Povestea universitarului care creşte păuni din pasiune. „Am primit prima pereche de la soţia mea, acum 22 de ani“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Cezar Tomescu
FOTO: Cezar Tomescu

Cezar Tomescu este cadru didactic la Facultatea de Silvicultură din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava. Profesorul creşte 50 de păuni, unul mai spectaculos Ca altul. Şi-a descoperit pasiunea în adolescenţă şi, după ce s-a căsătorit, soţia sa i-a oferit în dar prima pereche de păuni.

Cezar Tomescu are o mini-fermă de păuni. S-a apucat să crească frumoasele înaripate în urmă cu 22 de ani, s-a documentat, a învăţat, iar astăzi a ajuns să aibă 50 de exemplare superbe.  Nu ştie care este păunul său preferat. Spune că a investit energie şi pasiune în fiecare păun pe care l-a crescut. „Eu îi ţin pentru frumuseţe. Carnea este comestibilă, dar noi n-am tăiat niciodată păuni”, a spus suceveanul.

Profesorul a explicat că păunii s-au adaptat foarte bine la clima din ţara noastră. N-au nevoie de spaţii încălzite iarna. Rezistă chiar şi la temperaturi mai scăzute.

”Se comportată asemenea curcilor. Vor adăpost ca orice pasăre de curte, nu necesită adăpost special. Adăpostul nu trebuie încălzit. Mănâncă toate cerealele care se dau în general la păsări. Porumbul este baza, apoi grâu, orz, ovăz, floarea soarelui. Plus vegetalele obişnuite. Cu cât este mai variată dieta de cereale cu atât pasărea se dezvoltă mai bine”, a spus Cezar Tomescu.

Crescătorul a precizat că fiecare păun trebuie să aibă la dispoziţie cel puţin 4 mp în cuşcă. Totodată înălţimea ţarcului trebuie să fie de minimum doi metri.

Păunul poate să zboare la fel de bine ca o barză. Aşa că dacă sunt lăsaţi în aer liber, trebuie să se li se taie penele de la o aripă. „Tund preventiv penele dintr-o aripă ca să nu zboare”, a completat sursa citată.

În ceea ce priveşte îngrijirea veterinară, se fac tratamente minime de prevenire a bolilor. „Se vaccinează o dată la şapte luni şi se deparazitează”, susţine Cezar Tomescu.

pauni

FOTO: Cezar Tomescu

Profesorul nu a încercat să-şi transforme pasiunea în afacere şi din acest motiv nu a făcut un calcul pentru a stabili indicatori de rentabilitate. Spune că a cumpărat pui de păun cu cel puţin 150 de lei bucata. În general, preţurile sunt mai mari şi se calculează în funcţie de varietate.


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite