Doi preoţi din Suceava renunţă la hainele preoţeşti pentru a candida din partea PNL la alegerile locale din această vară

Doi preoţi din Suceava renunţă la hainele preoţeşti
pentru a candida din partea PNL la alegerile locale din această vară

Preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese vor candida la alegerile locale din această vară. FOTO Facebook/www.suceavanews.ro

Preoţii Liviu Mihăilă şi Sorin Doroftiese au renunţat la preoţie pentru a putea candida din partea PNL la alegerile locale de la 5 iunie 2016. Dacă Liviu Mihăilă doreşte să devină edil şef al municipiului Fălticeni, Sorin Doroftiese se visează primar al comunei Dorna Candrenilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Patriarhia Română le-a interzis preoţilor să candideze la funcţia de primar, însă chiar şi aşa, două feţe bisericeşti din judeţul Suceava au renunţat la preoţie pentru a putea candida din partea PNL la alegerile locale de la 5 iunie 2016. Cei doi se află la prima lor cursă electorală.

Dacă preotul Liviu Mihăilă a anunţat încă de la mijlocul lunii februarie că intenţionează să se înscrie în cursa pentru Primăria municipiului Fălticeni, zilele trecute a venit rândul preotului Sorin Doroftiese să fie numit candidat PNL la funcţia de primar al comunei Dorna Candrenilor.

Liviu Mihăilă, în vârstă de 41 de ani, a slujit timp de 15 ani de zile Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Hreaţca, o localitate aflată la circa 12 kilometri de municipiul Fălticeni, o parohie ce numără nu mai puţin de 130 de familii. De asemenea, candidatul PNL pentru Primăria Fălticeni este preşedinte al Asociaţiei „Fălticeni Cultural”, care în ultimii ani a organizat tot felul de evenimente, cum ar fi Festivalul de Folk din Fălticeni sau Festivalul Internaţional de Creaţie şi Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic”, precum şi preşedinte al organizaţiei judeţene Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei.

Candidatura lui Liviu Mihăilă la Primăria municipiului Fălticeni poate fi considerată una surprinzătoare. Fălticenenii se aşteptau ca pentru fotoliul de edil şef al oraşului să candideze, din partea PNL, Gheorghe Aldea, preşedintele PNL Fălticeni, însă mai marii din partid au decis cooptarea lui Liviu Mihăilă, care până în momentul anunţării candidaturii nu a fost membru PNL. Chiar dacă Aldea nu s-a arătat nemulţumit de decizia luată de liberali, în scurt timp el a fost numit candidat la Primăria municipiului Fălticeni din partea ALDE. 

           Preotul Liviu Mihăilă va candida din partea PNL pentru Primăria municipiului Fălticeni                                                                  FOTO Facebook/ Radu Surugiu

„Voi candida, dar în calitate de cetăţean al municipiului Fălticeni, nu ca preot, şi mă voi suspenda în această perioadă. Vreau o altfel de politică la Fălticeni, în interesul cetăţeanului, nu în interesul ştim noi cui se face în acest moment. M-am implicat în fenomenul cultural, dar şi economia acestui oraş are nevoie de altceva. Sunt necesare locuri de muncă şi de o viziune adaptată”, a declarat preotul Liviu Mihăilă, candidatul PNL la Primăria municipiului Fălticeni.

Preotul Sorin Doroftiese este ctitorul bisericii din cărămidă din satul Dealul Floreni, comuna Dorna Candrenilor. Construcţia acestui lăcaş de cult a fost începută în anul 2007, biserica din Dealul Floreni reprezentând una dintre mai frumoase clădiri arhitecturale din bazinul Dornelor. Pe locul unde a fost ridicată această unitate de cult se afla o capelă de cimitir, însă cum spaţiul era foarte mic în comparaţie cu numărul credincioşilor din zonă, preotul Sorin Doroftiese a luat decizia de a construi o nouă biserică.

Preotul Doroftiese din Dorna Candrenilor va candida pentru funcţia de primar al comunei, luându-i locul actualului edil, Candrea Mafteiu, care a ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani. Acesta, chiar dacă nu se va mai înscrie în competiţia electorală pentru un nou mandat de primar, nu va dispărea din viaţa politică, Candrea Mafteiu fiind trecut pe listele PNL pentru viitorul Consiliu Local al comunei Dorna Candrenilor.

        Preotul Sorin Doroftiese va candida din partea PNL la Primăria comunei Dorna Candrenilor.                                                                 FOTO www.suceavanews.ro

„De pe data de 6 mai, când începe campania discutăm, până atunci nu doresc să dau nici o declaraţie”, a spus preotul Sorin Doroftiese în momentul în care a fost chestionat cu privire la candidatura sa la Primăria Dorna Candrenilor.

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a transmis prin vocea secretarului eparhial al Arhiepiscopiei, preotul Cornel Oprişan, că preotul Sorin Doroftiese a depus cerere de retragere din preoţie. El a mai spus că Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a luat act de decizia preotului, la fel cum s-a luat act şi de decizia preotului Liviu Mihăilă care a hotărât să intre în politică în calitate de candidat PNL pentru funcţia de primar al municipiului Fălticeni şi care a depus o cerere similară. Secretarul eparhial a refuzat să comenteze aceste retrageri din preoţie a unor feţe bisericeşti pentru a putea să candideze la funcţia de primar.

„Atât timp cât ei încalcă anumite lucruri, se merge conform statutului”, a precizat Cornel Oprişan, nedorind să comenteze mai mult situaţia creată. 

Declaraţia secretarului eparhial Cornel Oprişan, privind modul în care cele două feţe bisericeşti „şi-au luat liber”, pentru a-şi încerca norocul în politică nu prea seamănă a „autosuspendare” cum a dorit să sugereze Liviu Mihăilă, fiind de fapt un act de demisie unilaterală, cam în acest fel putând fi tradus în termen laici cererea de retragere din preoţie.

Alte ştiri pe această temă:


Sfântul Sinod al BOR le interzice preoţilor să candideze la alegerile locale şi parlamentare

VIDEO Cum îşi face Onţanu campanie electorală în Duminica Ortodoxiei: preoţi, icoane, agheasmă şi slujbă în aer liber

Preoţii care au binecuvântat campania electorală în Republica Moldova au rămas nepedepsiţi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările