Preot ortodox, către Raed Arafat: „Nu aveţi autoritatea să vă pronunţaţi privind închiderea sau deschiderea bisericilor”

Preot ortodox, către Raed Arafat: „Nu aveţi autoritatea să vă pronunţaţi privind închiderea sau deschiderea bisericilor”

Pr. Marcel Malanca şi Raed Arafat

Preotul a postat un text intitulat „Cei 5 NU”, prin care îi transmite lui Raed Arafat că nu are nicio autoritate în a lua decizii cu privire la viaţa Bisericii Ortodoxe.

Părintele Marcel Malanca (40 de ani) este preot în Negreşti Oaş, fiind şi protopopul acestei regiuni. Acesta a postat pe contul său de Facebook un text dedicat şefului Departamentului pentru Situaţii de urgenţă, Raed Arafat.

În mesajul său, părintele îi atrage atenţia secretarului de stat că nu are niciun drept de a decide cu privire la modul în care Biserica îşi organizează activitatea.

Participarea credincioşilor la slujbe a fost interzisă încă din luna martie, fiind printre primele măsuri luate de autorităţi pentru prevenirea infectării cu coronavirus. Ordonanţa militară care a „închis bisericile” a fost criticată de BOR, iar în ultima vreme tot mai mulţi clerici au solicitat redeschiderea locaşurilor de cult.

Scrisoarea deschisă a părintelui Marcel Malanca:

„Cei 5 de NU !!!

1. NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicaţi românilor modalitatea în care trebuie să-şi organizeze viaţa duhovnicească, cum întreţineţi această angoasă şi vădită nemulţumire care există în sufletul milioanelor de creştini, ajunşi deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiţi soluţii, NU interdicţii!

2. NU! d-le Arafat, nu aveţi autoritatea necesară (NU aţi avut-o nici până acum) să vă mai pronunţaţi privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a ”încuia”. Până acum şi până la sfârşitul veacurilor ”cheile” sunt păstrate de sacerdoţi (“ qui habet aures audiendi, audiat”) NU-L ispitiţi pe Dumnezeu!

3. NU! d-le Arafat, NU pot şi NU cred că e corect să vă adresaţi creştinilor privind viaţa liturgică şi spirituală. Aveţi cu totul altă funcţie, altă calitate, aveţi alte atribuţii, alte sarcini. NU vă preocupaţi, creştinii au păstorul lor care poate şi ştie cum să le vorbească şi cum să-i liniştească, pentru că aceştia ”cunosc glasul” păstorului, ”după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.”

4. NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea şi profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima şi aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiţi alte formule şi alte variante să daţi explicaţii poporului privind interdicţiile. Vă pot da un sfat: folosiţi un abecedar de psihologie pozitivă. Ştiu că şi eu am abuzat de NU în acest articol, dar voiam să vedeţi cum sună şi cum vibrează până şi ultima coardă sensibilă, deja dezacordată, din suflet şi din conştiinţă, după un NU rostit de mii de ori, în răstimpul celor două luni, în faţa milioanelor care v-au ascultat. Poate de acum NU vor mai auzi.

5. NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toţi să aibă răbdare, să aibă credinţă, să aibă discernământ. Să NU audă toate inepţiile injectate de canalele de dezinformare. Pentru că informaţii am primit cu butoiul. NU ne-au făcut mai buni, din păcate, nici mai inteligenţi, nici mai sănătoşi (mintal). Asta deoarece puterea NU este în mâna celui care are informaţii, ci a celui care are claritate şi le poate discerne (Harrari).
*
P.S.1: Spuneaţi că biserica ”reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.
Păi... am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg şi la saloanele de întreţinere, în magazinele burduşite de clienţi sau cu autobuzul? Hm…?!
NU trebuie să explicaţi.

P.S.2: NU aştept răspuns.
P.S.3: Să avem răbdare! DA...

Pe aceeaşi temă:

Institutul de Sănătate Publică recomandă slujbele religioase în aer liber. „Se va evita împărtăşirea fără linguriţă şi pahar de unică folosinţă”


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: