Care sunt avantajele sistemului dual de învăţământ. Mai mult interes din partea elevilor, mai multe firme interesate să finanţeze viitorii angajaţi la Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, la deschiderea noului an şcolar la Colegiul „Independenţa”
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, la deschiderea noului an şcolar la Colegiul „Independenţa”

Interesul pentru clasele constituite în sistem dual la Sibiu este mai sporit decât anul trecut, iar numărul firmelor care oferă burse elevilor, care după absolvire pot deveni angajaţii lor, este mai mare.

La Colegiul Tehnic „Independenţa” din Sibiu anul şcolar a început cu trei clase deschise în acest sistem, iar cea mai mare este finanţată de firma Continental, care este şi cel mai mare angajator din judeţul Sibiu.

La inaugurarea noului an şcolar în sistemul dual de învăţământ primarul oraşului, Astrid Fodor, a amintit că şcoala de meserii de pe vremuri îşi pierduse valoarea, dar astăzi aceasta este ridicată din nou „la rang de rege” datorită firmelor care s-au implicat în acest sistem.

Elevii care vor absolvi clasele duale vor şti să răspundă la întrebarea „Ce ştii să faci?”

Primarul s-a lăudat că adminsitraţia locală a oferit în acest an 4 milioane de euro pentru lucrările de investiţii în instituţiile de învăţământ, pentru a putea lansa mai multe clase în sistem dual. „Felicit părinţii că aţi decis să vă înscrieţi copii în această nouă formă de învăţământ. Dacă veţi avea grijă ca ei să-şi facă temele, să vină la şcoală, fiţi siguri că vor avea un loc de muncă bun, cu salarii decente. Pentru elevi vreau să le spun că veţi învăţa o meserie, nu numai teoretic, dar şi practic. După 3 ani când vă va întreaba angajatorul „Tu ce ştii să faci?”, veţi avea un răspuns. Absolvenţii altor forme de învăţământ nu ştiu să răspundă la această întrebare”, a mai vorbit Astrid Fodor.

Precizăm că învăţământul în sistem dual funcţionează în Sibiu de la începutul anului 2014 la Colegiul Tehnic „Independenţa”, mai întâi în regim de unitate pilot, în conformitate cu un ordin al ministrului Educaţiei. Astăzi a început al cincilea an în care se implementează acest tip de învăţământ, iar cei implicaţi în proces spun că au de cules doar roade.

invatamant dual Colegiul Independenta Sibiu

„Avem nevoie şi de meseriaşi”

Jurgen Schmidt, preşedintele Asociaţiei Româno-Germane, a salutat faptul că în fiecare an s-a mărit numărul firmelor care au participat în acest program. „Îmi doresc mult ca să participe şi firme româneşti tocmai pentru a răspândi şi mai mult această idee. În industria de azi avem nevoie nu numai de ingineri, ci şi de practicieni, oameni care pun mâna şi realizează efectiv ceva”, a spus acesta. „Acest tip de învăţământ vă va pregăti în meseriile de azi şi de mâine, cele care se caută pe piaţa de muncă. Nu mai pregătim meseriile trecutului, vrem neapărat să discutăm despre viitor şi ce trebuie să înveţe tinerii azi”, a adăugat reprezentanta Continental, Lăcrămioara Daraban.

Am întrebat-o pe primarul Sibiului cum pot fi atrase şi firmele româneşti în acest sistem. „Vor intra (în acest sistem) când vor realiza că au beneficii, când vor începe să se gândească şi pentru anii care urmează. Trebuie să pregătim generaţii şi pentru aceste meserii. Unele deja sunt implicate”, au răspuns Fodor.

Opt firme, 3 clase

La Colegiul Tehnic „Independenţa” au fost create în acest an trei clase cu învăţământ dual. Acest tip de studii înseamnă un proces educativ care se desfăşoară pe două direcţii şi în două locuri de învăţare: la şcoală se dobândesc cunoştinţele teoretice, iar în fabrică are loc achiziţia cunoştinţelor şi deprinderilor practice – este o formă de educaţie profesională răspândită în Germania. În acest an instituţia va colabora cu opt firme care au decis să acorde burse elevilor care sunt gata să însuşească o meserie: Continental (va acorda burse pentru 33 elevi), Brandl (14 elevi), Marquardt (10 elevi), ODU (10 elevi), Kuka (8 elevi), Wittenstein (7 elevi), Harting (6 elevi) şi CBS (4 elevi). În cele trei clase elevii vor însuşi următoarele meserii: Electromecanică (utilaje şi instalaţii industriale), Operator la maşini cu comandă numerică şi Sculer matriţer.

invatamant dual Colegiul Independenta Sibiu

Interes sporit din partea elevilor şi părinţilor

Potrivit administraţiei Colegiului, în acest an – spre deosebire de anul trecut – au fost înregistrate de trei ori mai multe cereri din partea elevilor şi părinţilor pentru a fi incluşi într-o astfel de clasă. Interesul a fost sporit datorită unor campanii de informare ample. Continental a deschis cea mai mare clasă: 33 de locuri faţă de 25 cât programase iniţial. Acesta este primul an când compania se implică în acest sistem dual de învăţământ.

„Consider că am ajuns la un moment de cotitură în ceea ce priveşte învăţământul profesional în sistem dual. Atât  companiile, cât şi elevii şi părinţii înţeleg importanţa acestui sistem şi cât de benefic este atât pentru angajator, cât şi pentru viitorii absolvenţi. Ne dorim să creştem tot mai mult în această direcţie şi să dezvoltăm această poveste de succes”, a spus Mirela Hanea, directorul Colegiului Tehnic „Independenţa”. Potrivit ei, anul trecut a fost un regres, când a fost constituită doar o clasă.

După şcoală – la muncă, o promisiune reală

Elevii care au venit astăzi la deschiderea noului an şcolar şi care vor face parte din Clasa Continental vor avea o bursă de 500 de lei (dintre care 200 oferiţi de statul român şi 300 – de firmă), iar noutatea este că la sfârşitul fiecărui an din cei 3 ani de studii trei dintre cei mai buni elevi vor primi o bursă de merit: 2000, 1500 şi 1000 de lei.

Lăcrămioara Daraban, directorul de resurse umane al Continental, spune, despre rata de angajare în cadrul firmei, că „încă din contractele de bursă noi ne-am luat angajamentul să-i angajăm pe toţi cei 33 de elevi. Singura excepţie pot fi abateri disciplinare grave. Am considerat că e un mare semn de încredere din partea noastră faţă de aceşti elevi”.

Precizăm că în acest an în cadrul Colegiului Tehnic „Independenţa” din  Sibiu au fost deschise trei clase în sistemul dual în cadrul cărora vor învăţa 92 de tineri.

Colegiului „Independenţa” i s-au alăturat Liceul Tehnologic ”A. Iancu” Sibiu, Liceul Tehnologic ”H. Coandă” Sibiu şi Colegiul Economic ”G. Bariţiu” Sibiu. În aceste unităţi de învăţămât, sistemul dual a debutat în anul şcolar 2016 – 2017. Din anul şcolar 2018 – 2019 acest tip de învăţământ se extinde şi în alte oraşe ale judeţului Sibiu, respectiv în Mediaş (Liceul Tehnologic ”Automecanica” Mediaş) şi în Cisnădie (Liceul Tehnologic Cisnădie).

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite