Cei mai activi vulcani din lume care pot erupe oricând. Locurile în care lava fierbinte ar putea curma milioane de vieţi

Cei mai activi vulcani din lume care pot erupe oricând. Locurile în care lava fierbinte ar putea curma milioane de vieţi

FOTO: Shutterstok.com

Deşi sunt forme de relief fascinante, vulcanii pot fi extrem de periculoşi. Chiar dacă cei mai mulţi dintre munţii care aruncă lavă n-au activitate, unii sunt încă „în viaţă“ şi pot oricând să erupă.

Cel mai mare vulcan din lume se află în Hawaii şi poată denumirea de „Muntele lung”. A fost botezat astfel datorită înălţimii sale impresionate, care depăşeşte 17.000 de metri. Baza vulcanului se află în adâncurile oceanului, ridicându-se la suprafaţă din cauza numeroaselor sale erupţii.
 
Dincolo de dimensiuni, „Muntele Lung” este şi unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Din 1834, data la care a fost descoperit, a avut 33 de erupţii. Ultima s-a erupţie a fost semnalată în 1984, iar datele arată că ar putea erupe oricând în viitorul apropiat. 
 
 
Vulcanul „Muntele Lung”
 
„Bătrânul” Etna, gata oricând de recidivă
 
Cel mai vechi vulcan activ din lume se află în nord-estul Siciliei, în Italia, şi se numeşte Etna. Statistica arată că dincolo de „bătrâneţe”, Etna s-a remarcat şi datorită activităţii sale, specialiştii apreciind faptul că erupe de mai binde 350.000 de ani. Mai mult, studiile au confirmat faptul că erupţiile vulcanului sicilian se petrec odată la 3 luni. Cea mai recentă activitate a sa care a înspăimântat întreaga Italie a avut loc în anul 2011.
 
 
Vulcanul Etna
 
Activ, dar totuşi blând
 
Oricât ar părea de bizar, nu toate erupţiile vulcanice pot produce pagube materiale şi umane însemnate. Inclus în Cercul de Foc al Pacificului, Vulcanul Kilauea din regiunea Hawaii este considerat cel mai blând vulcan activ din lume, datorită erupţiilor sale non-violente. A fost descoperit în 1952, iar de atunci a aruncat lavă de peste 40 de ori. 
 
 
Vulcanul Kilauea
 
Cel mai activ vulcan din insula Java 
 
„Muntele de foc” sau „Genung Merapi” în limba indiană, este numele celui mai activ vulcan din insula Java, având erupţii constante în ultimii 10.000 de ani. De-a lungul istoriei a făcut sute de mii de victime. Ultima s-a înregistrat în anul 2006, lava fierbinte şi cenuşa luând vieţile a 130 de oameni şi lăsând fără gospodării alţi 300.000. 

 
Vulcanul „Muntele de foc”
 
Un gheţar aflat la 50 de kilometri de Mexico City, capitala Mexicului, alcătuieşte panorama celor mai activit vulcani din lume. Se numeşte Popocatepetl, iar ultima sa erupţia a fost semnalată în anul 2000. Din cauza lavei şi a cenuşii a fost nevoie ca 41.000 de oameni să fie evacuaţi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările