Trecerea de pietoni care se oprea în zid, de pe „Drumul Athosului românesc“, spre Frăsinei, desfiinţată FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Trecerea de pietoni de pe „Drumul Athosului românesc” care duce la Mănăstirea Frăsinei - Vâlcea Foto Adrian Mihăilă
Trecerea de pietoni de pe „Drumul Athosului românesc” care duce la Mănăstirea Frăsinei - Vâlcea Foto Adrian Mihăilă

O trecere de pietoni controversată, amenajată pe un drum judeţean din Vâlcea, a fost desfiinţată abia după ce a devenit ţinta ironiilor în spaţiul public.

Este vorba despre o trecere de pietoni care la un capăt se oprea într-un canal colector şi un zid de sprijin al drumului judeţean DJ 658, care face legătura între DN 7 / E 81 şi Mănăstirea Frăsinei

Mai mult, în lipsă de spaţiu, se amenajase pe un sens un refugiu pietonal pe lung, marcat pe carosabil cu vopsea.

Controversata amenajare a devenit ţinta ironiilor în spaţiul public, la scurt timp de la darea sa în folosinţă, chiar înainte de a se trasa refugiul pentru pietoni. 

Amenajarea ridica semne de întrebare în contextul în care se afla în apropierea unei curbe fără vizibilitate, putându-se transforma în orice moment într-o capcană pentru participanţii la trafic.

GALERIE FOTO CU BIZARA TRECERE DE PIETONI DE PE DRUMUL ATHOSULUI ROMÂNESC - MĂNĂSTIREA FRĂSINEI

Contactate de „Adevărul”, autorităţile judeţene au motivat necesitatea existenţei respectivei amenajări, în contextul în care în imediata apropiere există şi o parcare, iar turiştii aveau nevoie să traverseze drumul pentru a ajunge la biserica de la baza dealului care duce către Mănăstirea Frăsinei.

Frăsinei este singurul lăcaş de cult din ţara noastră, în care nici astăzi nu este permis accesul vreunei reprezentante a sexului frumos, după aceleaşi reguli athonite întâlnite la Muntele Sfânt, care funcţionează aici de mai bine de un secol şi jumătate. 

„S-au luat măsuri şi trecerea de pietoni a fost desfiinţată”

Autorităţi judeţene au precizat pentru „Adevărul” că refugiul pietonal a fost realizat la recomandarea Poliţiei Rutiere Vâlcea. 

Cu toate acestea, în momentul în care am solicitat lămuriri de la Poliţia Judeţeană Vâlcea, reprezentanţii acesteia s-au deplasat în zonă şi au decis desfiinţarea totală a respectivei treceri de pietoni. Nu s-a comunicat însă ce soluţie a fost găsită în schimb. 

„În urma apariţiei unui articol cu privire la trecerea de pietoni care se opreşte într-un zid şi “blestemul lui Calinic” de pe drumul Athosului românesc, Compartimentul de Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea este abilitat să comunice următoarele: poliţiştii rutieri efectuează verificări, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei de fapt şi dispunerea de măsuri legale”, a fost primul răspuns primit de „Adevărul”, pentru ca în final să se comunice: „S-au luat măsuri şi trecerea de pietoni a fost desfiinţată”.

Amenajare controversată pe un drum modernizat cu aproximativ 10 milioane de euro

Reamintim că trecerea de pietoni la care facem referire se afla pe un drum inaugurat la finele anului trecut, care face legătura între DN 7 / E 81 şi Mănăstirea Frăsinei, extrem de important pentru turismul ecumenic. 

Peste 40 de milioane de lei au fost investiţi în reabilitarea acestui drum a cărui structură a avut de suferit în ultimii ani, în urma alunecărilor de teren. Chiar înainte de inaugurarea sa, au dispărut mai multe elemente de siguranţă rutieră de pe acest tronson, dar nu se ştie deocamdată dacă hoţii au fost prinşi.

Chiar lângă trecerea de pietoni menţionată există mai multe plăcuţe rutiere care atenţionează asupra „blestemului Sfântului Calinic” care aminteşte interdicţia legată de accesul femeilor la Frăsinei. Un blestem care a fost încrustat în urmă cu un secol şi jumătate într-o piatră de hotar cu litere chirilice, de către episcopul de la acea vreme, care ulterior avea să devină primul sfânt canonizat de Biserica Ortodoxă Română - Calinic de la Cernica. Un blestem care a născut multă legende în zonă, potrivit cărora toate persoanele care au nesocotit avertismentul ar fi avut de suferit. De aceea, biserica a venit în sprijinul femeilor şi a ridicat la baza dealului o biserică în care să se poată ruga acestea. Parcarea menţionată se află chiar peste drum. Astfel că era necesară o trecere de pietoni în zonă şi încă nu este clar pe unde vor traversa de acum încolo turiştii care se vor opri la acest lăcaş de cult. 

Vă mai recomandăm şi:

Trecerea de pietoni care se opreşte într-un zid şi „blestemul lui Calinic” de pe drumul Athosului românesc

Hoţii au sustras elementele de siguranţă rutieră de pe drumul „Athosului românesc”. Măsurile autorităţilor VIDEO

 

Inaugurat după ce a rămas fără elemente de siguranţă rutieră. Cât a costat „Drumul Athosului românesc” FOTO

 

FOTO Athos-ul României, singura mănăstire nesecularizată din ţară, unde nu calcă picior de femeie de frica unui blestem

 

Cum arată TransPerişani - drumul de munte alternativă la „infernul” de pe Valea Oltului VIDEO

 

Un preot duhovnic de la „Athosul românesc”, Mănăstirea Frăsinei, a murit înainte de Slujba de Înviere

 

Ce moaşte adăposteşte „Athosul României”, locul unde femeile nu au voie să intre, sub un cumplit blestem

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite