Telefonul ar putea să îţi spună, în viitorul apropiat, dacă ai coronavirus sau nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
smarthphone covid

Poate părea foarte o chestiune de SF, dar este posibil ca în viitor să vă puteţi folosi smartphone-ul pentru a detecta anumite boli. Dispozitivele mobile pot fi transformate în instrumente pentru identificarea rapidă a unei varietăţi de agenţi patogeni, inclusiv bacterii, toxine şi viruşi.

Testele bazate pe smartphone au fost dezvoltate pentru a detecta HIV, malaria, tuberculoza şi diverşi contaminanţi alimentari, potrivit theconversation.com.

În prezent se lucrează şi la utilizarea smartphone-urilor pentru detectarea COVID-19, deşi există diverse întrebări fără răspuns, deocamdată, despre cât de practică şi utilă este tehnologia în această privinţă. 

Au fost dezvoltatemodalităţile de utilizare a smartphone-urilor pentru a monitoriza nivelul de contaminare a alimentelor, ca parte a proiectului UE FoodSmartphone

Cum functioneazã? 

Un mod obişnuit de testare este utilizarea smartphone-lor alături de etichete special făcute, care sunt concepute pentru a reacţiona la prezenţa unei substanţe specifice, cum ar fi un anumit virus sau bacterii. 

Pentru a testa ceva, cum ar fi lichidul dintr-un tampon de gât sau o probă de sânge, îl adăugaţi pe o etichetă sensibilă la ceea ce căutaţi. 

Dacă substanţa căutată există, va fi şi o reacţie. Această reacţie generează un semnal luminos, de culoare sau electric, pe care telefonul îl detectează şi îl interpretează prin intermediul camerei sau senzorilor de lumină sau prin intermediul unui dispozitiv electrochimic. 

Rezultatele pot fi afişate pe o aplicaţie pe telefon şi comunicate imediat autorităţilor competente. Pentru COVID-19, etichetele existente ar putea fi adaptate astfel încât să poată reacţiona la materiale noi, precum materialul genetic SARS-CoV-2 sau anticorpii umani. 

Dar până să ne folosim telefonul pentru a vedea dacă suntem sau nu infectaţi cu noul coronavirus va mai trece ceva vreme. Majoritatea testelor bazate pe smartphone sunt în prezent doar la stadiul de probe, iar acest lucru poate dura ani. 

De exemplu, „mChip dongle”, un test care utilizează smartphone-ul pentru detectarea HIV şi sifilis a existat încă din 2015. Cu toate acestea, a doua fază a încercărilor de testare a utilizării la domiciliu a acestui dispozitiv a fost finalizată abia în aprilie 2020. Rezultatele sunt în aşteptare şi chiar dacă sunt bune, mai este încă o fază de încercări. 

Cu toate acestea, presiunea imensă de a pune sub control pandemia poate grăbi mult dezvoltarea unui test COVID-19. https://stm.sciencemag.org/content/7/273/273re1?sid=8536d6df-6d90-4bab-8d21-8d656498d696

Vă mai recomandăm şi:

Aplicaţia care te ajută să găseşti ce îţi doreşti pe site-urile de anunţuri din România

Procesoarele AMD EPYC echipează din ce în ce mai multe supercomputere

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite