Un producător mondial de oţel a oferit zeci de milioane de euro pentru preluarea COS Târgovişte. Cum ar schimba asta soarta oţelarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto C.S.
Foto C.S.

Beltrame Group, companie ce activează în industria oţelului de peste 120 de ani şi deţine filiale în Italia, Franţa, Germania, România şi în America de Sud, fiind lider european în producţia de bare şi profile laminate comerciale, a oferit 38,3 milioane euro pentru activele COS Târgovişte.

AFV ACCIEIERIE BELTRAME Sp.A a oferit 38.300.000 euro pentru activele productive ale COS Târgovişte.

Dacă oferta va fi acceptată de Adunarea Creditorilor (controlată de către fostul SILNEF - actualul Alphard Financial Corp), se va întocmi un nou plan de reorganizare de către administratorul special în care să se prevadă vânzarea către Beltrame a activelor funcţionale şi continuarea procedurii insolvenţei cu activele nefuncţionale.

Sindicatul Valahia de la COS Târgovişte a anunţat, pe Facebook, că pe data de 05.11.2021 este convocată Adunarea Creditorilor COS Târgovişte pentru a se lua o hotărâre cu privire la oferta făcută de Beltrame privind cumpărarea de active funcţionale din combinat. Dacă se finalizează vânzarea, în primăvară se va putea relua producţia. 

„Onorariul perceput de administratorul judiciar pentru vânzarea către Beltrame, în cazul în care această va fi finalizată, este de 2.298.000 euro plus TVA, adică 6% din valoarea vânzării plus TVA. 

Pe scurt, dacă totul merge bine şi se va realiza vânzarea activelor operaţionale către italienii de la Beltrame, vom avea o societate nouă în Târgovişte - AFV ACCIEIERIE BELTRAME Sp.A care va face angajări de personal pentru a relua producţia de oţel şi va rămâne şi COS Târgovişte cu activele neproductive, care va continua procedura insolvenţei! Cât de repede se va întâmpla aceasta putem doar estima că, dacă totul merge bine şi se finalizează vânzarea, în primăvara anului viitor se va putea relua producţia, cu o societate nouă, fără datorii şi complicaţii juridice’’, a menţionat Nicolae Dragodănescu, preşedintele Sindicatului Valahia’ Târgovişte.

În altă ordine de idei, cei peste 1.000 de salariaţi îşi aşteaptă ultimul salariu din parea colosului aflat în moarte clinică, dar Sindicatul nu ştie când se va întâmpla asta. 

„Şi ultimul salariu, şi restul datoriilor aşteaptă după procedura insolvenţei. Primii bani încasaţi din vânzare de utilaje sau active vor merge către restantele salariale. Când, nimeni nu poate spune cu certitudine”, le-a transmis Sindicatul Valahia oamenilor.

COS Târgovişte a intrat în faliment la 30 iunie 2021, după 8 ani de insolvenţă

Planul de reorganizare modificat şi completat, votat de creditori, dar respins de instanţă, prevedea "începerea de urgenţă a procedurii de vânzare prin licitaţie publică a activului funcţional COS Târgovişte prin transfer de active (activitate)". Suma încasată din vânzare ar urma să fie folosită pentru plata datoriilor bugetare către ANAF, în cuantum de peste 200 milioane lei.

Această suma de 200 de milioane de lei echivalează cu  40 de milioane de euro sau  48 de milioane de dolari, ceea ce înseamnă mult mai puţin decât suma încasată în 2002 de stat în urma privatizării.

DEER a cerut deschiderea procedurii falimentului faţă de COS Târgovişte SA ca urmare a neîndeplinirii obligaţiilor de plată privind creanţa curentă în sumă de 3.255.350,39 lei.

COS Târgovişte, aflat de aproape 8 ani în insolvenţă, este singurul producător de oţel-beton cu ciclu complet din România. Compania s-a aflat în portofoliul grupului rus Mechel şi este controlată în prezent de către offshore-ul cipriot Mazur Investments Ltd., cu peste 86% din acţiuni.

Administrator special al combinatului este rusul Oleg Shvedakov. Cel mai mare creditor al combinatului, care a şi propus modificarea planului de reorganizare, este offshore-ul cu acţionariat necunoscut Alphard Financial Corp. din Insulele Virgine Britanice, ce deţine creanţe totale de aproape 254 milioane lei asupra COS Târgovişte.

Aproape toţi salariaţii COS Târgovişte au fost concediaţi, ca urmare a opririi producţiei, fiind păstraţi doar cei necesari continuării procedurii de insolvenţă, ţinerii în funcţiune a reţelelor de utilităţi şi conservării echipamentelor.

În prezent, Tribunalul Dâmboviţa judecă contestaţia la procedura de faliment, următorul termen fiind stabilit pentru data de 16 noiembrie 2021. La masa credală s-au înscris peste 420 de creditori.

VĂ MAI RECOMANDĂM ŞI:

Singurul combinat de oţeluri speciale din România a intrat în faliment

Ceartă în coaliţie. Deputatul PNL Gabriel Plăiaşu îl consideră vinovat pe ministrul Economiei (USR) de falimentul COS Târgovişte

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite