FOTO VIDEO Vacanţă printre mistreţi şi lopătari în ţarcul de la Bolovani, situat în mijlocul unei păduri seculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă alegeţi să vizitaţi ţarcul de mistreţi de la Bolovani, judeţul Dâmboviţa, nu uitaţi să luaţi cu voi aparatul de fotografiat, pentru că în acestă rezervaţie naturală de o mare frumuseţe, aflată departe de zgomotul urban, veţi găsi, pe lângă exemplare deosebite de mistreţi şi cerbi lopătari, şi specii rare de stejar seculari.

Rezervaţia de mistreţi din satul Bolovani, comuna Cornăţelu este o adevărată comoară cinegetică a judeţului Dâmboviţa. Parcul pentru creşterea intensivă a mistreţilor a fost înfiinţat în anul 1976 şi tot atunci autorităţile au luat decizia de a construi şi o cabană. 

Această rezervaţie se întinde pe o suprafaţă de 420 de hectare şi este populată cu 326 exemplare de mistreţi, care reprezintă baza complexului, lopătari şi căpriori. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Dâmboviţa, în administrarea căreia se află rezervaţia, spun că pe viitor vor să populeze pădurile şi cu mufloni. 

image

„Avem 326 de exemplare de mistreţi şi 32 de exemplare de lopătar, dintre care opt masculi. Lopătarii nu prea se înţeleg bine cu mistreţii, dar atât timp cât nu împart aceeaşi mâncare este totul în regulă“, ne-a spus Marian Băloi, pădurar de vânătoare, în cadrul Ocolului Silvic Răcari.

   

Loc preferat de Ceauşescu pentru vânătoare

Înainte de Revoluţia din decembrie 1989, aproape în fiecare an, Nicolae Ceauşescu venea  la vânătoare în rezervaţia de la Bolovani. Pădurarul Marian Băloi era tânăr când fostul dictator venea la vânătoare de mistreţi în rezervaţia de la Bolovani. 

„Eram mic atunci când Ceauşescu venea aici să vâneze. Eu în locul acesta m-am născut şi am crescut. Aici a existat un canton silvic, care pe timpul lui Ceauşescu a fost demolat. Ceauşescu venea o dată pe an la vânătoare la noi, în luna decembrie. Era foarte priceput vânător. Nu venea cu alai mare, dar venea cu apropiaţii şi după ce vâna, stătea la cabană. Nu rămânea peste noapte, ci pleca“, îşi aduce aminte acesta.

Silvicultorii spun despre fostul dictator că nu prea rata, fiind un vânător versat. „Ceuşescu nu prea rata. Lovitura sa era mortală. Avea şi arme bune la dispoziţie. Venea cu un însoţitor armurier, care purta două carabine. Una i-o punea în braţe şi trăgea până epuiza toate cele cinci-şase gloanţe şi apoi i-o dădea pe cealaltă“, mai spune pădurarul Marian Băloi.

La Bolovani se pot organiza partide de vânătoare legale oricând, iar animalele din afara ţarcului pot fi vânate în perioada 1 august-31 ianuarie. „În ţarc se poate vâna pe toată perioada anului, mai puţin în perioada când sunt fătările. Livrăm exemplare de mistreţ cu preţuri cuprinse între 500 şi 800 de euro în funcţie de trofeu şi avem comenzi multe atât din partea persoanelor fizice, cât şi din partea societăţilor comerciale. Sunt specificate doar trofeul şi vârsta, undeva între 1 şi 3 ani“, ne-a declarat Costel Preda, director Direcţia Silvică Dâmboviţa.

În 2017, din vânzarea mistreţilor din ţarcul de la Bolovani, s-au încasat aproape 200.000 de lei. Pădurarii spun că cifra optimă de mistreţi din ţarc este de 300, însă a fost depăşită de mult, iar cheltuielile au ajuns la 300.000 de lei pe an.

image

„Oamenii sunt interesaţi de carnea de mistreţ. Avem mai multe tipuri de valorificare a mistreţului, fie ca vânat viu, ca repopulare a altor ţarcuri din ţară, cât şi prin vânătoare. Vânătoarea se exercită în cadrul acestui ţarc, vânătorul putând să cumpere şi carnea. În cazul în care nu doreşte, o valorificăm la populaţie. De exemplu, în perioada decembrie-aprilie am valorificat către populaţie aproximativ două tone de carne de mistreţ. Noi facem contracte cu beneficiarii la preţuri care ţin cont de mărirea exemplarului şi de sexul lor“, spune Ovidiu Trandafir, şef Ocolul Silvic Răcari.

Mistreţul se valorifică în carcasă. Ţarcul de la Bolovani dispune de spaţii de depozitare corespunzătoare şi avizate de DSV. Carnea este sigură de consum, având toate analizele privind pesta şi trichina la zi. În carcasă, preţul este de 9 lei pe kilogram, cu TVA inclus. În viu se vând la preţuri diferite.

Puteţi înnopta la cabana Bolovani

Ţarcul de creştere intensivă a mistreţilor are o suprafaţă de 420 de hectare şi dispune şi de o cabană complet utilată.

„Cabana este cuprinsă în circuitul silvo-turistic. Avem o capacitate de cazare de 12 persoane, dotări de ultimă oră, zicem noi. Am reuşit să îmbinăm şi tradiţionalul cu modernul şi să oferim condiţii decente pentru vizitatorii noştrii. Preţul de închiriere al cabanei este de 1.500 de lei/zi“, adaugă Ovidiu Trandafir. 

image

Dacă vreţi să vă cazaţi într-un alt loc, trebuie să ştiţi că tot în Bolovani eixstă o pensiune minunată, realizată cu fonduri europene, din chirpici. Deschisă în toamna anului 2013, Pensiunea La Moşie este situată la aproximativ 35 kilometri de străvechea capitală voievodală Târgovişte. Construită după proiectul marelui arhitect contemporan Şerban Sturdza, din materiale cât mai naturale, specifice zonei, Pensiunea La Moşie oferă căldură, linişte şi o foarte strânsă conectare cu natura. Dimineaţa puteţi savura cafeaua pe terasă răsfoind o carte în foişorului special amenajat, iar serile vi le puteţi anima la un grătar tradiţional, lângă focul de tabăra. 

Microferma oferă, spre bucuria copiilor, posibilitatea de a interacţiona cu animalele şi de a participa la activităţile zilnice de îngrijire a acestora. Amatorii de echitaţie au la dispoziţie un cal antrenat, care îi poate însoţi într-o scurtă plimbare în natură.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite