Angajaţii ALRO Slatina continuă protestele. „Sute de mii de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă din cauza a cel mult 50 de «şmecheri»“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La finele anului trecut sute de angajaţi au protestat în faţa sediul societăţii FOTO: Alina Mitran
La finele anului trecut sute de angajaţi au protestat în faţa sediul societăţii FOTO: Alina Mitran

Continuă seria protestelor la ALRO Slatina, după decizia conducerii de a reduce capacitatea de producţie ca urmare a crizei de pe piaţa energetică.

Patru sindicate din cadrul ALRO - Sindicatul Liber Aluministul, Sindicatul Alro Product, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului, Sindicatul Liber Alro - anunţă o serie de proteste în perioada următoare. 

Primul miting a avut deja loc pe 30 decembrie, în faţa societăţii. Acum angajaţii vor protesta, joi, 6 ianuarie 2022, în faţa Prefecturii Olt, următoarea „staţie“ fiind Capitala, acolo unde sunt vizate sediile mai multor instituţii (Preşedinţie, Guvern, ministere).

„Hotărârea Consiliului de Administraţie din data de 27.12.2021 prin care  s-a luat hotărârea de închidere a capacităţii cu 60% îşi produce efectul şi închiderea cuvelor de electroliză continuă conform planului de închidere stabilit de Consiliul de Administraţie, urmând ca în scurt timp şi angajaţii să fie trimişi în şomaj tehnic. 

Mafia creată în jurul resurselor de energie electrică şi gaze nu îşi încetează acţiunile de speculă, distrugând în acest mod ireversibil industria din România. (…) Sute de mii de angajaţi vor rămâne fără locuri de muncă din cauza a cel mult 50 de ,,şmecheri” care se cred stăpânii energiei electrice şi a gazului românesc“, spun sindicaliştii, conform unui comunicat comun semnat de lideri ai celor patru sindicate.

Preţul energiei electrice şi cel al gazelor, care au explodat în ultimele luni, au determinat societatea să decidă reducerea capacităţii de producţie a aluminiului. În 27 decembrie conducerea ALRO Slatina a anunţat că „activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la doua hale, cu implementarea de măsuri tehnologice care să permită o repornire rapidă şi eficientă atunci când condiţiile de pe pieţele de energie vor reveni la normal. În ceea ce priveşte portofoliul de produse, societatea intenţionează să păstreze sau chiar să crească portofoliul de produse procesate şi să diminueze portofoliul de produse primare“.

Totodată, conducerea anunţa că nu are în vedere „pentru moment“ concedieri ale personalului angajat, ci doar măsuri pentru eficientizarea folosirii forţei de muncă, măsuri care pot cuprinde inclusiv perioade de şomaj tehnic. 

Sindicaliştii spun însă că doar din cadrul ALRO 1.300 angajaţi sunt în pericol de a fi trimişi în şomaj tehnic în perioada următoare, însă efectele se vor produce în lanţ, de ALRO, unul dintre cei mai mari producători de aluminiu din Europa, depinzând o serie de alte societăţi, activitatea acestora urmând de asemenea să aibă de suferit. Numărul angajaţilor afectaţi de reducerea activităţii ALRO este astfel estimat la zeci de mii de persoane. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Proteste în stradă ale angajaţilor ALRO Slatina. „Suntem în moarte clinică“ UPDATE VIDEO

Alarmă la ALRO Slatina, cel mai mare consumator de energie electrică din România. „60% din personal pleacă“

ALRO anunţă că îşi reduce activitatea de producţie a aluminiului primar, de la cinci hale de electroliză la două hale din cauza creşterii preţului la gaze şi energie electrică

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite