Viaţa secretă a lui Lili Elbe, primul transsexual din istorie. Cum a devenit femeie celebrul pictor Einar Wegener

Viaţa secretă a lui Lili Elbe, primul transsexual din istorie. Cum a devenit femeie celebrul pictor Einar Wegener

Lili Elbe, înainte de ultima operaţie chirurgicală FOTO: wikipedia.com

Mult prea blamate de societate, persoanele transsexuale se feresc să-şi recunoască adevărata identitate. Aproape de sfârşitul anilor 1920, pictorul danez Einar Wegener devenea Lili Elbe, primul transsexual din istorie care şi-a schimbat sexul chirurgical.

Copenhaga anilor 1920 îi înfăţişează pe iubiţii Greta şi Einar Wegener, doi pictori a căror artă era extrem de apreciată. Comparativ cu soţia sa, Einar reuşea să atragă atenţia criticilor datorită frumoaselor sale tablouri prin care evidenţia Iutlanda natală, cu mlaştinile sale. 
 
În ciuda căsniciei perfecte şi a aprecierii de care se bucura, Einar nu era cu adevărat fericit. Simţea că înăuntrul său există o altă fiinţă, care trebuie odată şi odată să iasă la suprafaţă. „Simţeam femeia din mine, simţeam că altcineva trăieşte în corpul meu şi că vrea să fie văzută. Aşa am decis să o accept pe Lili şi să o arăt tuturor” avea să scrie în cartea sa Einar Wagener, devenit Lili Elbe, „Un bărbat într-o femeie” (n. red „A man into an woman”)
 
Marea schimbare
 
Transformarea pictorului Einar Wegener într-o femeie a şocat întreaga lume artistică a Europei de la sfârşitul anilor 1920. El a devenit primul transsexual din istoria umanităţii care a apelat la o operaţie chirurgicală de schimbare a sexului.
 
Intervenţia s-a desfăşurat în anul 1930 într-un spital din Germania, după ce Einar a fost consultat de nenumăraţi medici care i-au explicat faptul că este cuprins de nebunie. „Nu am crezut niciodată că sunt nebună. Ştiam că Lili vrea să fie curajoasă şi eu am încurajat-o să renască”, mai scria artistul în cartea sa. 
 
Intervenţia, o premieră pentru medicina acelor vremuri, a fost una cu adevărat complicată. Presa din acele timpuri relata despre faptul că, în corpul artistului, devenit femeie, au fost introduse tot felul de dispozitive care mai de care mai ciudate, pentru a i se construi organele genitale femeieşti. 
 
Cert este că a fost nevoie de mai bine de patru  operaţii consecutive, pentru ca Lili Elbe să devină într-adevăr şi fizic femeie. Ultima intervenţie i-a fost însă fatală. Se petrecea în anul 1931, când, internată la clinica din Germania, medicii se pregăteau să-i implanteze lui Lili un uter. În primă fază operaţia părea să fie o reuşită, însă, după trei luni, pacienta a murit. Totul din cauza faptului că organismul pictorului a respins respectivul organ, iar întreg corpul i-a fost doborât de infecţii. 
 
Ce este de fapt transsexualitatea?
 
În ciuda evidentei orientări sexuale a pictorului Einar Wegener, comportamentul transsexualilor a început să fie studiat de psihologi abia după prima jumătate a anilor 1950. La vremea respectivă, se considera că transsexualii sunt de fapt victime ale unui accident biologic. 
 
Astăzi, psihologii au o altă abordare în ceea ce priveşte persoanele transsexuale. Specialiştii explică faptul că oricât de ciudat ar părea, există oameni care simt că se identifică puternic şi persistent cu alt gen şi nu este vorba despre o boală psihică.  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: