Râmnicu Vâlcea: Andreea Niţescu a învăţat singură alfabetul japonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andreea Niţescu scrie proza, dramaturgie si literatura pentru copii
Andreea Niţescu scrie proza, dramaturgie si literatura pentru copii

Andreei i-a plăcut literatură de mică, provenind dintr-o familie de intelectuali, dar descoperirea veleităţilor de scriitor a venit ceva mai târziu. „Până în clasa a VIII-a am citit literatură dar nu foarte multă. Profesoara Simona Tamaş a fost cea care a bănuit că aş avea talent. Am început să citesc foarte mult, şi nu doar în limba română, ci şi în engleză, germană, spaniolă şi chiar am reuşit să învăţ două dintre alfabetele japoneze" povesteşte Andreea. Deşi este elevă la profil de matematică-informatică, adolescenta scrie atât proză, dramaturgie, literatură umoristică, literatură pentru copii.

A debutat în revista şcolii

Debutul publicistic l-a avut în revista şcolii, când era în clasa a VI, dar recunoşterea meritelor sale de foarte bun condeier s-a făcut în primul an de liceu. La recomandările profesoarei de limba română, care de foarte multe ori a înscris-o la multe concursuri naţionale, Andreea a început să trimită din „operele" ei spre jurizare. „Prima mea participare a fost la concursul de dramaturgie «Vasile Alecsandri» ce a avut loc undeva în Moldova şi unde am obţinut menţiune", spune eleva. La Festivalul Judeţean de Creaţie „Vâlcea artistică" 2009, la care au participat şi studenţi de la facultăţile cu renume din Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Arad, Târgovişte, Timişoara, Andreea a câştigat premiu pentru... polivalenţă, fiind înscrisă la toate secţiunile cu lucrări foarte valoroase. O întreb pe Andree dacă lucrează mult pe frază şi răspunsul vine foarte repede: „Important este să am o ideea, că fiind în faţa calculatorului totul curge de la sine".

Poveştile pentru copii trebuie să aibă final fericit

În literatura pentru copii, Andreea parodiază povestirile arhicunoscute. „După «Capra cu trei iezi» am făcut o miniparodie, în care iezişori îşi dăduseră seama că de fapt lupul nu era mama lor. Poveştile trebuie să aibă un final fericit şi nu cum se întâmplă de regulă în povestirile clasice", spune tânăra scriitoarea. La Festivalul Naţional de Creaţie Poetică „George Ţărnea", ediţia a III, defăşurată tot în anul 2009 la Râmnicu Vâlcea, a câştigat marele premiu, intrând în competiţie cu creaţii literar artistice realizate de 47 de concurenţi din 15 judeţe ale ţării. „Limba japoneză mă atrage, cultura lor fiind una extrem de vastă. Aş vrea să urmez facultatea de litere, secţia japonează, iar până acum am reuşit să-mi însuşesc cele două alfabete din trei câte există", spune adolescenta. Întrebată care este poetul cel mai aproape sufletului ei, Andreea răspuns sec: „Nichita Stănescu, inepuizabilul Nichita".

Profil.
Născută: 26 iulie 1992, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân", profil matematică-informatică

Ce-mi place
Mă relaxez citind şi nu doar în limba română ci şi în engleză, germană, spaniolă şi mai nou în limba japoneză. Ascult muzică, în general pop sau rock alternativ. Îmi place să călătoresc şi am văzut Italia şi Danemarca.

Nu-mi place
Am un ghimpe împotriva manelelor şi a maneliştilor. Nu-mi sunt pe plac oamenii prefăcuţi, fariseii, aceia care una îţi spun dar alta fac. Nu-mi place să citesc autorii străini în traducere ci doar literatură originală. Ca feluri de mâncare nu agreez... ficatul.

Întrebări şi răspunsuri
Ai publicat până acum vreo carte?
A.N. Da. Se numeşte „Fata cu steluţe în loc de nume", a apărut la Editura Petras. Este o poveste de dragoste între doi tineri, care nu se termină niciodată. Cartea se poate citi la Biblioteca Judeţeană sau o dăruiesc celor dragi, cu autograf.


Se câştigă bani din literatură?
A.N. Dacă până anul trecut se acordau premii la diverse concursuri la care participam, criza economică a făcut ca în locul banilor să primeşti distincţii, diplome şi strângeri de mână. Îmbucurător este că sunt destui cei care mai scriu literatură de calitate.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite