenios, sculptorul Paul Popescu are forţa creativă de a transforma ponderea monolitică a marmurei. Creaţia artistului, structurată în armonie cu direcţiile pe care le deschide sculptura modernă, conţine esenţa intelectuală a visului inovator. Inserarea unor elemente de lizieră între arte, poezie şi ştiinţă devine element caracteristic. Perspectiva zborului ca act fizic şi metaforic totodată se face simţită atât prin prezenţa simbolică a aripii, cât şi prin jocul cu materia litică. Transparenţa suavă pe care o dobândesc formele de marmură prin subţiere succesivă face posibilă relaţia dinamică dintre lumină şi calitatea naturală a materialului folosit“, precizat criticul de artă Andreea Foanene pentru sculpture.ro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările