Cum a reuşit o primărie din vestul ţării să reducă drastic numărul asistaţilor sociali. "A fost nevoie de multă muncă şi multă diplomaţie"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO reper24.ro
FOTO reper24.ro

Deszăpezirea în cartierele reşiţene s-a făcut zilele acestea şi cu ajutorul asistaţilor social. Primăria Reşiţa reuşit, în ultima perioadă, să schimbe total metalitatea acestor oameni.

Cei care nu răspund la solicitările administraţiei sociale îşi pierd ajutorul social. În momentul de faţă, mai există doar 20 de persoane apte de muncă care primesc ajutor social.

Îi scoatem în permanenţă la muncă, ori de câte ori avem nevoie de ei. La început au fost reticienţi, pentru că au fost învăţaţi să primească nişte foloase necuvenite în mod gratuit. Datorită unor interese ale unora, pe care le ştim cu toţii. Am stat de vorbă de zeci de ori cu ei. Nu doar eu, ci şi colegii mei, şi le-am explicat că orice ban pe care îl primesc trebuie recompensat prin muncă şi văd că, în cele din urmă, au înţeles. Acum nu se mai pune problema să nu iasă”, spune Adrian Dacica, viceprimarul oraşului Reşiţa.

Edilul reşiţean recunoaşte că nu a fost un proces uşor, însă spune că în momentul de faţă nu mai sunt probleme.

"În 2016 erau peste 100 de persoane, care erau apte de muncă şi primeau ajutor social. Cei care au refuzat să răspundă solicitărilor noastre au fost eliminaţi de la ajutorul social. Acum nu mai se întâmplă acest lucru. După cum ştiţi, anul trecut a fost promulgată o lege, care îi obligă pe cei care primesc ajutor social să participe la muncă şi să ia parte la toate târgurile de muncă organizate de agenţiile teritoriale şi să nu refuze locurile de muncă. Cei care nu participă au fost eliminaţi de la ajutor social. Am încercat să-i angajăm, am fost cu ei la diverşi agenţi economici locali şi unii au răspuns pozitiv. Dar a fost nevoie de multă muncă şi multă diplomaţie. Astăzi mai avem în jur de 20 de asistaţi social, care primesc ajutor şi pot să presteze muncă în folosul comunităţii”, spune Dacica.

Pe lângă locuri de muncă, reprezentanţii administraţiei reşiţene i-au convins pe asistaţii social că au nevoie şi de şcoală.

Am făcut şi alte lucruri! Le-am spus că fără şcoală nu pot să-şi găsească un loc de muncă.Şi am reuşit să convingem. La Şcoala generală 6 avem peste 30 de persoane care sunt la cursuri de alfabetizare şi peste 20 de persoane care sunt la ciclul gimnazial. Încercăm pe mai multe căi să îi integrăm în societate, pentru că e de datoria noastră", a mai declarat viceprimarul Reşiţei.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite