Primarul Reşiţei anunţă că vrea să se alăture Alianţei Vestului. „Încercăm cu disperare să rezolvăm probleme care ies din aria noastră de administrare“
0Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a declarat că municipalitatea pe care o conduce va face demersuri pentru a se alătura Alianţei Vestului, deoarece această asociere este extrem de necesară pentru dezvoltarea zonei.
Edilul spune că cele patru administraţii locale care au format alianţa au demonstrat că fac performaţă şi că sunt modele demne de urmat.
“Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte. Când s-au întâlnit prima dată cei patru primari, în urmă cu aproape două luni, când s-a devoalat intenţia, la Conferinţa Urban Talk, am spus de atunci că vreau să ne alăturăm”, a declarat primarul reşiţean.
Edilul a arătat că sunt foarte multe proiecte de infrastructură, care ar fi trebuit să fie rezolvate de Guvern şi nu au fost soluţionate, dar o asociere de genul Alianţei Vestului le poate rezolva, prin atragerea fondurilor de la Uniunea Europeană. Ioan Popa a dat exemplu concret al legăturii feroviare dintre Reşiţa şi Timişoara, distanţă care este parcursă într-un timp nepermis de lung.
“Noi, de exemplu, am lansat un studiu de prefezabilitate pentru o legătură Reşiţa-Timişoara, pe calea ferată, să reabilităm calea ferată. Genul asta de proiecte nu le poate face o primărie. La ora asta pe ruta Reşiţa-Timişoara, 100 de kilometri se fac în două ore şi jumătate. 100 de kilometri!!! Asta este una dintre problemele cele mai mari, legăturile de infrastructură rutieră, feroviară intracomunităţi, care sunt legate de infrastructura mare pe care ar trebui să o gestioneze Guvernul, unde există un imobilism. Noi simţim o nevoie acută să rezolvăm problema asta. Dar pentru asta trebuie să mergem la Uniunea Europeană, să cerem bani şi nu o putem face dacă nu suntem organizaţi într-o structură. Eu nu pot ca primărie, chiar dacă îmi doresc, să fac un proiect de reabilitarea a căii ferate Reşiţa-Timişoara, decât dacă într-o astfel de asociere, cu Primăria Timişoara, eventual cu consiliile judeţene. Acelaşi lucru se întâmplă cu Oradea şi Timişoara. 150 de kilometri se fac în trei ore! Noi încercăm cu disperarea să rezolvăm probleme care ies din aria noastră de administrare şi nu există altă soluţie”, afirmă Popa, care spune că între municipiul pe care îl conduce şi oraşele din Alianţă există deja o colaborare.
Ioan Popa a mai comentat şi poziţiile expuse în aceste zile de către unii reprezentanţi ai partidului de guvernământ legat de faptul că prin această aliantă se doreşte ruperea de România. Popa a spus că cine face astfel de afirmaţii este ori neinformat, ori rău intenţionat şi oricum nu înţelege care este scopul unei astfel de asocieri.
“Am văzut că deja s-au creat valuri, că sunt tendinţe de a ne desprinde de ţară şi de separare. Evident, ele apar din necunoştere, în primul rând. Pentru că unii nu înţeleg care e rolul acestui gen de alianţe. Cei de la putere vor să discrediteze genul acesta de asociere. Din punctul meu de vedere, este o coincidenţă, faptul că aceste patru oraşe sunt conduse de către primari liberali, dar e o coincidenţă fericită. Am mai spus-o şi cu alte ocazii, nu-mi face plăcere să o spun, dar singurii primari care mă inspiră pe mine, sunt primarii pe care îi găsesc în Transilvania şi Banat. Primarii de la Alba Iulia, de la Arad, de la Cluj, Oradea, Timişoara, ei sunt cei care mă inspiră. Cu excepţia primarului de Iaşi eu nu văd un primar, din celelalte zone geografice care să fie model şi, culmea, chiar şi ăsta a fost dat afară din PSD”, a concluzionat primarul Reşiţei.