Poliţia Română, obligată să-i plătească asigurarea de viaţă unui ofiţer trimis într-o misiune periculoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ofiţerul a fost trimis într-o misiune OSCE în Doneţk FOTO OSCE
Ofiţerul a fost trimis într-o misiune OSCE în Doneţk FOTO OSCE

Curtea de Apel Suceava a pronunţat în 10 ianuarie 2021 sentinţa finală într-un dosar în care un ofiţer întors dintr-o misiune în Ucraina s-a judecat cu Poliţia Română pentru asigurarea de viaţă plătită de poliţist în Ucraina.

Bogdan C. , un poliţist român care a fost într-o misiune OSCE în Ucraina, a obţinut în 10 ianuarie 2022 o sentinţă definitivă care obligă Poliţia Română să îi plătească peste 2.600 de euro, achitaţi din buzunarul propriu pentru o poliţă privată de sănătate, în timpul unei misiuni în Ucraina.  

Concret, în decembrie 2017, după ce a fost selectat pentru a face parte din Misiunea Specială de Monitorizare în Ucraina a OSCE, ofiţerul român a mers în Ucraina. După două săptămâni de pregătire la sediul central al misiunii din Kiev, ofiţerul român a fost repartizat ca ofiţer monitor în cadrul echipei de monitorizare din Doneţk.

Pentru că zona era considerată una de risc maxim, asimilată zonelor de război, OSCE i-a impus personalului care ajunge în aceste zone să prezinte dovezi că posedă o poliţă de asigurare care să acopere toate riscurile posibil generate într-o zonă de război, inclusiv decesul, iar în caz negativ să încheie personal o astfel de poliţă a unei asigurări de sănătate cu societatea de asigurări internaţională CIGNA. 

Poliţia Română a refuzat să-i deconteze ofiţerului asigurarea

Pentru că nu avea poliţa de asigurare solicitată de OSCE, ofiţerul român a încheiat o poliţă de asigurare din banii săi, plătind peste 2.600 de euro pentru cele 24 de luni de misiune. Întors în ţară, ofiţerul a depus la IGPR o cerere de decontare a sumei.

IGPR a refuzat, însă, să îi achite ofiţerului banii, justificând că „pentru participarea la misiune nu a fost prevăzută ca fiind necesară încheierea unei asigurări de sănătate (de tipul celei oferite de compania CIGNA), considerent pentru care apreciază că aceasta asigurare încheiată pe timpul turului de serviciu din Ucraina a fost una facultativă”.

Tribunalul Suceava, în primă instanţă, şi Curtea de Apel Suceava, în recurs, au obligat, însă, IGPR să îi achite ofiţerului banii pentru poliţă, inclusiv dobândă.

„Reclamantului i s-a impus încheierea unei poliţe obligatorii de sănătate de un anumit tip raportat la faptul că asigurarea obligatorie încheiată în statul de origine nu acoperea şi evenimentele din zonele cu risc de război. Raportat la aceste consideraţii, nu pot fi reţinute argumentele pârâtului că orice alte asigurări, prin diferite scheme de asigurare, ar avea caracter facultativ şi ar reprezenta opţiunea personală a personalului în cauză. Din cuprinsul întregului material probator reiese fără dubiu că o astfel de asigurare a fost solicitată cu titlu obligatoriu, pe întreaga perioadă de detaşare”, se arată în sentinţa care obligă IGPR să îi achite ofiţerului trimis în misiune în Ucraina peste 2.600 de euro plus dobânzi.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum a fost „executat“ agentul care a reclamat că există plan de amenzi. Ordonanţa care a ajutat la mazilirea sa rapidă

Poliţistă de frontieră, concediată după ce a lipsit de la serviciu spunând că se află la tratament în Dubai. Decizia judecătorilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite