Satu Mare: Autopsierul spitalului îngroapă 90% dintre decedaţi

Autopsierul Spitalului Vechi din Satu Mare îşi racolează clienţii pentru afacerea proprie, de pompe funebre, chiar din curtea unităţii în care lucrează. În timp ce concurenţa îl acuză de imoralitate, conducerea Spitalului Judeţean spune că totul se desfăşoară perfect legal.

Ştiri pe aceeaşi temă

Alexandru Kirilă este de 15 ani autospier la Morga Spitalului Judeţean din Satu Mare, secţia veche, iar de 10 şi-a deschis propria afacere în domeniu, pe care o administrează împreună cu soţia lui. „Lucrez ca autopsier la spital de 15 ani, iar în urmă cu 10 ani, împreună cu soţia, am deschis şi o firmă de servicii funerare. Regret că nu am deschis mai repede această afacere, deoarece este profitabilă, iar acest lucru datorită jobului meu, pentru că am contact direct cu aparţinătorii decedaţilor”, spune Alexandru Kirilă.


El recunoaşte că este primul care intră în contact cu aparţinătorii decedaţilor şi astfel le poate oferi serviciile funerare de care familiile oricum au nevoie. „Încerc să abordez clienţii discret, deoarece în astfel de momente triste sunt conştient că oamenii nu pot fi jigniţi. Niciodată nu am fost refuzat în mod neplăcut şi, de cele mai multe ori, chiar în 90% din cazuri, clienţii îmi acceptă oferta”, spune Kirilă.
Autopsierul povesteşte că din ianuarie şi până la sfârşitul lunii august are înregistrate 170 de înmormântări la firmă. „Dacă alţii se plâng mereu că această criză le-a afectat buzunarele, eu nu am motiv să fiu nemulţumit. În prezent, sunt lider de piaţă în serviciile funerare, iar asta datorită faptului că, deşi am aceleaşi preţuri ca alte firme, ofer clienţilor bonus îmbălsămarea şi echiparea decedaţilor, serviciu care în mod normal costă de la 100 la 250 de lei”, susţine prosperul om de afaceri. El şi-a cumpărat cu 11.000 de euro o limuzină neagră, destinată transporturilor funerare.


Nu e moral, spune concurenţa
„Nu îmi convine situaţia, însă nu am ce să fac împotriva lui, până când spitalul nu se sesizează. Evident că nu e moral ca doctorul să spună familiei îndoliate că aici la colţ vă puteţi rezolva problemele cu înmormântarea”, spune Iuliana Kovacs, administrator la o firmă concurentă. Sătmăreanul crede însă că acţionează legal. Şi nu e contrazis nici de conducerea spitalului. „Am mai primit reacţii negative în acest sens de la concurenţă, motiv pentru care am fost atacat verbal privind ilegalitatea afacerii mele, dar mulţi colegi din alte judeţe fac acelaşi lucru, după programul de lucru de la morgă”, spune Kirilă.
„Îl priveşte ce afacere administrează în afara programului de lucru. Nu este considerat un lucru ilegal, mai ales dacă firma nu este pe numele lui. Dacă însă am constata că aceste activităţi sunt desfăşurate în timpul programului de lucru şi afacerea ar afecta jobul său, am lua măsuri”, spune Constantin Demian, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările