FOTO Upcycling-ul, pasiunea „nebună“ a unui ploieştean care salvează şi transformă obiecte pe care alţii le consideră deşeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ferestre şi valize vechi, scaune sparte şi ponosite, rame şi chiar capace de ventilatoare industriale, adică ceea ce definim în general ca deşeuri, se transformă, cu muncă şi imaginaţie, în obiecte noi, artistice şi utile. Upcycling-ul, adică reciclarea superioară, este pasiunea unui ploieştean, născută din provocarea fiicei sale de a-i renova o căsuţă de vară

Fotograf pasionat, jurnalist freelancer, consultant, Bogdan Stoica este unul dintre cei mai „urmăriţi“ ploieşteni datorită blogului neconvenţional prin care ia pulsul oraşului. Una dintre pasiunile sale mai puţin cunoscute, cel puţin în spaţiul public, este upcycling-ul, care în definiţia sa de manual înseamnă acel tip de reciclare prin care un obiect aparent inutil, gata a fi considerat deşeu, se transformă într-un obiect cu valoare superioară celei iniţiale.

Concret, un obiect care a fost supuse upcycling-ului poate fi o fereastră de o sută de ani transformată în masă de cafea, o ramă foto, un suport neconvenţional pentru vază sau o oglindă. Poate fi un cufăr vechi care a devenit o masă extrem de originală sau un obiect de decor care trage toate privirile, poate fi o componentă a unui mecanism industrial care a devenit un scaun. La rândul ei, o masă ponosită, îmbrăcată în partituri muzicale, devine instant un obiect foarte şic. Iar exemplele pot continua la nesfârşit în funcţie de obiectul sau obiectele care se transformă, cu imaginaţie, în cu totul altceva.

O provocare lansată de fiica sa

„Microbul upcycling-ului m-a prins acum doi ani, când am renovat căsuţa de vară a fiicei mele, care se transforma dintr-o copiliţă într-o adolescentă şi pentru care perioada pluşurilor şi a păpuşilor începea să fie depăşită. Am fost silit să fiu creativ şi am descoperit ce poţi face cu o chitară spartă sau cu un radio vechi. A ieşit un proiect extrem de original şi funcţional. Mi-a plăcut la nebunie, pentru că, dincolo de efectul antistres - când îţi dai un ciocan peste mână uiţi de toate facturile şi de proiectele începute din laptop – mi-am dat seama că upcycling-ul îmi stimulează creativitatea“, povesteşte Bogdan. 

image

Obiecte pe care alţii le consideră deşeuri capătă o nouă viaţă prin upcycling FOTO Dana Mihai

A fost începutul unei aventuri care s-a materializat în sute de obiecte care au cotropit magazia de murături a mamei lui Bogdan şi o parte din curtea casei. Majoritatea provin din case unde se face curăţenie generală, unele sunt dăruite de proprietari, pentru că oricum le aruncau, altele sunt cumpărate.

Poveştile din spatele obiectelor

„Dincolo de obiecte în sine, unele extrem de valoroase şi de rare, precum ferestrele de sute de ani ale unei case istorice, şi pe care efectiv le salvez, cea mai frumoasă parte sunt poveştile pe care le descopăr. Descopăr obiecte pe care este inscripţionat ceva şi nu mă las până nu descopăr ce înseamnă. Sunt nişte istorii formidabile despre oameni, branduri, obiceiuri despre care nu ştiam absolut nimic. Cu fiecare astfel de obiect eu devin mai deştept, la modul foarte concret“, mai spune Bogdan.

După ce are obiectele, unele într-o stare jalnică, începe şi o muncă fizică solicitantă, de curăţare şi degresare. Din imaginaţie sau tutoriale de pe internet - în America, trendul upcycling a devenit atât de puternic, încât este numit „noua nebunie a Americii“ – găseşte cea mai bună soluţie de a pune în valoare deşeul şi începe o nouă etapă, de vopsire, reparaţie, îmbinare. „Este incredibil când din mâinile tale iese un obiect de mobilier pe care îl vezi doar prin filme, în videoclipuri sau într-o cafenea boemă din cine ştie ce ţară. Foarte multe dintre lucrurile pe care le-am făcut sunt din idei luate de pe internet, altele le-am imaginat eu, iar după ce le-am terminat am postat fotografii cu ele pe Instagram. Probabil că am inspirat şi eu, la rândul meu, alte persoane să facă acelaşi lucru“, explică Bogdan Stoica.  

upcycling bogdan stoica foto bogdan stoica

Cum poate fi transformat un geamantan vechi într-un obiect cu totul nou şi inedit FOTO Bogdan Stoica

Un loc aparte în obiectele colecţionate de Bogdan îl ocupă cele din perioada comunistă. De la cărţile de omagii aduse lui Nicolae Ceauşescu, până la singurul model de aspirator din epocă produs pentru export sau un radio cu telecomandă, până la obiectele de zi cu zi, precum ghiozdanele pentru copiii de grădiniţă, jucăriile de plastic comuniste şi pachete de Kent, toate creează o lume aparte şi nostalgică în magazia lui Bogdan. Vor deveni, la rândul lor, obiecte noi, prin upcycling, altele vor rămâne ca atare în colecţie. „Cei care le-au văzut sunt în general oameni de peste 30 de ani, care au prins comunismul. Când ajung în magazie, pur şi simplu devin fericiţi pentru că regăsesc o fărâmă de copilărie şi revăd obiecte pe care le uitaseră complet. Asta este o altă parte foarte tare a ceea ce fac, bucuria pe care o văd în ochii acestor oameni“, spune ploieşteanul. 

Obiectele sunt licitate online

Bogdan dăruieşte multe dintre obiectele lucrate, iar pe altele le vinde online, la preţuri care să acopere banii daţi pe cutii şi valize, scaune şi ferestre, şuruburi, lacuri, vopsele şi scule. „La un moment dat, ajung să investesc destul de mulţi bani în lucruri vechi şi am decis că trebuie să fie un hobby care să se autofinanţeze. Nu mi se pare normal să-mi cumpăr vechiturile din banii care ar trebui să meargă către fiica mea, aşa că le-am scos la vânzare online, sub formă de licitaţii“, mai spune Bogdan.  

Pe site-ul său sunt şi foarte multe exemple, ilustrate foto, care arată transformarea „înainte şi după“ a obiectelor trecute prin upcycling.

Vă mai recomandăm

Artista care transformă textilele vechi în haine-unicat. „Când aruncăm un tricou, irosim 2.000 de litri de apă“

O femeie din Ploieşti a renunţat la o carieră în domeniul bancar pentru a se dedica unei mari pasiuni: transformă deşeurile în adevărate opere de artă

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite