ALRO Slatina, între „Asasinarea aluminiului românesc“ şi „Intoxicăm lumea cu zvonuri“. Ce aduce închiderea primei hale de producţie VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ALRO se apropie de închiderea primei hale de producţie a aluminiului Sursa FOTO: Constantin Popescu
ALRO se apropie de închiderea primei hale de producţie a aluminiului Sursa FOTO: Constantin Popescu

Unul dintre liderii principalelor sindicate din ALRO anunţă „Asasinarea aluminiului românesc“, în timp ce un altul îndeamnă la măsură în declaraţii. Cert este că operaţiunile de închidere a primei hale de producţie continuă, din cauza crizei de pe piaţa energiei electrice, însă nimeni nu confirmă, oficial, că vor fi operate disponibilizări.

Societatea ALRO Slatina, singurul producător de aluminiu din România, continuă procesul de închidere a primei hale de producţie a aluminiului primar, ziua de 11 ianuarie fiind fixată drept o bornă în drumul pe care conducerea a anunţat că se înscrie dacă nu se rezolvă criza de pe piaţa energiei electrice. 

Concret, în 27 decembrie conducerea ALRO a transmis că s-a decis închiderea a trei din cele cinci hale de electroliză, ceea ce înseamnă reducerea capacităţii de producere a aluminiului primar cu aproximativ 60%, pe fondul crizei energetice. 

ALRO Slatina este cel mai mare consumator de energie electrică, iar preţul la care poate cumpăra în această perioadă de pe piaţă face producerea aluminiului primar neprofitabilă. 

În cursul săptămânii trecute, liderii a trei sindicate importante din ALRO au purtat, chiar în ziua în care la Slatina s-a desfăşurat un miting de protest cu sute de salariaţi, noi discuţii cu ministrul Energiei, Virgil Popescu. 

Ministrul a informat la finalul discuţiilor că printr-o modificare legislativă operată în ultima zi a anului trecut s-a creat posibilitatea ca marii consumatori de energie să poată negocia şi încheia contracte bilaterale direct cu producătorii. Aceasta şi era, de altfel, solicitarea sindicaliştilor. 

Problema nu s-a soluţionat însă, un impediment fiind cantitatea de energie disponibilă pe piaţă, astfel încât negocierile să aibă obiect.

Directorul de producţie din cadrul ALRO, Marian Cilianu, declara, cu puţin timp înainte de protestul din 6 ianuarie desfăşurat în faţa Prefecturii Olt, că ar trebui găsită o soluţie până astăzi, 11 ianuarie.

„În momentul de faţă am intrat pe ultima sută de metri. Dacă nu reuşim să cumpărăm energie până marţea viitoare (n. red. – 11 ianuarie 2022), începe procesul de închidere a 60% din producţia de electroliză, implicit ne calibrăm toată producţia de la Alum Tulcea, producţia de la Anozi, pentru cele 40 la sută rămase.(...) În acest moment funcţionează toate secţiile. Am redus o parte din numărul de cuve de electroliză. Avem în funcţiune, în momentul de faţă, 560 din 658, aproape 2 treimi dintr-o hală. Operaţiunile de oprire vor începe cu hala 9. O oprire de hală durează circa 10 zile, iar apoi vor veni secvenţial şi hala 7 si hala 8“, anunţa directorul de producţie. 

Acesta menţiona de asemenea că nu se vor opera disponibilizări în perioada următoare, „însă in funcţie de ce energie găsim, acest lucru se poate întâmpla“, mai spunea Marian Cilianu, completând: „Este o probabilitate destul de mare să nu găsim energie electrica în perioada următoare“.

„Aşa arată măcelul care se produce la ALRO Slatina“

Ziua de 11 ianuarie 2022 a început sumbru la ALRO Slatina, spune liderul Sindicatului Liber „Aluministul“, Constantin Popescu. Acesta a transmis mai multe imagini foto şi video din hala 9, prima care va fi închisă dacă procesul nu este întrerupt ca urmare a găsirii unei soluţii la criza energetică. 

„Gata, s-a închis! Aşa arată măcelul care se produce la ALRO Slatina. Sărăcie, şomaj, distrugerea industriei româneşti. Asta înseamnă! Oameni amărâţi care vor pleca în şomaj, vor pleca în şomaj tehnic, nu se vor mai întoarce niciodată în ALRO“, se aude comentând liderul Popescu. 

„La sparanghel, la sparanghel mergem!“, spun şi muncitorii. 

Mai mult, liderul Constantin Popescu a avansat, în mai multe apariţii publice, cifra de 1.800 angajaţi care ar urma să fie trimişi în şomaj tehnic sau concediaţi dacă planul de închidere a 60% din capacitate va fi dus la bun sfârşit.

„În cel mai sumbru caz vor fi maxim 500-600“

Ioan Popa, liderul unui alt puternic sindicat, Sindicatul Liber Alro, spune în schimb că afirmaţiile colegului său sunt departe de a descrie situaţia actuală de la ALRO. Nu s-a pus, deocamdată, problema concedierilor, şi nici măcar a şomajului tehnic. 

Mai mult, susţine acesta, în continuare se caută soluţii, una dintre ele fiind propunerea pe care sindicaliştii urmează să o transmită către Guvern, de plafonare a preţului energiei electrice. Baza legală ar fi legea concurenţei, care ar permite, pentru o perioadă de 6 luni, cu prelungiri succesive de câte 3 luni, ca Guvernul să intervină „în situaţii excepţionale, iar aceasta este o astfel de situaţie“. 

„Este o portiţă la Guvern, o s-o luăm pe asta acum şi o să încercăm iar să mergem. «Uite, domnu’, ministru, că mai avem o portiţă, deci se mai poate face ceva. Scrie clar că în situaţii de criză, de dezechilibru..»“, a declarat Ioan Popa. 

Cât despre concedierile în masă, liderul Popa infirmă categoric cifra avansată, de 1.800 angajaţi.

„1.800? Păi, în cel mai negru caz, să zicem că se ajunge acolo, cu halele 7 şi 8 oprite (n. red. – după oprirea a trei hale de producţie din cinci), 500-600 va fi maxim, dar nu cred că se va ajunge acolo. Intoxicăm lumea şi lumea ce să mai înţeleagă? Nu înseamnă 1.800 de oameni, păi noi avem 2.400 cu totul“, a mai spus liderul Ioan Popa.

Odată cu închiderea halei 9, care s-ar putea finaliza în câteva zile, a estimat Ioan Popa, va trebui rezolvată problema a 60 de angajaţi. Aceştia ar urma să fie redistribuiţi în sectoarele deficitare. 

„Noi deja avem 70-80-90 de cazuri, zilnic, de concedii medicale. Am avut şi 100 şi, de-abia umplem golurile. (...) Au plecat luna trecută, din noiembrie până în decembrie, 26 de oameni, s-au pensionat, mai avem oameni în fabrică care cumulează pensia cu salariul, sunt variante până ajungem la şomaj tehnic. Şi şomajul tehnic, o lună-două-trei, de asta se dă, pentru că nu ştii ce intervine şi-l chemi pe om înapoi. Nu-l trimiţi acasă pe 5 ani şi pleacă ăla-n lume, să-şi ia gâtu’!“, a completat Popa. 

Liderul a mai menţionat că se aşteaptă ca pentru criza de la ALRO să răspundă, sau să se implice în rezolvarea acesteia, şi alţi membri ai cabinetului, altfel se poate suspecta şi o luptă cu iz politic. 

„Dacă e să învinovăţeşti, iei tot Guvernul. Păi, ministrul Economiei tace, ăla nu e de vină?! Că e economia pe ţară. Finanţele? Munca? Te iei numai de unul, că e PNL, şi pe ceilalţi îi laşi în plata Domnului!“, a mai spus Popa.

De menţionat că liderul Sindicatului Aluministul, Constantin Popescu, este membru PSD şi consilier judeţean din partea acestei formaţiuni, iar liderul Sindicatului Liber ALRO, Ioan Popa, a fost până de curând membru PNL şi consilier local, în CL Slatina, din partea PNL. 

Liderii celor mai importante patru sindicate din ALRO au semnat însă, în comun, memoriile transmise către mai mulţi membri ai cabinetului Ciucă, inclusiv către premier, cerând şi sugerând soluţii pentru rezovarea situaţiei ALRO.

La  Agenţia Judeţeană a Forţei de Muncă Olt nu s-a transmis, până la această dată, de la ALRO, nicio notificare legată de eventuale măsuri de şomaj tehnic sau concedieri colective, procedurile legale presupunând parcurgerea unor etape premergătoare în cazul unor măsuri de acest fel.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Angajaţii ALRO Slatina, un nou protest: „Să facă o altă lege care să plafoneze aceste preţuri fără sfârşit“ VIDEO

Angajaţii ALRO Slatina continuă protestele. „Sute de mii de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă din cauza a cel mult 50 de «şmecheri»“


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite