Ce dezvăluiri a făcut prefectul de Vâlcea despre explozia de la uzina de armament din Băbeni. Patru persoane au murit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uzina Mecanică Băbeni - Vâlcea Foto colaj energotech ro
Uzina Mecanică Băbeni - Vâlcea Foto colaj energotech ro

Joi după-amiaza, 18 noiembrie, patru persoane au murit şi alte patru au fost grav rănite în urma exploziei unei mine antipersonal în cadrul Uzinei Mecanice Băbeni, din judeţul Vâlcea.

Prefectul de Vâlcea, Sebastian Fîrtat a făcut joi seara, după accidentul de muncă de la uzina de armament din Băbeni, nişte dezvăluiri uluitoare legate de ce bănuiesc anchetatorii legat de cum s-a petrecut incidentul. Rămâne de văzut dacă acestea vor fi sau nu confirmate în urma cercetării penale derulată de o echipă formată din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai ISU şi un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Potrivit prefectului Sebastian Fîrtat, cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa din cauza exploziei unei mine antipersonal se aflau toate în aceeaşi încăpere, deşi ar fi trebuit să fie una singură pentru neutralizarea muniţiei, nefiind respectată procedura de lucru în astfel de situaţii.

„O sigură persoană, nu patru, ar fi trebuit să fie în camera în care era detonată mina, la Uzina din Băbeni. Cele patru cadavre găsite demonstrează că în respectiva încăpere era mai mult de o persoană, dar ancheta va fi cea care va stabili adevărul”, a menţionat prefectul de Vâlcea.

Raluca Turcan - ministrul Muncii şi Protecţiei sociale alături de prefectul de Vâlcea Sebastian Fîrtat într-o vizită în teritoriu - în imagine la conferinţa de presă Foto Adevărul

Stânga - prefectul de Vâlcea, Sebastian Fîrtat, alături de ministrul Muncii, Raluca Turcan, la o conferinţă de presă în urma vizitei acesteia la Vâlcea Foto Adevărul

Şi procurorii vâlceni au confirmat faptul că dosarul de cercetare penală deschis în acest caz vizează nerespectarea regimului materiilor explozive, dar şi a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, fiind demarată şi la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea a fost  o anchetă în acest sens. 

Şeful ISU Vâlcea, colonel Dan Pascaru, a menţionat însă că în camera respectivă se aflau de fapt şapte persoane. „Era un model un model de proiectil pe care nu-l mai dezamorsaseră până atunci. Dintr-o greşeală s-a produs această deflagraţie. În funcţie de cercetările la faţa locului vom vedea care este adevărata cauză de producere a acestei nenorociri”.

Potrivit aceleiaşi surse o singură persoană ar fi trebuit să intre în încăperea de casare a muniţiei, înainte de a merge în camera de comandă. Incidentul ar fi fost de cu totul altă amploare dacă nu s-ar fi petrecut în această încăpere izolată, cu o uşă blindată şi alta de aluminiu, cu banc şi pereţi metalici.  

Angajaţilor li se explica procedeul de dezamorsare a muniţiei, a mai menţionat şeful ISU, precizând şi că au explodat de fapt două din cele trei mine antipersonal care se aflau pe bancul de lucru. 

Alte învinuiri în acest caz sunt legate de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Printre morţi, şeful de echipă şi angajaţi cu multă experienţă

Reamintim faptul că patru persoane au murit şi tot atâtea au fost rănite în urma exploziei unei mine antipersonal ce a avut loc în cadrul Uzinei Mecanice Băbeni. Deflagraţia nu a fost urmată de incendiu. 

Trei dintre persoanele decedate sunt bărbaţi. În schimb, persoanele rănite sunt toate femei, cu vârste cuprinse între 42 şi 52 de ani. Acestea nu au fost găsite în încăperea pentru distrugerea muniţiei, potrivit prefectului de Vâlcea. Au fost transportate la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea, cu politraumatisme. O victimă s-a ales cu ambele mâini fracturate. Alte două au suferit plăgi de la schije, iar a patra - un atac de panică. 

Uzina Mecanică Băbeni - Vâlcea Foto colaj energotech ro

Imagini din Uzina de armament de la Băbeni Foto colaj energotech.ro

Una dintre persoanele decedate era chiar şeful de echipă. Se crede că în momentul exploziei, acesta le explica celorlalţi cum se efectuează operaţiunea de dezamorsare a minei, deşi printre angajaţi erau persoane cu zeci de ani de experienţă în spate. 

Istoricul uzinei de armament care face afaceri cu armata şi NATO

Uzina Mecanică Băbeni funcţionează din 1983. Imediat după Revoluţie a devenit sucursală a Companiei Naţionale de Tehnologie Militară - RATMIL SA Bucureşti, iar în 1998 - Sucursala Companiei Naţionale SN ROMARM SA. În 2001 intra în subordinea Ministerului Industriei şi Resurselor, ca după trei ani să fie transformată în societate pe acţiuni, parte a industriei militare româneşti. Din 2014, aceasta face parte din grupul Energotech

Energotech este lider în tehnologii nucleare şi unul dintre principalii furnizori de protecţii şi automatizări pentru industria energetică, având printre clienţii săi şi Nuclearelectrica.

Uzina de armament de la Băbeni produce tehnologie militară, fiind certificată ca furnizor de armament pentru Ministerul Apărării Naţionale şi pentru NATO. Pe lângă proiectare şi fabricarea de muniţie, aici are loc şi neutralizarea muniţiei şi armamentului. Specialiştii firmei se ocupă şi de training specializat pentru piro-tehnicieni, printre altele. 

Explozie mină - grenadă în câmp deschis - Foto Adevărul

Explozie mină - grenadă în câmp deschis - Foto Adevărul

Părinţii unei alte victime avertizau de acum doi ani că tragedia se va repeta

În urmă cu doi ani, un alt angajat al acestei fabrici de armament a murit în urma exploziei unui proiectil. Adrian Manea avea doar 22 de ani. Un bomblet, o bombă de mici dimensiuni, parte dintr-o bombă cu dispersie, i-a explodat în mână. Lucra pe postul de confecţioner produse pirotehnice, având ca sarcină demontarea unor bombe de tipul celor folosite inclusiv în Războiul din Vietnam, a cărei utilizare a fost interzisă de Organizaţia Naţiunilor Unite. La fel ca şi mina antipersonal care a explodat joi, 18 noiembrie. 

De atunci, părinţii acestuia au tot avertizat că tragedia se va repeta. Lucru care s-a şi întâmplat. Oamenii lucrau şi ei în aceeaşi unitate. După moartea fiului lor, au tot încercat să facă lumină în acest caz şi să-i tragă la răspundere pe cei pe care-i consideră responsabili de moartea fiului lor, acuzând condiţiile grele de muncă din uzină, lipsa echipamentelor de protecţie şi mijloacele rudimentare folosite la demontarea muniţiei. 

Vă mai recomandăm şi:

Explozie generată de o mină antipersonal la uzina de armament din Băbeni: patru morţi şi patru răniţi grav

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite