Ardealul ia distanţă de guvernarea de la Bucureşti. Ce spun specialiştii despre Alianţa Vestului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru oraşe dezvoltate din Transilvania, conduse de edili liberali, vor să ia distanţă de administraţia centrală controlată de PSD şi au înfiinţat Alianţa Vestului, o asociaţie care îşi propune să realizeze proiecte comune în domeniul infrastructurii şi al dezvoltării. Motivul: ineficienţa statului român  privind atragerea de fonduri europene.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, primarul Aradului, Gheorghe Falcă, primarul Oradei, Ilie Bolojan, şi primarul oraşului Cluj-Napoca, Emil Boc, au semnat sâmbătă documentul de înfiinţare a Alianţei Vestului. Printre obiectivele Alianţei Vestului sunt accelerarea implementării proiectului Autostrada Transilvania, urgentarea autostrăzii Via Carpathia, dezvoltarea unei conexiuni feroviare de mare viteză între cele patru oraşe, finalizarea completă a tronsoanelor de centură, dar şi construirea a două spitale regionale în Cluj-Napoca şi Timişoara. Alte obiective vizează dezvoltarea unei reţele de transport public interregional şi intraregional, creşterea mobilităţii ecologice în zona metropolitană prin proiecte de tip tren, tramvai, troleibuz, autobuz electric, metrou metropolitan.

Ilie Bolojan (PNL) a explicat faptul că în următoarea etapă, adică în prima parte a anului 2019, cele patru oraşe vor înfiinţa o asociaţie prin intermediul căreia să acceseze fonduri europene pentru mari proiecte de infrastructură şi nu numai. „Unul dintre obiectivele noastre imediate este să constituim o asociaţie care să fie un partener al Guvernului şi al Comisiei Europene, pentru ca în următorul exerciţiu financiar această asociaţie să aibă un capitol dedicat. Acesta este un obiectiv important. Cred că suntem un partener care poate fi luat la modul cel mai serios în calcul pentru un astfel de proiect - pilot în România“, a declarat Bolojan, primarul care a atras în 2017 cele mai multe fonduri europene pentru comunitatea sa.

Un alt semnatar al Alianţei, Emil Boc, a anticipat una dintre temele de atac din partea PSD şi a subliniat că nu e vorba de niciun separatism teritorial. „Această iniţiativă nu are niciun fel de legătură cu niciun fel de proiect de separatism teritorial sau de a pune sub semnul întrebării statul naţional unitar român. Vreau să spun răspicat şi fără echivoc. Nu a fost, nu este şi nu va fi această iniţiativă, ca să curmăm orice altă dispută. În al doilea rând, această iniţiativă nu este îndreptată împotriva Guvernului de la Bucureşti, ci dimpotrivă, este ca împreună cu Guvernul de la Bucureşti să avem o Românie mai puternică şi mai bogată“, a subliniat Boc.

Răspuns la ineficienţa statului

„Adevărul“ a stat de vorbă cu mai mulţi  specialişti pentru a traduce semnificaţia demersului făcut de cei patru primari liberali din Transilvania, edili ale unora dintre cele mai dezvoltate oraşe. „Statul român e ineficient în ceea ce priveşte fondurile europene. Cred că e cel mai important motiv al înfiinţării Alianţei Vestului. Fondurile sunt cele care contribuie la dezvoltare, dar cei de la centru par să arate că nu sunt de aceeaşi părere“, a declarat sociologul Barbu Mateescu. Mai mult, sociologul subliniază: „Iniţiativa dă semnalul că statul nu mai ţine pasul cu cererile societăţii. Sunt oameni nemulţumiţi de birocratizare. Sunt componente ale statului care dau impresia că mai mult încurcă. Or, semnatarii arată că vor altceva, că pot face o altfel de administraţie“. 

Proiectul a fost anunţat prima dată la conferinţa organizată de Urbanize Hub, la Timişoara. Cu cât cooperarea şi coordonarea între oraşe e mai mare, cu atât eficienţa administrativă e mai mare. E mai bine ca ele să colaboreze pentru fonduri directe de la Comisia Europeană pentru exerciţiul 2021-2027 sau pentru fonduri de la Banca Europeană de Investiţii. Una e să vorbeşti ca oraş în faţa unei instituţii, alta ca grup de patru oraşe dezvoltate. Forţa de negociere e mult mai mare şi poţi încerca şi politici publice“, a declarat Mihăilescu pentru „Adevărul“.

De asemenea, Graţian Mihăilescu a precizat că Urbanize Hub încearcă să pună la masă şi trei primari din sud, pentru crearea axei Braşov-Bucureşti-Constanţa, în aprilie. „Trebuie să existe voinţă (n.r.- din partea lor), pentru că nu e suficient să faci o structură juridică. Trebuie să se discute ce obiective au pentru dezvoltare, ce pot face pentru ele prin cooperare“.

Autosuficienţa celorlalţi

Pe de altă parte, sociologul Barbu Mateescu e sceptic în privinţa unui asemenea demers în alte zone ale ţării. „Am dubii foarte mari că mai apar asemenea iniţiative. În alte regiuni nu există capacitatea de a atrage fonduri europene. Lumea e fericită de ce îi dă statul de la centru, în momentul în care dă. E vorba de autosuficienţă“, a mai afirmat sociologul. În schimb, mai uşor va fi pentru PSD şi ALDE să dea mesaje împotriva Alianţei Vestului, cum ar fi acela că afectează integritatea statului. „Are potenţial de a prinde la oameni în afara Transilvaniei, pentru că aici nu are cum. PSD nu ştie Transilvania şi această provincie nu e PSD-istă, precum altele“, a conchis Mateescu.

Citeşte şi:

Liviu Avram, despre Alianţa Vestului: Este cea mai legitimă şi cea mai periculoasă iniţiativă politică din ultimii 30 de ani

Reacţia PSD după înfiinţarea Alianţei Vestului: Nu a existat niciodată în istoria României un pericol mai mare la adresa integrităţii statului român 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite