O cetate misterioasă, cu o istorie bogată, poate să devină unul dintre cele mai spectaculoase obiective turistice din Clisura Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La marginea localităţii Coronini, una dintre cele mai pitoreşti de pe Clisura Dunării, se înalţă semeţ ruinele unei cetăţi misterioase.

Ruinele Cetăţii Coronini sau Sf. Ladislau, ridicată în secolul al XV-lea împotriva năvălirilor turceşti, pot fi văzute pe dealul numit Cula.

Ceatatea Ladislau a fost în în perioada 1429-1435 proprietatea Ordinului cavalerilor germani, în 1457 a aparţinut Corvinilor, iar după atacul de la Mohacs a devenit proprietatea turcilor. Ruinele, o porţiune de 10-12 m înălţime din zidul palatului, se văd şi astăzi.

Cosmin Tanasă, fotograf şi blogger bănăţean, autor al proiectului Fantasticul Banat, care a copilărit prin aceste locuri, spune despre dealul stâncos numit Culă că este unul dintre cele mai enigmatice locuri de la Coronini. “Este locul în jurul căruia s-au născut cele mai multe legende de-a lungul a generaţii întregi, multe dintre aceste fiind repovestite de bunici nepoţilor. Aceste legende erau ţesute meticulos şi îmbogăţite de la generaţie la generaţie, izvorâte mai mult din fantezia nelimitată a bătrânilor satului. În realitate, nimeni nu-şi amintea Cula altfel decât în ruinele care se pot observa şi acum”, spune Cosmin Tanasă.

Imagine indisponibilă

Este important însă de ştiut că Cetatea Coronini este una din fortifificaţiile importante ale vechiului regat ungar, bază strategică împotriva ameninţărilor turceşti. Din datele existente, cetatea ar fi fost transformată în ruine după ce a fost bombardată în 1526, după bătălia de la Mohacs.

“Cu aproximativ 100 de ani înaintea acestor evenimente, cetatea a fost una dintre renumitele fortăreţe ale cavalerilor teutoni de pe Clisura Dunării, cel mai renumit comandant al său fiind Eberhard Saxonul. Având arhitectură şi o structură neobişnuită, cetatea a constituit o importantă bază militară a dinastiei Corvinilor în timpul şi imediat după moartea lui Iancu de Hunedoara. Secole mai târziu, pe vremea Mariei Tereza, locul şi-a găsit din nou întrebuinţare, legendele amintind că în apropierea Culei a fost amplasat pilonul de ancorare a lanţurilor care traversau Dunărea până la Cetatea Golubac, de pe malul sârbesc al Dunării, având scop defensiv şi de control al traficului”, arată Cosmin Tanasă.

Imagine indisponibilă

În momentul de faţă, există câteva poteci care se unesc chiar sub ruinele cetăţii, însă Primăria Corornini a obţinut, de la Agenţia de Dezvoltare Regională, suma de 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea fortificaţiei şi transformarea ei într-un punct turistic. Cei care doresc să viziteze cetatea trebuie să ştie însă că este o zonă în care viperele sunt la ele acasă, aşa că trebuie să fie foarte atenţi să nu le deranjeze.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite